Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για...

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Μια βόλτα στο Διάστημα με περιήγηση στον κόκκινο πλανήτη

Φαντασμαγορική έκθεση με δορυφόρους, προσομοιωτές πτήσης και ψηφιακές ταινίες για τα μυστικά του Σύμπαντος στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Την προσπάθεια του ανθρώπου να ξεφύγει από τα στενά όρια της Γης και να κατακτήσει την απεραντοσύνη του σύμπαντος παρουσιάζει με φαντασμαγορικό τρόπο το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να δουν την έκθεση του αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης με θέμα «Η κατάκτηση του Διαστήματος», καθώς και την ταινία για το ταξίδι στη Σελήνη του βραβείου Google Lunar X.

Ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο περίφημος Sputnik 1, η διαστημική κάψουλα Vostok 1 που έθεσε τον Γιούρι Γκαγκάριν σε τροχιά γύρω από τη Γη, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και το ρομποτικό όχημα Μars Rover που εξερεύνησε τον Αρη είναι μερικά από τα εντυπωσιακά αντικείμενα (προφανώς αντίγραφα) που παρουσιάζονται στην έκθεση του νεοϋορκέζικου μουσείου και δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα διαστημικά ταξίδια του παρελθόντος. Αλλα εκθέματα κινούνται στα όρια της επιστημονικής φαντασίας και δίνουν το στίγμα των μελλοντικών αποστολών, όπως είναι η κατασκευή ανελκυστήρα Διαστήματος και η εκτροπή ενός επικίνδυνου αστεροειδούς που περνά κοντά από τη Γη.

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της έκθεσης «Η κατάκτηση του Διαστήματος» είναι ο προσομοιωτής πτήσης στον Αρη. Μέσω της διαδραστικής αυτής κονσόλας, οι θεατές μπαίνουν σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη προκειμένου να περιηγηθούν σε σπηλαιώδεις κρατήρες, τεράστια ηφαίστεια και απέραντες κοιλάδες!

Παράλληλα, στο θέατρο εικονικής πραγματικότητας Θόλος προβάλλεται η ψηφιακή ταινία «Επιστροφή στη Σελήνη… για πάντα». Η ταινία αφηγείται τα βήματα καινοτομίας και μηχανικής των ομάδων που συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στον διαγωνισμό Google Lunar X. Πρόκειται για τον διαγωνισμό με το μεγαλύτερο έπαθλο στην ιστορία, καθώς προσφέρει 30 εκατ. δολάρια στην ομάδα που θα καταφέρει να προσεληνώσει ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο, να το κινήσει για 500 μέτρα στην επιφάνεια της Σελήνης και να στείλει ψηφιακό υλικό στη Γη.

Επιπλέον, ο Ελληνικός Κόσμος συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μεταξύ άλλων, το Αστεροσκοπείο συμμετέχει με έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας, στην οποία παίρνουν μέρος περίπου είκοσι Ελληνες αστροφωτογράφοι, αλλά και με τη φιλοξενία μιας σειράς διαλέξεων από ερευνητές.

Η πρώτη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 11 Απριλίου από τον διευθυντή του ινστιτούτου, αναπληρωτή καθηγητή Βασίλη Χαρμανδάρη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...