Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Τους έκαψαν για να… εκδικηθούν

Οπαδοί ομάδας και φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές πίσω από το μακελειό με τους 40 νεκρούς στην Οδησσό

Οπαδοί ποδοσφαιρικής ομάδας και φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές ευθύνονται για τη φωτιά που σκόρπισε τον θάνατο στην Οδησσό. Ηταν η απάντησή τους στην επίθεση που είχε δεχτεί νωρίτερα την ίδια ημέρα η πομπή τους προς το γήπεδο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ξαφνικά η πομπή δέχτηκε επίθεση από εκατοντάδες φιλορώσους διαδηλωτές, καλά εξοπλισμένους. Ορισμένοι ήταν ένοπλοι, φορούσαν κράνη και κουκούλες. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν. Παρά ταύτα, η οπαδοί πήγαν στο γήπεδο, ωστόσο στο ημίχρονο έδωσαν απάντηση, με αποτέλεσμα τον όλεθρο. Πολλοί από τους οπαδούς έφυγαν μετά το πρώτο 45λεπτο και κατευθύνθηκαν στην πλατεία όπου οι φιλορώσοι είχαν κατασκηνώσει από τα μέσα Μαρτίου, έξω από το πέτρινο κτίριο στο οποίο στεγάζονταν τα συνδικάτα. Εξαλλοι, άρχισαν να καταστρέφουν και να πυρπολούν τις σκηνές. Οι φιλορώσοι κατάφεραν να φύγουν, αλλά επέλεξαν να καταφύγουν στο κτίριο των συνδικάτων. Από εκεί και μετά, τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο και το κτίριο κάηκε από κοκτέιλ μολότοφ, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο περισσότερα από σαράντα άτομα.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσέν Γιατσενιούκ κατηγόρησε τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας για την αποτυχία τους να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια στην πόλη της Οδησσού. Μιλώντας στο BBC δεσμεύτηκε ότι θα διενεργηθεί πλήρης, ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη έρευνα. «Κατηγορώ την υπηρεσία ασφαλείας ότι δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει αυτή την επιχείρηση καταστολής» είπε.

«Πραγματικός πόλεμος»

Υποστήριξε δε ότι η Ρωσία και φιλορώσοι διαδηλωτές οργανώνουν έναν πραγματικό πόλεμο για να αφανίσουν την Ουκρανία και την ανεξαρτησία της. Οταν ρωτήθηκε για τις φιλορωσικές ομάδες που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους πολλά κτίρια σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, ο Γιατσενιούκ απάντησε: «Δεν έχουμε χάσει εντελώς τον έλεγχο, πολλά θα εξαρτηθούν από τον τοπικό πληθυσμό, αν υποστηρίξει την ειρήνη και την ασφάλεια». 

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι όμηροι

Οι δραματικές εξελίξεις σε «πολεμικό επίπεδο» επισκίασαν την απελευθέρωση των απεσταλμένων του ΟΑΣΕ, οι οποίοι κρατούνταν όμηροι. «Φανταστείτε ότι ήμασταν ακόμη κι εν μέσω ανταλλαγής πυρών και τώρα συναντούμε τις οικογένειές μας, κάτι που ποτέ δεν πιστεύαμε ότι ήταν δυνατόν» δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο Γερμανός συνταγματάρχης Αξελ Σνάιντερ, επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Τα επτά μέλη της αποστολής έφτασαν το βράδυ του Σαββάτου στο Βερολίνο με γερμανικό αεροσκάφος, το οποίο προηγουμένως είχε προσγειωθεί στο Κίεβο για να αφήσει τους τέσσερις Ουκρανούς συναδέλφους τους.

Σε σπηλιά

Οι παρατηρητές κρατούνταν επί οκτώ ημέρες από φιλορώσους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ. Αρχικά τους αποκαλούσαν «αιχμαλώτους πολέμου» και μετά «καλεσμένους», απορρίπτοντας τον όρο «όμηροι». «Δεν κακοποιηθήκαμε, όλα πήγαν καλά» δήλωσε στο Κίεβο ο συνταγματάρχης του ουκρανικού γενικού επιτελείου Ιγκορ Τουρόφσκι. «Περάσαμε τις πρώτες δύο ημέρες μέσα σε μια σπηλιά και τελούσαμε υπό συνεχή παρακολούθηση. Μας συνόδευαν ακόμη και στην τουαλέτα» δήλωσε από το Ντονέτσκ στην τηλεόραση της χώρας του ο Τσέχος αντισυνταγματάρχης Γιόζεφ Πρερόφσκι. «Οι πρώτες οκτώ ώρες ήταν οι χειρότερες» είπε, εξηγώντας ότι είχαν δεμένα τα μάτια και τα χέρια.

Πράκτορες από CIA και FBI στο Κίεβο

ΔΕΚΑΔΕΣ ειδικοί των υπηρεσιών πληροφοριών και της ομοσπονδιακής αστυνομίας των ΗΠΑ παρέχουν συμβουλές στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild», η οποία επικαλείται πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών της Γερμανίας. Πράκτορες της CIA και του FBI βοήθησαν το Κίεβο να περιορίσει την εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία και να εγκαταστήσει έναν μηχανισμό αποτελεσματικής ασφαλείας. Στο δημοσίευμα διευκρινίζεται ότι οι πράκτορες δεν ενεπλάκησαν άμεσα στις συγκρούσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Γιάννης Δουνδουλάκης 

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...