Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Σεισμός-γίγαντας χτύπησε τη Χιλή

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή, που μέχρι χθες μετρούσε έξι νεκρούς παρά την ισχυρή δόνηση και το τσουνάμι.

Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους στάθηκαν οι Χιλιανοί, καθώς ο σεισμός 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τα βόρεια της χώρας είχε ελάχιστα θύματα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους είτε επειδή καταπλακώθηκαν από κτίρια είτε από καρδιακή προσβολή. Κι αυτό είναι απολογισμός που θεωρείται ελάχιστος για ένα τόσο βίαιο γεωλογικό γεγονός.

Τα χειρότερα όμως μπορεί να μην έχουν περάσει ακόμη! Σύμφωνα με τον γεωγράφο του Καθολικού Πανεπιστημίου της Χιλής Μαρθέλο Λάγος, ο οποίος πραγματοποίησε δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων Prensa Latina, υπάρχουν πολλές πιθανότητες για σεισμό 8,5 Ρίχτερ. Ο Μαρθέλο Λάγος είχε προκαλέσει αίσθηση, επειδή εδώ και αρκετές ημέρες είχε προειδοποιήσει για ισχυρό σεισμό και τσουνάμι στην περιοχή. Την ίδια ώρα, και σύμφωνα με τον σεισμολόγο του αμερικανικού ινστιτούτου γεωλογικών ερευνών USGS, Μάικ Σάιμονς, ένας ισχυρότερος σεισμός από αυτόν των 8,2 Ρίχτερ μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ειδικοί μάλιστα από το σεισμολογικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Χιλής κάνουν λόγο ακόμη και για μέγα σεισμό μέχρι 9 Ρίχτερ.

Μετά την ισχυρότατη σεισμική δόνηση σημειώθηκε ένα μικρό τσουνάμι, ενώ καταγράφηκαν και κατολισθήσεις. Η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπασελέ κήρυξε την περιοχή την οποία έπληξε ο Εγκέλαδος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έστειλε ένα στρατιωτικό αεροσκάφος με ειδική ομάδα αστυνομικών για να βοηθήσουν τους 300 στρατιώτες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή για να εμποδίσουν φαινόμενα πλιάτσικου αλλά και για να εντοπίσουν τις 300 τρόφιμους που βρήκαν ευκαιρία μες στον πανικό που επικράτησε και το έσκασαν από γυναικεία φυλακή της πόλης Ικουίκε. Οι Αρχές, που έκλεισαν προληπτικά τα σύνορα με το Περού για να μη διαφύγουν οι φυλακισμένες, ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη συλλάβει 24 από αυτές.

Χιλιάδες άνθρωποι εκκένωσαν τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα έπειτα από προειδοποίηση για τσουνάμι, ωστόσο επέστρεψαν, καθώς τελικά το κύμα που προκλήθηκε δεν ξεπέρασε τα δύο μέτρα και δεν προκάλεσε καταστροφές. Οι κατολισθήσεις έκλεισαν δρόμους, χιλιάδες σπίτια είχαν διακοπή ρεύματος, ενώ πυρκαγιές που προκλήθηκαν κατέστρεψαν διάφορες επιχειρήσεις.

Στην Αρίκα, πόλη κοντά το επίκεντρο του σεισμού, μεταφέρθηκαν αρκετοί ελαφρά τραυματισμένοι στα νοσοκομεία, ενώ κάποια πλίνθινα σπίτια κατέρρευσαν.

Οι συνηθισμένοι στους σεισμούς κάτοικοι της περιοχής διατήρησαν την ψυχραιμία τους και σε αυτό αποδίδεται το γεγονός ότι δεν υπήρξαν πολλά θύματα. Φωτογραφίες τούς δείχνουν να εκκενώνουν ήρεμα με τα πόδια τις παράκτιες περιοχές. Ανδρες της αστυνομίας και του στρατού βοηθούσαν τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς. Μερικά από τα σχολεία μετατράπηκαν σε καταλύματα για τους αστέγους.

Στα ανθρακωρυχεία χαλκού που παράγουν τη μεγαλύτερη ποσότητα του μεταλλεύματος σε όλο τον κόσμο δεν προξενήθηκαν ζημιές, παρ’ όλα αυτά η τιμή του αυξήθηκε επειδή ο σεισμός προκάλεσε ανησυχία στις παγκόσμιες αγορές.

Η Μπασελέ έκανε ανακοινώσεις πέντε ώρες μετά τον σεισμό, θέλοντας προφανώς να έχει μια συνολική εικόνα της κατάστασης και έχοντας διδαχτεί από την καταστροφή που είχε προκαλέσει σε προηγούμενο μεγάλο σεισμό στη χώρα η διάθεση των Αρχών να καθησυχάσει τους πολίτες.
Το 2010, όταν είχε σημειωθεί δόνηση 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πάνω από 500 από τους νεκρούς είχαν επιβιώσει από τη δόνηση αλλά πνίγηκαν από τα τεράστια κύματα που σάρωσαν τις παράκτιες περιοχές επειδή οι υπεύθυνοι είχαν παραβλέψει τον κίνδυνο τσουνάμι.

Αυτή τη φορά η προειδοποίηση διήρκεσε πολλές ώρες και ζήτησαν από τους πολίτες να μένουν μακριά από κτίρια, αφού ακολούθησαν περισσότεροι από 20 μετασεισμοί μεγάλου μεγέθους, με ισχυρότερη μια δόνηση 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο κύριος σεισμός ήταν τόσο ισχυρός, ώστε η δόνηση που «αισθάνθηκε» η πρωτεύουσα της Βολιβίας που βρίσκεται 470 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο, ήταν ίση με αυτήν ενός σεισμού 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η Χιλή είναι μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου, δεδομένου ότι κοντά στις ακτές της υπάρχει η τεκτονική πλάκα Νάζκα, η οποία βυθίζεται κάτω από τη νοτιοαμερικανική πλάκα, με αποτέλεσμα να σπρώχνει την οροσειρά των Ανδεων προς μεγαλύτερο ύψος. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό το μεγάλης έντασης γεωλογικό συμβάν είχε ως αποτέλεσμα να μετακινηθεί η πόλη Κονσεψιόν τουλάχιστον τρία μέτρα προς τα δυτικά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...