Προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρέθηκε σε ανασκαφή στη Λεμεσό της Κύπρου

Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη Λεμεσό της Κύπρου!

Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη Λεμεσό της Κύπρου! Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως μια δεύτερη τρίκλιτη βασιλική, στην περιοχή Καταλύματα των Πλακωτών Ακρωτηρίου Κύπρου, στη θέση των βρετανικών βάσεων. Οι ανασκαφές του τμήματος Αρχαιοτήτων στην περιοχή είναι σε εξέλιξη από το 2007, οπότε είχε αποκαλυφθεί η πρώτη βασιλική. Ωστόσο, η νέα δεν είναι το μόνο σημαντικό εύρημα, καθώς αποκαλύφθηκε και μαρμάρινη στήλη με την προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως προσωποποίηση του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ηρακλείου, καθώς πρόκειται για μεταγενέστερο δημιούργημα και αποτελεί έναν «νέο Αλέξανδρο».
Οι δύο βασιλικές είναι τμήμα ενός μνημειώδους εκκλησιαστικού συγκροτήματος, το οποίο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της σε συνέδριο της Μητροπόλεως Κωνσταντίας – Αμμοχώστου η υπεύθυνη της ανασκαφής, αρχαιολογική λειτουργός Α΄ του Τμήματος Αρχαιοτήτων δρ Ελένη Προκοπίου, συνδέεται με τον Αμαθούσιο Αγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα, Πατριάρχη Αλεξανδρείας, πολιούχο της Λεμεσού.
Η πρώτη βασιλική είναι «μαρτύριο», δηλαδή ταφικό μνημείο, που έχει τη μορφή ναού με εγκάρσιο κλίτος (σχήμα Τ), σε αντίστροφη διάταξη. Είναι πλάτους 36 μέτρων και μήκους 29, χωρίς την εξέχουσα στα δυτικά πολυγωνική αψίδα, στην οποία υπάρχει εγγεγραμμένη μικρότερη ταφική αψίδα, διαμέτρου 2,25 μέτρων.
Οπως εκτιμά η η δρ Προκοπίου «η φρεσκοαποκαλυφθείσα βασιλική αποτελεί μαρτύριο. Η ανασκαφή της ξεκίνησε μόλις πέρυσι και είναι πλάτους 20 μέτρων και μήκους πέραν των 47 μέτρων. Η ανέγερση του οικοδομήματος προσδιορίζεται με ακρίβεια μεταξύ του 616-617 μ.Χ.».

Γιούλη Σταρίδα 

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ