Πότε και πώς επιστρέφονται κατασχεθέντα από την Eφορία

Οφειλέτες του Δημοσίου με πραγματική οικονομική αδυναμία ή με σοβαρούς λόγους υγείας -με αίτησή τους στην αρμόδια ΔΟΥ- μπορούν να ζητήσουν να τους επιστραφούν κατασχεθέντα ποσά εις χείρας τρίτων από την Εφορία, σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, στην οποία περιγράφεται η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται στις εν λόγω περιπτώσεις.

Οφειλέτες του Δημοσίου με πραγματική οικονομική αδυναμία ή με σοβαρούς λόγους υγείας -με αίτησή τους στην αρμόδια ΔΟΥ- μπορούν να ζητήσουν να τους επιστραφούν κατασχεθέντα ποσά εις χείρας τρίτων από την Εφορία, σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, στην οποία περιγράφεται η διαδικασία  που πρέπει να ακολουθείται στις εν λόγω περιπτώσεις.

To τραγικό όμως είναι ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι χρονοβόρα και αντιλαμβάνεται ο καθένας τι γίνεται, αν υφίσταται λόγος υγείας.

Για να ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής κατασχεθέντων, πρέπει να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Η υποβολή αίτησης από τον οφειλέτη στην αρμόδια ΔΟΥ.

– Η υπαγωγή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του οφειλέτη σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

– Η διαπίστωση ότι η κατασχεθείσα απαίτηση, εφάπαξ ή περιοδικώς καταβαλλόμενη, είναι σημαντική για τη διαβίωση του υπόχρεου (π.χ. ενοίκιο), εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματία. Για τις λοιπές περιπτώσεις να προκύπτει από επίσημα στοιχεία-έγγραφα ότι ο περιορισμός κατάσχεσης αφορά την καταβολή μισθοδοσίας σε υπαλλήλους επιχείρησης, την καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων ή άλλων υποχρεώσεων, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση λειτουργίας της.

– Εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ανωτέρω προϋποθέσεις, το ποσοστό αποδέσμευσης επί της κατασχεθείσας απαίτησης ορίζεται έως εξής:

– Εως 50% της κατασχεθείσας απαίτησης επί των ευρισκόμενων και μη αποδοθέντων χρημάτων, με εξαίρεση τις οφειλές ΦΠΑ που αποδεδειγμένα έχουν εισπραχθεί και δεν έχουν αποδοθεί καθώς και παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών (ΦΜΥ), για τις οποίες ισχύει ποσοστό έως 30%.

– Εως 70% επί των μελλοντικών απαιτήσεων, με την προϋπόθεση να καλύπτονται τουλάχιστον τρεις δόσεις της ρύθμισης, εφόσον οι εναπομένουσες δόσεις αυτής είναι έως και δώδεκα (12), αλλιώς πέντε δόσεις, σε περίπτωση που οι εναπομένουσες δόσεις αυτής είναι περισσότερες των δώδεκα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ