Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

«Ριάλια» με την υπογραφή των Droulias Brothers

Οι Droulias Brothers επέστρεψαν δυναμικά στη δισκογραφία με ένα...

Μικαέλο Μαρούδας: Ο αισθαντικός τραγουδιστής των 70s έφυγε αθόρυβα από τη ζωή

Ενας από τους πιο αισθαντικούς τραγουδιστές της δεκαετίας του...

Παγκόσμια ρεζιλίκια με το θέαμα στον Ιερό Βράχο!

Μετά την τσιμεντοποίηση της Ακρόπολης και τις ιέρειες, κατά...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Οσκαρ με… μύγδαλα!

«Αναμπελ» και Βόγλης (ντουέτο που άφησε εποχή στην ταινία «Κορίτσια στον ήλιο») μαζί στην απονομή των βραβείων.

Πόζαραν στο κόκκινο χαλί, απαθανατίστηκαν στον φωτογραφικό φακό, ενώ στο τέλος κάποιοι από αυτούς έφυγαν από την αίθουσα απονομής με τα… χρυσά αγαλματίδια ανά χείρας! Ολα αυτά στη φετινή απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τα οποία δόθηκαν σε μια ξεχωριστή βραδιά με… οσκαρικές αποχρώσεις, τη Μεγάλη Δευτέρα, στην κατάμεστη αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη -όπως αναμενόταν- σάρωσε τα βραβεία, αποσπώντας έξι συνολικά, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Καλύτερης Ταινίας. Παρουσιάστρια των «ελληνικών Οσκαρ», όπως χαρακτηριστικά τα αποκαλούν, ήταν η ηθοποιός Μίνα Ορφανού, η οποία πριν από μερικά χρόνια είχε αφήσει το στίγμα της στη διοργάνωση με τον ρόλο της στη «Στρέλλα». Στο πλευρό της, σε ρόλο… βοηθού, ήταν ο συνάδελφός της Μάκης Παπαδημητρίου.

Η τελετή, που ξεκίνησε με μια μικρή καθυστέρηση, γύρω στις 21.30, προκαλώντας την ανυπομονησία όχι μόνο των υποψηφίων, αλλά και των υπόλοιπων παρευρισκομένων, είχε ως βασικό θεματικό της άξονα τα κινηματογραφικά ζευγάρια. Ζεύγη που άφησαν εποχή στη μεγάλη οθόνη και τα οποία τίμησε και η ίδια η Ορφανού, τραγουδώντας το ρομαντικό μελωδικό κομμάτι «Ας ερχόσουν για λίγο».

Ο βοσκός και η Αγγλίδα

Ενα από αυτά τα πρωταγωνιστικά ντουέτα που άφησαν εποχή στο ελληνικό σινεμά ήταν και ο Γιάννης Βόγλης με την Αν Λόμπεργκ, ο βοσκός και η Αγγλίδα τουρίστρια από την εμβληματική ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Κορίτσια στον ήλιο», του 1968. Οι δυο τους βρέθηκαν ξανά μαζί για τις ανάγκες της τελετής, ωστόσο αυτή τη φορά από τα χείλη του Ελληνα ηθοποιού δεν ακούστηκε η πασίγνωστη φράση «Στάσου, μύγδαλα», αλλά το όνομα του φετινού νικητή για το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, δηλαδή, του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, ο οποίος τιμήθηκε για τη δουλειά του με τίτλο «Λάμπουν στο σκοτάδι».

Η τελευταία φορά που είδαμε στην Ελλάδα την Σουηδή Αν Λόμπεργκ ήταν το 2012, όταν εκείνη ήρθε στη χώρα μας για να παραλάβει το πακέτο που της έστειλε ο άλλοτε συμπρωταγωνιστής της Γιάννης Βόγλης μέσα από τη γνωστή τηλεοπτική εκπομπή της Βίκυς Χατζηβασιλείου. Η 63χρονη ηθοποιός και μητέρα τριών παιδιών διαμένει πλέον μόνιμα σε ένα αγρόκτημα στη Νορμανδία μαζί με τον σύζυγό της -επίσης ηθοποιό- παίζοντας μουσική με μια μπάντα σε γάμους και εκδηλώσεις της περιοχής της.

ΓΙΩΤΑ ΒΑΖΟΥΡΑ

Σάρωσε η «Μικρά Αγγλία» (με άρωμα Κυκλάδων) τα βραβεία

Η ταινία του Βούλγαρη (γυρίστηκε στην Ανδρο) πήρε έξι αγαλματίδια – Ποια ενσταντανέ «χρωμάτισαν» τη λαμπερή βραδιά

Τα ελληνικά Οσκαρ φέτος σάλπαραν για την… Ανδρο. Η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, η πλοκή της οποίας εκτυλίσσεται στο όμορφο νησί των Κυκλάδων, κατέκτησε συνολικά έξι βραβεία κατά την 5η απονομή που διοργάνωσε η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, τιμώντας την εγχώρια καλλιτεχνική σοδειά. Με τρία βραβεία τιμήθηκε «Ο εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, ενώ η πολυσυζητημένη και πολύφερνη ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά «Miss Violence» που διακρίθηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Βενετίας απέσπασε δύο.

Πολλά ήταν τα κωμικά αλλά και τα ιδιαίτερα συγκινητικά ενσταντανέ που «χρωμάτισαν» την τελετή. Για παράδειγμα, η χιουμοριστική εμφάνιση της Βαλέριας Χριστοδουλίδου και της Βίκυς Χάρις, πρωταγωνίστριες του φιλμ «Θα σε δω στην κόλαση, αγάπη μου» του Νίκου Νικολαΐδη, οι οποίες ανέβηκαν στη σκηνή κουβαλώντας ένα… πτώμα. Σε αυτό βρισκόταν και ο φάκελος με το όνομα του νικητή για το βραβείο μακιγιάζ, το οποίο δόθηκε στην Εύη Ζαφειροπούλου για τη «Μικρά Αγγλία».

Ο γόης των 80s

Ακόμη και ο Σταμάτης Γαρδέλης, ο γόης των 80s, πέρασε από τη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για να παραδώσει βραβείο, σε μια τελετή η οποία εφέτος έκανε άνοιγμα σε όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο. Ο Γαρδέλης απένειμε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στην Ελίνα Ψύκου για την «Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά».

Στον πρόωρα χαμένο αιθουσάρχη του Τριανόν Λεωνίδα Παπαγεωργίου αφιέρωσε την τιμητική του διάκριση ο νικητής του Βραβείου Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας Αγγελος Σπαρτάλης, ενώ η πρωταγωνίστρια του «Miss Violence» Ρένη Πιττακή αναφέρθηκε στον ευχαριστήριο λόγο της στον αξέχαστο Λευτέρη Βογιατζή, τον «προξενητή» της, τον άνθρωπο δηλαδή που την πρότεινε να συμμετάσχει στην ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά.

Οι νικητές ανά κατηγορία

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Γιώργος Τσεμπερόπουλος, «Ο εχθρός μου»
Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας: «Μικρά Αγγλία», Κ. Χελιώτη, Γ. Ιακωβίδης
Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου: Θέμης Πάνου, «Miss Violence»
Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου: Κόρα Καρβούνη, «September»
Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου: Νίκος Γεωργάκης, «Να κάθεσαι και να κοιτάς»
Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου: Ρένη Πιττακή, «Miss Violence»
Βραβείο Ταινίας Μικρού μήκους: «Washingtonia» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη
Τιμητικό Βραβείο ΕΑΚ: Γιώργος Στάμου

Οι κυρίες που έκλεψαν την παράσταση και η… ντίβα (Θέμις Μπαζάκα)

Από μια τέτοια βραδιά δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι λαμπερές εμφανίσεις των καλλιτέχνιδων, που φρόντισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους επιλέγοντας δημιουργίες ειδικά για τα βραβεία.

Ετσι, δεν μπορούμε να μη μείνουμε στη Θέμιδα Μπαζάκα, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει υιοθετήσει ένα πιο νεανικό στιλ, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το παιχνίδισμά της με τον φωτογραφικό φακό σαν ντίβα του σινεμά. Η βραβευμένη Κόρα Καρβούνη επέλεξε μαύρο μίνι φόρεμα με δαντελένια διαφάνεια στην κοιλιά, ενώ τα βλέμματα έπεσαν στα ιδιαίτερα παπούτσια της, αφού το ριγέ κόκκινο-άσπρο έδινε μια ανάλαφρη νότα στο κλασικό χρώμα. Μαύρη μακριά τουαλέτα επέλεξε και η Βίκυ Παπαδοπούλου, με χαρακτηριστικό δέσιμο στον λαιμό. Στους ίδιους τόνους κινήθηκε και η Κατερίνα Γερονικολού, η οποία όμως πόνταρε στον λευκό γιακά που τόνιζε το μπούστο της.

Συμφωνούμε με το λευκό φόρεμα της Παναγιώτας Βλαντή, ακόμη και με τα μποτάκια που φόρεσε, ωστόσο το οπάκ καλσόν έκανε το σύνολο χειμωνιάτικο. Ωραία η επιλογή του κόκκινου clutch. Η κάτοχος του φετινού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» Γιούλικα Σκαφιδά ήταν από τις πιο καλοντυμένες, αφού η δίχρωμη δημιουργία τής έδινε αέρα… κόκκινου χαλιού. Σωστό το μαζεμένο μαλλί, θα μπορούσε να επιλέξει τσαντάκι σε πιο φωτεινό χρώμα. Ακρως ανοιξιάτικη ήταν η Ζέτα Δούκα, η οποία όμως, ως ξανθιά, θα έπρεπε να βάλει λίγο χρώμα στην εμφάνισή της. Υπέροχο το παντελόνι και το τοπ, εξαιρετικά τα παπούτσια και το χρυσό clutch, η ένστασή μας είναι στο λευκό σακάκι που τη δείχνει… άχρωμη.

Το καλοκαίρι έφερε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών η Καίτη Παπανίκα, που εμφανίστηκε ως γαλάζια οπτασία. To the point η επιλογή τσάντας και αξεσουάρ, πολύ καλοκαιρινά τα παπούτσια που διάλεξε. Ισως αν η εκδήλωση ήταν απογευματινή και γινόταν σε εξωτερικό χώρο να της δίναμε το βραβείο της πιο ενδιαφέρουσας -στιλιστικά- παρουσίας.

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΚΥΡΙΤΣΗ

Κατερίνα – Δανάη απ’ τα παλιά

Εχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που η Κατερίνα Τσάβαλου και η Δανάη Σκιάδη είχαν… μπλέξει στα δίχτυα της πορνείας και των ναρκωτικών, για χάρη του Ντένη Ηλιάδη. Ο Ελληνας σκηνοθέτης, που κάνει καριέρα στο Hollywood, με μαεστρία είχε οδηγήσει τις δύο νεαρές ηθοποιούς σε δύσβατα κινηματογραφικά μονοπάτια και κατάφερε να προκαλέσει το ενδιαφέρον των απανταχού σινεφίλ. Η Κατερίνα και η Δανάη συναντήθηκαν στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και… ξύπνησαν μνήμες 2004, όταν είχε προβληθεί η προκλητική ταινία του Ηλιάδη.

Αποθέωση για τον Κώστα Γαβρά

Είναι ένας από τους διεθνείς Ελληνες δημιουργούς και το βράδυ της Δευτέρας βραβεύτηκε για την προσφορά του στον κινηματογράφο. Η ταινία του «Ζ» είχε αποσπάσει το 1969 το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ «Ο αγνοούμενος» κέρδισε Χρυσό Φοίνικα, BAFTA καλύτερης ταινίας και Οσκαρ διασκευασμένου σεναρίου την περίοδο 1982-83. Ο Κώστας Γαβράς κατέκτησε το βραβείο της Nova και, όπως ήταν αναμενόμενο, όταν ανέβηκε στη σκηνή για να το παραλάβει καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

«Κάθε φορά που πρέπει να έρθω στην Ελλάδα παίρνω αμπάριζα και ξαναβγαίνω. Και εδώ σήμερα είναι μια πολύ ειδική αμπάριζα» είπε ο σκηνοθέτης, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την ύπαρξη της Ακαδημίας. «Πολλοί αναρωτιούνται αν είμαι Ελληνογάλλος, αν είμαι Γαλλοέλληνας, αν είμαι Γάλλος κ.λπ. Στη Γαλλία τα έμαθα όλα, στην Ελλάδα παίρνω αμπάριζα και βγαίνω» συμπλήρωσε, δίνοντας την απάντηση σε όσους θέλουν να του βάλουν «σφραγίδα καταγωγής».

Κάποιοι αλά μπρατσέτα με το… ταίρι τους και άλλοι με τα παιδιά τους

Κάποιοι διάλεξαν να εμφανιστούν στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου μόνοι τους, άλλοι πήραν αλά μπρατσέτα το ταίρι τους, ενώ άλλοι επέλεξαν για συντροφιά τα παιδιά τους.
Ο Τάσος Νούσιας εμφανίστηκε στην εκδήλωση με τη σύντροφό του, τη Γερμανίδα ηθοποιό και σκηνοθέτρια Marlene Kaminsky. Μάλιστα οι κοινές εμφανίσεις τους τους τελευταίους μήνες έχουν σβήσει μια και καλή τις φήμες που τους ήθελαν να περνούν κρίση στη σχέση τους. Σε λίγους μήνες κλείνει έναν χρόνο έγγαμου βίου ο Νίκος Ορφανός, ο οποίος έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση με τη σύζυγό του, τη δημοσιογράφο Αντιγόνη Παφίλη. Η Πέγκυ Τρικαλιώτη απόλαυσε τη βραδιά παρέα με τον σύζυγο της Θανάση Δόση, ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης με τη γυναίκα του, συγγραφέα και σεναριογράφο Ιωάννα Καρυστιάνη, ενώ ο βραβευμένος Νίκος Γεωργάκης με τη γοητευτική συνοδό του.

Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης δεν συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μπέσσυ Μάλφα, αλλά από τις δίδυμες κόρες τους Ολγα και Νικολίτσα. Με την κόρη της παρέα, αλλά και τον σκηνοθέτη και συνάδελφό της ηθοποιό Παντελή Δεντάκη παρακολούθησε τα βραβεία η Μαρία Σκουλά, ενώ τη συντροφιά της κόρης του Μαργαρίτας προτίμησε και ο Γιώργος Πανουσόπουλος.

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΚΥΡΙΤΣΗ

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...