Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Σοκάρει με τη δημιουργία του «Αγίου Αυτόχειρα»

Η εικαστικός Στέλλα Γιαννακοπούλου, φανερά επηρεασμένη από τις αυτοκτονίες της εποχής, στέλνει το δικό της μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση

Γροθιά στο στομάχι και έντονο προβληματισμό προκαλεί με την αγιογραφία που επέλεξε να κάνει μια ταλαντούχα εικαστικός κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης. Ο λόγος για τη Στέλλα Γιαννακοπούλου, η οποία, βαθιά επηρεασμένη από τη μάστιγα των αυτοκτονιών και το δράμα που κρύβεται πίσω από τα απονενοημένα διαβήματα, δημιούργησε τον «Αγιο Αυτόχειρα»! Ναι, καλά διαβάσατε… Η ζωγράφος-αγιογράφος έχει σε περίοπτη θέση στο ατελιέ της τον «Αγιο Αυτόχειρα», μια εικόνα που προκαλεί σοκ και δέος σε όσους την αντικρίσουν. Το βλέμμα παγώνει μπροστά τη θέα ενός ανθρώπου που βάζει τέρμα στη ζωή του καρφώνοντας ένα καρφί στην καρδιά. Ο Χριστός όμως σκύβει και τον αγκαλιάζει, ενώ από πάνω τους στέκει ένας άγγελος, ο οποίος διερωτάται: «Αγιος;»!

Συγκλονίστηκε

«Το έργο μου δημιουργήθηκε μετά την αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου Δημήτρη Χριστούλα που είχε αυτοπυροβοληθεί τον Απρίλιο του 2012 στο Σύνταγμα. Συγκλονίστηκα τόσο από τη δική του πράξη όσο και από τις πράξεις αυτοχειρίας δεκάδων άλλων συνανθρώπων μας που έφτασαν σε αυτό το σημείο. Σκέφτηκα τι είχε περάσει αυτός ο άνθρωπος. Πόσο βασανίστηκε η ψυχή του, πόση αγωνία, πόση απόγνωση ένιωθε… Και έτσι έπιασα το πινέλο και δημιούργησα αυτή την αγιογραφία» λέει η εικαστικός στην «Espresso» και προσθέτει: «Οι άνθρωποι που αυτοκτονούν δεν είναι κακοί ή τρελοί ή γεμάτοι ελαττώματα. Ούτε η αυτοκτονία είναι κάτι που επιλέγουν. Συμβαίνει όταν ο πόνος που νιώθει κανείς είναι βαρύτερος από τα μέσα που πιστεύει ότι έχει για να τον αντιμετωπίσει. Η στάση των περισσότερων θρησκειών απέναντι στην αυτοκτονία είναι εχθρική. Η Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί την αυτοκτονία έγκλημα κατά της ιερότητας της ανθρώπινης ζωής. Με αποτέλεσμα ο κίνδυνος στιγματισμού να οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην απομόνωση. Βάζουν τέλος στη ζωή τους απομακρυσμένοι από τους δικούς τους, χωρίς να ζητούν βοήθεια ή να προσφεύγουν στις κοινωνικές υπηρεσίες της δημόσιας υγείας».

Ετσι η ίδια θέλησε να περάσει μέσα από το έργο της το εξής μήνυμα τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στην Εκκλησία: «Μήπως τελικά αυτούς τους ανθρώπους που βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη στον δρόμο, χωρίς φαγητό, περίθαλψη, που δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τα σκληρά μέτρα λιτότητας, την κρίση, που αγωνιούσαν για να προσφέρουν τα προς το ζην στα παιδιά τους, θα έπρεπε η Εκκλησία να τους δει διαφορετικά; Μήπως θα έπρεπε να δει πόσο έχουν βασανιστεί εν ζωή; Ο Χριστός ο ίδιος που θέλει να σώσει τον κάθε αμαρτωλό τον αγκαλιάζει…» λέει η Στέλλα Γιαννακοπούλου και συνεχίζει: «Εχει σκεφτεί κανείς τι νιώθει ο άνθρωπος που θέλει να βάλει και βάζει τέλος στη ζωή του; Εγώ δεν αγιοποιώ κανέναν. Το μόνο που θέλω είναι κάποιοι να σκεφτούν λίγο παραπέρα. Να σκεφτούν ότι το μέτρο του δικαίου είναι το μέτρο του πόνου. Τι πέρασε κανείς και έφτασε στην αυτοκτονία… Στο έργο μου δεν ξέρουμε τι θα απαντήσει ο Χριστός στο ερώτημα του αγγέλου. Ομως αγκαλιάζει το τέκνον του».

Η έντονη διαμάχη (για τους θορύβους των περιπολικών) με τον Κεδίκογλου

Η ΣΤΕΛΛΑ Γιαννακοπούλου όμως τον τελευταίο καιρό έχει σταματήσει, όπως μας λέει η ίδια, να δημιουργεί, καθώς την προσοχή της αποσπά ο εκνευριστικός θόρυβος από τα αυτοκίνητα ασφαλείας του διάσημου γείτονά της, με τον οποίο μάλιστα βρίσκεται σε έντονη διαμάχη. «Δυστυχώς, το σπίτι μου, το οποίο έχω πάρει με δάνειο και πληρώνω τις δόσεις, γειτνιάζει με το σπίτι του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου. Ολο το 24ωρο δεν μπορώ να ηρεμήσω από τους ασυρμάτους και τους ήχους των περιπολικών» αποκαλύπτει η ίδια και συνεχίζει: «Η ασφάλειά του μπορεί να τον προστατεύει, αλλά δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε. Εδώ και μήνες προσπαθώ να βρω μια άκρη, αλλά δεν τα έχω καταφέρει. Λόγω του θορύβου αναγκάστηκα να φύγω από το σπίτι μου και να νοικιάσω ένα δωμάτιο, σε μια άλλη περιοχή, στο οποίο μόνο κοιμάμαι». 
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η εικαστικός: «Από τον περασμένο Νοέμβριο του έχω στείλει δεκάδες επιστολές διαμαρτυρίας, αλλά τίποτα. Μία μέρα τον συνάντησα έξω από το σπίτι και του είπα ότι δεν αντέχω άλλο».

Εχει το δικαίωμα

«Ο ίδιος όμως μου απάντησε ότι ο νόμος του κράτους τού δίνει το δικαίωμα να φρουρείται. Και εγώ του είπα: “Εσάς σας δίνει το δικαίωμα αυτό, εγώ πρέπει να πληρώσω επιπλέον γι΄ αυτό;”». Η Στέλλα Γιαννακοπούλου σκοπεύει μάλιστα να κινηθεί νομικά εναντίον του πολιτικού ζητώντας αποζημίωση. «Θα ζητήσω να μου δώσει τα ενοίκια όλων των μηνών που νοικιάζω, αντί του ποσού των 150 ευρώ, το δωμάτιο για να κοιμάμαι. Αλλωστε εξαιτίας του ξεσπιτώθηκα…».

Γιούλη Σταρίδα
Φωτό: Χρήστος Ζήνας 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...