Λιγότερα χρήματα για τα κομματικά ταμεία

Προωθούνται σημαντικές αλλαγές στην κρατική ενίσχυση.

Μέσα σε ζοφερό πολιτικό κλίμα η κυβέρνηση προωθεί σημαντικές αλλαγές στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στα σημερινά οικονομικά δεδομένα, ενώ θα υπάρξει και αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου των οικονομικών τους.


Το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές στις συναντήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, έρχεται ως αποτέλεσμα των γενικευμένων περικοπών μισθών, συντάξεων και κρατικών δαπανών και θα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών για την ενίσχυση της διαφάνειας στον δημόσιο βίο.


Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι σχετικές ανακοινώσεις, που θα συνδυαστούν και με τις κυβερνητικές προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα παρουσιαστούν πριν από τις ευρωεκλογές και θα ψηφιστούν τον Ιούνιο.


Πρέπει να σημειωθεί ότι την περίοδο 2009-2010 το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα, η οποία διανέμεται με βάση τα εκλογικά τους ποσοστά, είχε φτάσει τα 55 εκατ. ευρώ. Επειτα από διαδοχικές μειώσεις την τελευταία τριετία έφτασε το 2013 τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Με τη νέα μείωση το ποσό εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σε περίπου 10 εκατ. ευρώ. Με το προωθούμενο νομοθετικό πλαίσιο θα ενισχύεται και η διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων.


Τα τελευταία θα είναι εφεξής υποχρεωμένα να δημοσιοποιούν τις πηγές χρηματοδότησής τους όταν  αυτές είναι ιδιώτες, ενώ θα υπάρξει και μηχανισμός ελέγχου των δαπανών τους. Ετσι, θα προβλέπεται ο έλεγχος να μη γίνεται πλέον από την ίδια τη Βουλή, αλλά από ένα σώμα που θα περιλαμβάνει και δικαστικούς, με τους βουλευτές να μην είναι σε καμία περίπτωση η πλειοψηφία.


Ακόμη, τα κόμματα θα υποχρεούνται να τηρούν βιβλία γ΄ κατηγορίας και οι οικονομικές ενισχύσεις ιδιωτών προς τα κόμματα θα είναι ονομαστικές και δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ. Βέβαια υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές, που τονίζουν πως η μνημονιακή συγκυβέρνηση δεν διστάζει να παραβιάσει το Σύνταγμα, αφού το άρθρο 29 παρ. 2 του Συντάγματος προβλέπει ότι τα κόμματα έχουν δικαίωμα στην οικονομική τους ενίσχυση από το κράτος.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ