Τσουνάμι αντιδράσεων φέρνει ο… αιγιαλός

«Στριμώχνουν» τον Στουρνάρα οι βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Ισχυρό μέτωπο αντιδράσεων από βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ σχηματίζεται ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την τακτοποίηση του αιγιαλού, η δημόσια διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώνεται αύριο 13 Μαΐου.

Κυβερνητικοί βουλευτές δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο θεωρώντας ότι είναι αντισυνταγματικό και ότι ανοίγει τον δρόμο για την καταστροφή των παραλιών. Η Φωτεινή Πιπιλή δήλωσε «μου έπεσαν τα μαλλιά με το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς» και το χαρακτήρισε «τέρας». Αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αναφέρει πως «το νομοσχέδιο, όπως έχει στη διαβούλευση, δεν περνά». Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο καθοριστικής σημασίας προκειμένου να υλοποιηθούν μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.

Με βάση τα σχόλια που έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί στη διάρκεια της διαβούλευσης, οι αντιρρήσεις επικεντρώνονται στο γεγονός ότι με το νομοσχέδιο αφαιρούνται οι σημερινοί περιορισμοί στην έκταση της παραλίας που μπορεί να παραχωρηθεί για «απλή χρήση». Αλλοι λένε ότι διευκολύνεται η δημιουργία μόνιμων κατασκευών από ιδιώτες για επιχειρηματικούς σκοπούς, με συνέπεια «οι ξενοδοχειακές μονάδες να μπορούν έτσι να επεκτείνουν μόνιμα τις εγκαταστάσεις τους προς τη θάλασσα».

Αντιδράσεις καταγράφονται και από όσους θεωρούν ότι το νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών που βρίσκονται στην παραλία και στον αιγιαλό, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν για επιχειρηματικούς σκοπούς. Κάποιοι εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο ανοίγει «παράθυρο» για τη νομιμοποίηση χιλιάδων αυθαιρέτων κατοικιών στον αιγιαλό.

Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του αντικρούει όλες τις ανησυχίες. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο ερώτημα αν θα γίνουν οι ελληνικές ακτές όπως η ακτογραμμή της Ισπανίας (ξενοδοχεία πάνω στο κύμα), πετάει το «μπαλάκι» στο ΥΠΕΚΑ λέγοντας πως «το θέμα αυτό είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ, σε σχέση και με την επιθυμητή ζώνη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, που δεν θίγεται με το παρόν νομοσχέδιο. Το υπουργείο Οικονομικών έχει απλώς την ευθύνη χάραξης της γραμμής αιγιαλού και παραλίας».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ