Η ζωοπανήγυρη του Αργους

Η αναβίωση του παλιού εθίμου όπου κατσίκια και αρνιά να πωλούνται στο παζάρι λίγο πριν τις άγιες μέρες του Πάσχα.

Λίγο πριν από τις άγιες ημέρες του Πάσχα, στο Αργος όλοι περίμεναν με ανυπομονησία την αναβίωση ενός παλιού εθίμου, του ζωοπάζαρου! Στην περιοχή Πειρούνη συγκεντρώνονται δεκάδες παραγωγοί και έμποροι της περιοχής, έχοντας μαζί τους αρνιά και κατσίκια, τα οποία αφού τα κλείνουν μέσα σε αυτοσχέδια μαντριά που φτιάχνουν εκείνη την ώρα για να μη διαφύγουν, αρχίζουν να τα πουλούν.

Παλαιότερα, τα ζώα που πωλούνταν και αγοράζονταν στο παζάρι ποίκιλλαν: πουλερικά, γουρούνια, πάπιες, πρόβατα και φυσικά αρνιά και κατσίκια προκαλούσαν «κομφούζιο» στην περιοχή.

Περνώντας τα χρόνια όμως, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη μείωση της κτηνοτροφίας, τα ζώα λιγόστεψαν και τώρα το παζάρι γίνεται μόνο με αρνιά και κατσίκια για το Πάσχα και για «μανάρεμα», όπως συνηθίζεται να λέγεται στα χωριά του Αργους. Παρ΄ όλα αυτά, όπως αναφέρουν οι έμποροι των ζώων, η οικονομική κρίση επηρέασε θετικά το φετινό ζωοπάζαρο του Αργους, αφού εκείνοι που προτίμησαν να αγοράσουν ζωντανό το αρνί τους -προκειμένου να γλιτώσουν έτσι αρκετά χρήματα- ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά.

Οι κτηνοτρόφοι μεταφέρουν τα ζώα τους με αυτοκίνητα και με ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς στο σημείο όπου γίνεται το παζάρι, ακόμη και με… μηχανάκια! Το ζωοπάζαρο για τους εμπόρους των ζώων είναι ένα αλισβερίσι που περιέχει την ιεροτελεστία του παζαρέματος, που επιβάλλεται για μια σωστή αγοραπωλησία, όπως είπαν.

Επίσης, ο έμπορος είναι υποχρεωμένος να δείξει το ζώο στον υποψήφιο αγοραστή για όση ώρα χρειαστεί, να το σηκώσει όρθιο από το μπροστινά πόδια, αν του το ζητήσει, με το άτυχο ζώο να υπομένει όσα του κάνουν, κοιτάζοντας τους ανθρώπους με απορία και τρόμο!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ