Μεταμόσχευση πνεύμονα από τους χοίρους

Τροποποιημένα όργανα από γενετιστές που χαρίζουν ζωή

Τέλος στο πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων για τα άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες του πνεύμονα θέλει να βάλει ο γενετιστής Craig Venter, ο οποίος σε συνεργασία με μεγάλη αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας φιλοδοξεί να δημιουργήσει πνεύμονες από χοίρους, που θα είναι τροποποιημένοι έτσι ώστε να είναι συμβατοί με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο πρωτοπόρος της αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος ανακοίνωσε μέσω της εταιρίας του Synthetic Genomics Inc ότι η συμφωνία που υπεγράφη με την εταιρία United Therapeutics θα έχει διάρκεια αρκετών ετών και σκοπό την ανάπτυξη των λεγόμενων εξανθρωπισμένων οργάνων χοίρων για να χρησιμοποιούνται σε μεταμοσχεύσεις. Αντίστοιχες προσπάθειες που είχαν γίνει παλαιότερα δεν είχαν καμία επιτυχία, λόγω των διαφορών που υπάρχουν στο γονιδίωμα και προκαλούν την απόρριψη του μοσχεύματος ή τον σχηματισμό θρόμβων.

Ωστόσο, αυτή τη φορά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο τους. Μπορεί μέχρι πριν από πέντε χρόνια κάτι τέτοιο να ακουγόταν σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως σήμερα η δουλειά που έχουν κάνει οι γενετιστές έχει προχωρήσει πολύ. Το γονιδίωμα των χοίρων είναι κατά 90% όμοιο με εκείνο του ανθρώπου και των θηλαστικών γενικότερα, γι’ αυτό και η ομάδα του Craig Venter έχει αναλάβει να εντοπίσει τις πλευρές του γονιδιώματος που πρέπει να τροποποιηθούν και να τις «ξαναγράψει», ώστε, όταν αναπτυχθούν τα νέα μοσχεύματα, να αποφεύγονται παρενέργειες όπως οι παραπάνω.

Αν οι επιστήμονες πετύχουν κάτι τέτοιο, θα παραδώσουν μια σειρά από τροποποιημένα κύτταρα στη United Therapeutics, η οποία θα τα μεταμοσχεύσει σε ωάρια χοίρων για να δημιουργηθούν έμβρυα, που, όταν αναπτυχθούν, θα διαθέτουν «εξανθρωπισμένους» πνεύμονες.

Σύμφωνα με τον Craig Venter, αν όλα πάνε καλά, η ομάδα του θα είναι σε θέση να παραδώσει τέτοια κύτταρα σε μερικά χρόνια, ώστε έπειτα από λίγο καιρό να αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές και η διαδικασία ελέγχου της ασφάλειας των μοσχευμάτων για τον άνθρωπο, η οποία θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ