«Βροχή» κατασχέσεων ακινήτων για χρέη!

Αναγκαστικά μέτρα από ΚΕΑΟ για χιλιάδες περιπτώσεις

«Αγρίεψαν» τα ασφαλιστικά ταμεία και έτσι έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ κατασχέσεων ακινήτων για χρέη προς αυτά. Η εντολή έχει δοθεί από το υπουργείο Εργασίας και αξίζει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 550 κατασχέσεις ακινήτων. Στο διάστημα αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα ύψους 409.000.000 ευρώ, έχουν κατασχεθεί συνολικά 586 ακίνητα, ενώ έχουν γίνει 160 αναγγελίες πλειστηριασμών.

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των εσόδων και μείωσης των οφειλομένων στους φορείς ασφάλισης από το ΚΕΑΟ έχουν κινηθεί οι διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κατά οφειλετών, οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, για οφειλές ύψους 58.000.000 ευρώ. Συνολικά στο πρώτο τρίμηνο του 2014 το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία αναγκαστικών μέτρων είσπραξης χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία σε περίπου 10.000 περιπτώσεις. Ειδικότερα, από 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου έγιναν:

• 7.498 κατασχέσεις χρημάτων εις χείρας τρίτων

• 556 κατασχέσεις ακινήτων

• 89 κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων (αυτοκίνητα κ.ά.)

• 133 αναγγελίες σε πλειστηριασμό

• 1.832 παραγγελίες κατάσχεσης ακίνητων/κινητών περιουσιακών στοιχείων.

Στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι σε όλα τα ταμεία υπάρχει σημαντικός αριθμός οφειλετών που ενώ μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση των χρεών τους, δεν το κάνουν, επικαλούμενοι ως πρόσχημα την κρίση. Αξίζει να σημειωθεί πως ένας οφειλέτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κατάσχεση:

• αν καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα,

• αν δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ καθ’ όλο το διάστημα κατά το οποίο είναι ενταγμένος στη ρύθμιση,

• αν αφήσει απλήρωτο οποιοδήποτε νέο χρέος του προς το Δημόσιο, με αποτέλεσμα αυτό να καταστεί ληξιπρόθεσμο,

• αν διαπιστωθεί ότι έχει υποβάλει ελλιπή ή αναληθή στοιχεία για την εισοδηματική και την περιουσιακή του κατάσταση προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

Ελ. Σολωμού

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ