Η καινοτομία που θωρακίζει την καρδιά

Πώς μπλοκάρουν τον σχηματισμό της χοληστερόλης στα αγγεία

Το τέλος των καρδιακών νοσημάτων υπόσχεται να φέρει η καινοτομία επιστημόνων στις ΗΠΑ, οι οποίοι βρήκαν τον τρόπο να μπλοκάρουν τον σχηματισμό της χοληστερόλης στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων!
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς κατάφεραν να αποτρέψουν την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου και εμφάνισης των καρδιακών και των εγκεφαλικών επεισοδίων, αφού εντόπισαν και απενεργοποίησαν τη δράση ενός μορίου που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση της χοληστερόλης, λόγω της συσσώρευσης λίπους στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων. Οταν συμβαίνει το τελευταίο, τα αγγεία χάνουν την ελαστικότητά τους, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητά τους να στέλνουν στην καρδιά και στον εγκέφαλο αίμα που είναι πλούσιο σε οξυγόνο.
Η μελέτη των επιστημόνων πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και κουνέλια, τα οποία ήταν γενετικά τροποποιημένα έτσι ώστε να τους λείπει μια πρωτεΐνη που είναι βασική για τη διάσπαση των λιπών, άρα η έλλειψή της προκαλεί στον οργανισμό προδιάθεση για αθηρωσκλήρωση.
Οι ερευνητές χώρισαν τα ζώα σε τρεις ομάδες και φρόντιζαν η διατροφή τους να είναι υψηλή σε λιπαρά για διάστημα αρκετών μηνών.

Μικρή δόση 

Παράλληλα, στη μία ομάδα χορηγούσαν μια μικρή δόση κάποιας ουσίας που είχαν παρασκευάσει, η οποία λέγεται D-PDMP και μπλοκάρει τη σύνθεση του μορίου GSL, προλαμβάνοντας έτσι τα καρδιακά νοσήματα. Στη δεύτερη ομάδα χορηγούσαν διπλάσια ποσότητα της ουσίας, ενώ στην τρίτη ψευδοφάρμακο.
Οπως διαπιστώθηκε, παρόλο που τα ζώα έκαναν κακή διατροφή, αφού περιείχε τριγλυκερίδια σε ποσοστό 20%, η καθημερινή χορήγηση της ουσίας D-PDMP τα προστάτευσε από τον σχηματισμό χοληστερόλης, επειδή μπλόκαρε τη σύνθεση του μορίου GSL, το οποίο κατοικεί στην κυτταρική μεμβράνη και ελέγχει την ανάπτυξη των κυττάρων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός ρυθμίζει τη χοληστερόλη.
Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Circulation», δεν αποκλείεται μελλοντικά να προλαμβάνονται τα καρδιακά νοσήματα με τον ίδιο τρόπο και στον άνθρωπο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ