Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

«Σασμός»: Η οικογένεια Σταματάκη γιορτάζει την έλευση της μικρής Καλλιόπης!

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Ο Χρήστος μετά...

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Πρωινός «απολογισμός» του κυρίου «Αλλου Ανθρώπου»

«Δεν σου κάνω τον άγιο, αχ, αμάρτησα...» λέει το...

Ο Γιάννης Πλούταρχος έχει πρεμιέρα στο Anodos αυτή την Πέμπτη 28/3

Ο Γιάννης Πλούταρχος ξεκινάει τις εμφανίσεις του στο Anodos...

Eurojackpot πάρτι σε κατάστημα ΟΠΑΠ στον Βύρωνα με τη Μαρίνα Σάττι

Στους ρυθμούς του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού κινείται το Eurojackpot....

Το νέο «σπίτι» της Μ. Κάλλας

Ετοιμο το 2015 το μουσείο για τη θρυλική Ελληνίδα σε νεοκλασικό στο κέντρο της Αθήνας.

Η φωνή της θα συνοδεύει τους επισκέπτες στο ασανσέρ την ώρα που θα πατούν το κουμπί για να ανέβουν τους ορόφους, ενώ στο ισόγειο μπιστρό La divina θα σερβίρονται γκουρμέ πιάτα εμπνευσμένα από τις συνταγές της. Αυτές και άλλες μικρές εκπλήξεις θα επιφυλάσσει στους επισκέπτες του το Μουσείο «Μαρία Κάλλας», το οποίο θα στεγαστεί στο νεοκλασικό της οδού Μητροπόλεως 44 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015.

Χθες παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη για τον πολιτιστικό οργανισμό που φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης όχι μόνο για τους εγχώριους λάτρεις της όπερας αλλά και τους απανταχού φανατικούς της Μαρίας Κάλλας ανά τον πλανήτη. Κοστούμια, προσωπικά της αντικείμενα, επιστολές, σημειώσεις, κοσμήματα, προγράμματα από τις εμφανίσεις της, ακόμη και έργα γνωστών εικαστικών που είχαν ως θέμα τους την ντίβα -πολλά από τα οποία βρίσκονταν στην Τεχνόπολη- θα περιλαμβάνονται μεταξύ των εκθεμάτων του μουσείου.

Το πρώτο πράγμα που θα αντικρίζει ο επισκέπτης μπαίνοντας στο νέο πολιτιστικό ίδρυμα που θα κοστίσει 1.000.000 ευρώ (ποσό προερχόμενο από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ) είναι το υπερσύγχρονο πωλητήριο αλλά και το όμορφο μπιστρό που θα φέρει το όνομα La divina. Εκεί θα μπορεί να απολαμβάνει κανείς, μεταξύ άλλων, και πιάτα βασισμένα στις συνταγές της Μαρίας Κάλλας, μαγειρικά tips που μάζευε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της, αφού, ως γνωστόν, σπάνια μαγείρευε η ίδια.

Ο πρώτος όροφος του νεοκλασικού θα περιλαμβάνει προσωπικά της αντικείμενα, κοστούμια, φωτογραφίες, αλλά και κείμενα που είχαν γραφτεί για εκείνη. Παίρνοντας το ασανσέρ και πατώντας το κουμπί θα ακούγεται η φωνή της Κάλλας σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις στα ελληνικά που είχε δώσει η μεγάλη Ελληνίδα το 1957.

Στον δεύτερο όροφο του μουσείου η σπουδαία λυρική ερμηνεύτρια κυριαρχεί και πάλι, αυτήν τη φορά μέσα από σημαντικούς ρόλους της που άφησαν εποχή: ως Νόρμα, Τόσκα, Βιολέτα στην όπερα «Η κυρία με τις καμέλιες» αλλά και ως δασκάλα την περίοδο που εργαζόταν στη σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης. Με ξεναγό τη φωνή της και μέσα σε ειδικά σχεδιασμένα δωμάτια -το καθένα θα έχει το δικό του σκηνικό για να παραπέμπει στις θρυλικές αυτές όπερες- θα μπορεί ο επισκέπτης να βλέπει και να ακούει την ντίβα του λυρικού ρεπερτορίου μέσα από βιντεοπροβολές.

Το όμορφο ρετιρέ που προσφέρει απρόσκοπτη θέα στην Ακρόπολη θα στεγάσει μια mediatheque (δηλαδή βιβλιοθήκη και δισκοθήκη) και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στην οποία θα πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα. Στόχος των υπευθύνων είναι το πολιτιστικό ίδρυμα να καλύπτει τα έξοδά του από τα εισιτήρια, το πωλητήριο, το καφέ (το οποίο μάλιστα θα λειτουργεί ακόμη και όταν το μουσείο είναι κλειστό) και τη φιλοξενία εκδηλώσεων στο ρετιρέ του. Να σημειωθεί ότι η ομάδα που ήταν υπεύθυνη για τη μελέτη αποτελείται από τη μουσειολόγο Ανδρομάχη Γκαζή και την αρχιτέκτονα μουσειολόγο Ερατώ Κουτσουδάκη – Γερολύμπου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...