Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Γερμανός κροίσος επινόησε τον θάνατό του για να το σκάσει με τη...

Ο Γερμανός κροίσος Καρλ Εριβάν Χάουμπ, που αγνοείται εδώ...

Η έπαυλη-φάντασμα και η σεξουαλική κακοποίηση μαθητή σε εκδρομή

Ιστορίες με φαντάσματα, πνεύματα, ανεξήγητους θανάτους και δύο τρομακτικές...

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του...

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Κακοκαιρία με καταστροφές από χοντρό χαλάζι

Τα φαινόμενα προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες, δρόμους και σπίτια

Προβλήματα και καταστροφές έφερε το σφοδρό κύμα ανοιξιάτικης κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και το χοντρό χαλάζι προκάλεσαν από ζημιές σε καλλιέργειες μέχρι κατολισθήσεις, ενώ εντυπωσιακοί θαλάσσιοι σίφωνες «χτύπησαν» τη νότια Κρήτη. Προσοχή απαιτείται και σήμερα, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν.
Καταστροφικότερο απ’ όλα τα καιρικά φαινόμενα αποδείχθηκε η χαλαζόπτωση, που χτύπησε αρκετές περιοχές της χώρας και ειδικά την ανατολική Πελοπόννησο. Δεν χρειάστηκε περισσότερη από μισή ώρα, ώστε το χαλάζι (σε μέγεθος αμύγδαλου!) που έπληξε χθες το Αργος και τη Νεμέα να προκαλέσει μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες του αργίτικου κάμπου πλήττοντας κυρίως βερικοκιές, ελιές, κηπευτικά, αμπέλια και εσπεριδοειδή. Τις πληγείσες περιοχές θα επισκεφτεί σήμερα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, ώστε να καταγραφεί το ύψος των ζημιών και να αρχίσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης των παραγωγών. Χαλάζι -και μάλιστα πολύ- έπεσε επίσης στα Καμένα Βούρλα, στην Καστοριά αλλά και στα βορειοδυτικά προάστια της Αθήνας, όπως η Νέα Φιλαδέλφεια και οι Αγιοι Ανάργυροι.
Η επιδείνωση του καιρού άρχισε το Σάββατο, όταν… άνοιξαν οι ουρανοί στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, η έντονη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα τα νερά να κατακλύσουν κεντρικούς δρόμους της πόλης και να δημιουργηθούν προβλήματα στην κυκλοφορία, ενώ η Αστυνομία έκλεισε για μερικές ώρες τμήμα της περιφερειακής οδού, εξαιτίας συσσωρευμένων υδάτων στο οδόστρωμα. Επίσης η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε περισσότερες από 15 κλήσεις για απάντληση υδάτων από υπόγεια σπίτια και συνεργεία της ΔΕΗ επενέβησαν για να αποκαταστήσουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.
Προβλήματα από τη βροχή παρουσιάστηκαν και σε άλλες περιοχές, όπως στον δρόμο προς την Αρχαία Νεμέα, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις. Οι καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες συνεχίστηκαν και χθες, με το μεγαλύτερο ύψος βροχής να καταγράφεται στη Νέα Μάκρη (55 mm), στο Ρίο (44 mm) και στην Αμφίκλεια (38 mm).
Πάντως το πιο εντυπωσιακό από τα καιρικά φαινόμενα ήταν οι υδροσίφωνες που εκδηλώθηκαν χθες το πρωί στα Λουτρά Σφακίων και αναστάτωσαν τους κατοίκους, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσουν τραυματισμούς ή μεγάλες ζημιές.

Εκτακτο δελτίο από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Παρά τη βελτίωση που παρουσίασε ο καιρός στις περισσότερες περιοχές χθες το βράδυ, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε χθες η ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Τα ισχυρότερα καιρικά φαινόμενα αναμένονται το μεσημέρι και το απόγευμα στη δυτικά Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, ενώ βελτίωση προβλέπεται από το βράδυ. Οι νότιοι – νοτιοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν με ένταση έως 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 19 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια, τους 20 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τους 22 βαθμούς στα νησιά.
Υφεση της κακοκαιρίας προβλέπεται για αύριο, οπότε αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, στα βόρεια και στο ανατολικό Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος και μόνο το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις που θα δώσουν πρόσκαιρες βροχές, κυρίως στα ορεινά.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί, ώστε να αποφύγουν τυχόν κινδύνους. Οπως επισημαίνει, θα πρέπει να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων, να ελέγξουν ότι τα λούκια των κατοικιών τους δεν είναι φραγμένα και να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη βροχή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Η έπαυλη-φάντασμα και η σεξουαλική κακοποίηση μαθητή σε εκδρομή

Ιστορίες με φαντάσματα, πνεύματα, ανεξήγητους θανάτους και δύο τρομακτικές...