Ο… άλλος θάνατος του Ιησού

Ομάδα επιστημόνων, ερμηνεύοντας τα σημάδια της Ιεράς Σινδόνης, αλλάζει εκδοχή για τον τρόπο που σταυρώθηκε.

Σε ακόμη πιο άγρια βασανιστήρια από αυτά που πιστεύαμε μέχρι σήμερα υποβλήθηκε ενδεχομένως ο Ιησούς, σύμφωνα με νέες μελέτες που ανατρέπουν την εικόνα της Σταύρωσής Του.


Εδώ και αιώνες η Εκκλησία αναπαριστά τη Σταύρωση του Θεανθρώπου με τα χέρια Του καρφωμένα σε οριζόντια θέση πάνω σε σταυρό. Διεθνής ομάδα επιστημόνων ωστόσο, μελετώντας την Ιερά Σινδόνη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός Του ήταν ακόμη πιο σκληρός, καθώς τα χέρια του Ιησού πιθανότατα ήταν καρφωμένα πάνω από το κεφάλι Του, σχηματίζοντας με το σώμα Του σχήμα «Υ».


Αν και οι απόψεις για την Ιερά Σινδόνη του Τορίνο διχάζονται ως προς την παλαιότητά της και κατ’ επέκταση ως προς αν το πρόσωπο που έχει αποτυπωθεί σε αυτήν είναι του Ιησού από τη Ναζαρέτ, το σίγουρο είναι, σύμφωνα με τους μελετητές της, ότι το άτομο που είχε τυλιχτεί με αυτήν είχε κρεμαστεί σε σχήμα «Υ». Οπως εξηγεί ο Ματέο Μπορίνι του Liverpool John Moores University, ανεξάρτητα αν η Σινδόνη είναι αυθεντική, «αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον έργο τέχνης και ανθρώπινης εφευρετικότητας».


Ο Μπορίνι θέλησε να διαπιστώσει αν οι κηλίδες αίματος στο αριστερό χέρι ταυτίζονται με τη ροή του αίματος από άνθρωπο που είχε σταυρωθεί. Για να το διερευνήσει, ζήτησε τη βοήθεια ενός άλλου ερευνητή, από το Πανεπιστήμιο της Πάβια, ο οποίος πήρε διαφορετικές στάσεις σταύρωσης, την ώρα που ο Μπορίνι έσταζε αίμα από το σημείο των χεριών όπου η Σινδόνη δείχνει πως τοποθετήθηκαν τα καρφιά.


Το δίδυμο των ερευνητών διαπίστωσε ότι τα ίχνη αίματος που υπάρχουν στη Σινδόνη ανταποκρίνονται σε σταύρωση, όμως μονάχα αν ο εσταυρωμένος καρφώθηκε στον σταυρό σε στάση «Υ», αντί για «Τ».


«Η συγκεκριμένη στάση θα πρέπει να ήταν πολύ επώδυνη και να προκαλούσε και αναπνευστικές δυσκολίες» δηλώνει ο Μπορίνι, τονίζοντας παράλληλα ότι παρόμοιες στάσεις χρησιμοποιούνταν σε μεσαιωνικά βασανιστήρια. Αν επομένως η Σινδόνη αποτελεί μια πλαστογραφία της μεσαιωνικής Ευρώπης, τότε ενδέχεται να αποτελεί μια αναπαράσταση βασανιστηρίου της εποχής εκείνης και όχι της βιβλιακής περιόδου. Αν όμως όχι, τότε είναι πολύ πιθανό οι Ρωμαίοι βασανιστές του Ιησού να Τον σταύρωσαν με τα χέρια υψωμένα πάνω από το κεφάλι Του.


ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ


Η Κιβωτός του Νώε μπορούσε να πλεύσει με 70.000 ζώα


Την πλευστότητα της Κιβωτού του Νώε, παρά το μεγάλο ζωικό της φορτίο, επιβεβαίωσαν οι επιστήμονες.


Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ ανακάλυψαν ότι η κιβωτός θα μπορούσε να μεταφέρει 70.000 ζώα χωρίς να βουλιάξει, αν είχε κατασκευαστεί με τις διαστάσεις που αναφέρονται στη Βίβλο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να μεταφέρει σε επίπεδο βάρους δύο ζώα από κάθε είδος, χωρίς να χάσει την πλευστότητά της, ωστόσο ακόμη διατηρούν τις επιφυλάξεις τους αν τόσα ζώα θα χωρούσαν στις διαστάσεις της κιβωτού. Ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών από το Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστήμιου του Λέστερ μελέτησαν τις ακριβείς διαστάσεις της, όπως αυτές αναφέρονται στη Γένεση στο 6 : 13-22.


Εκεί αναφέρεται ότι ο Θεός έδωσε οδηγίες στον Νώε να δημιουργήσει ένα πλοίο με 300 πήχεις μήκος, 50 πήχεις πλάτος και 30 ύψος. Οι φοιτητές υπολόγισαν ότι ο αιγυπτιακός και εβραϊκός πήχης ισοδυναμεί με 48,2 εκατοστά και βασιζόμενοι στην αρχή του Αρχιμήδη για την πλευστότητα, υπολόγισαν ότι τα ζώα έφτασαν τελικά στον βιβλικό προορισμό τους σώα και αβλαβή.


Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ