Εχουν χαθεί μέσα στον «λαβύρινθο» των ΜΚΟ

Η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να βγάλει άκρη.

Στον… λαβύρινθο των ΜΚΟ έχει βρεθεί το υπουργείο Οικονομικών και προσπαθεί να τις ελέγξει ύστερα από τις αποκαλύψεις ότι κάποιες από αυτές οργίαζαν με τις επιχορηγήσεις των εκατομμυρίων.


Σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη (φωτό) που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται υποθέσεις 908 ΜΚΟ. Αυτές βρίσκονται στο πρώτο «κύμα» ελέγχου, καθώς, όπως προκύπτει από όσα αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών, «η διαδικασία επιλογής προς ανάδειξη και άλλων ΜΚΟ προς έλεγχο συνεχίζεται».


Ηδη η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο προς όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Το έγγραφο του κ. Μαυραγάνη διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχε απευθύνει στο υπουργείο Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής, με την οποία είχε επισημάνει:


«Δεκάδες ΜΚΟ λυμαίνονταν επιχορηγήσεις εκατομμυρίων ευρώ, επί σειρά ετών, χωρίς καμία λογοδοσία στο τι έκαναν τα λεφτά, ενώ επιτήδειοι απολάμβαναν την προστασία-ασυλία των μνημονιακών κυβερνήσεων που έχουν επιβάλει καταστροφικά μέτρα σε βάρος του λαού και δυσφημώντας όσες ΜΚΟ εκτελούσαν κοινωνικό έργο».


Ο βουλευτής στην ερώτησή του έκανε αναφορά σε διάταξη του ν. 3943/2011, σύμφωνα με την οποία πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, φόροι, τέλη, εισφορές, πρόσθετοι φόροι, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις, που έχουν καταλογιστεί από τις αρμόδιες φορολογικές Αρχές σε βάρος σωματείων που επιδιώκουν αποκλειστικά πολιτιστικούς σκοπούς λόγω αμφισβήτησης του μη κερδοσκοπικού τους χαρακτήρα, διαγράφονται με απόφαση του προϊσταμένου ΔΟΥ στην οποία είναι βεβαιωμένα και τυχόν εκκρεμείς δίκες ματαιώνονται, εφόσον υποβληθεί αίτηση, εφόσον οι πολιτιστικοί σκοποί αποδεικνύονται από το καταστατικό και εφόσον το σωματείο έχει οριστεί ως νομικό πρόσωπο που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς κατ΄ εφαρμογή των σχετικών νόμων.


Ο βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί ποια πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπέβαλαν τη σχετική αίτηση, ποιο είναι το ποσό που είχε καταλογιστεί σε καθένα από αυτά και ποια μέτρα θα ληφθούν για να ολοκληρωθούν άμεσα οι έλεγχοι.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ