Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Τα Ρίχτερ της Υδρας κούνησαν το Λέτσε

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στα ελληνόφωνα χωριά της Ν. Ιταλίας. Λέκκας: «Δεν συντρέχει λόγος για ιδιαίτερης ανησυχίας».

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες για τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε μία ώρα πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στο Μυρτώο πέλαγος και έγινε αισθητή μέχρι και στα ελληνόφωνα χωριά της νότιας Ιταλίας!

Ο σεισμός είχε επίκεντρο τη νοτιοδυτική θαλάσσια περιοχή της Υδρας και εστιακό βάθος που αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Espresso ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας.

«Η τελευταία φορά που μας είχε απασχολήσει ξανά το συγκεκριμένο ρήγμα ήταν το 2006, αλλά πιο νότια εκείνη τη φορά, καθώς είχε γίνει κοντά στα Κύθηρα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα υλικά που υπάρχουν στο συγκεκριμένο εστιακό βάθος μπορούν να δώσουν τέτοιους σεισμούς, που δεν έχουν όμως καμία σεισμική ακολουθία. Γι’ αυτό, όπως είδατε, δεν έχει ακολουθήσει από την ώρα εκείνη ούτε ένας μετασεισμός. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2006» λέει.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, πρόκειται για έναν υποθαλάσσιο «σεισμό βάθους», ο οποίος έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στη Στερεά Ελλάδα, στη Θεσσαλία και στη νότια Ιταλία και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση από το επίκεντρό του και, παρότι ήταν ισχυρός, δεν προκάλεσε καταστροφές.

«Δεν συντρέχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, καθώς οι σεισμοί με το μεγάλο εστιακό βάθος μάς συνηθίζουν στο “μια κι έξω”. Ηταν αυτό που λέμε ένας “εφάπαξ” σεισμός που συνήθως δεν δίνει μετασεισμούς» προσθέτει.

Στη νότια Ιταλία η σεισμική δόνηση των 5,4 Ρίχτερ έγινε αισθητή στο ελληνόφωνο χωριό Καλημέρα, στο Λέτσε και την κωμόπολη Γκαλίπολι, στην περιφέρεια της Απουλίας. Συγκεκριμένα, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως τον σεισμό κατάλαβαν κάτοικοι στη Σικελία, στην πόλη των Συρακουσών, ενώ κάτοικοι της Καλαβρίας, μέσω διαδικτύου, έγραψαν ότι αισθάνθηκαν τον σεισμό χωρίς όμως να έχουν σημειωθεί ζημιές.

Στην Υδρα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού Αγγελος Κοτρώνη, λίγες ώρες μετά τον σεισμό δεν υπήρξαν ζημιές στην περιοχή, ενώ οι κάτοικοι ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμοι.

«Εμείς εδώ ίσα-ίσα που τον καταλάβαμε. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές και τραυματισμοί, οι κάτοικοι είναι ψύχραιμοι» δήλωσε.

Ο σεισμός όμως έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κρήτη και κυρίως στο βόρειο τμήμα της, όπου αρκετοί κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους, καθώς αρχικά νόμιζαν πως το επίκεντρο της δόνησης ήταν κοντά στη μεγαλόνησο. Οι μόνες κλήσεις που έγιναν σχετικά με τη δόνηση ήταν στην περιοχή της Ερμιόνης, όπου η Αστυνομία ειδοποιήθηκε ότι είχαν γκρεμιστεί τοίχοι από παλιά ακατοίκητα σπίτια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...