Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πάνος Καλίδης: «Πιστεύω ότι δεν είμαι καλός πατέρας»

Ο Πάνος Καλίδης παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε...

«Σασμός»: Nέο απειλητικό σημείωμα για Μαθιό και Βασιλική!

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Το νέο...

Μπο: «Θέλω να γίνω μπαμπάς και να κάνω τη δική μου οικογένεια...

Ο Μπο παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Καλημέρα»....

Οι ΟΠΑΠ Champions καλωσορίζουν τη Γεωργία Δεσπολλάρη

Η νεαρή αθλήτρια στίβου είναι το 12ο μέλος του...

Al Maabar: Το «ελληνικό» project των Αράβων

Τα εργοτάξια-μαμούθ που «τρέχει» η εταιρία από το Αμπού Ντάμπι και η συνεργασία με τον όμιλο Λάτση

Εχοντας σε εξέλιξη εξαιρετικά φιλόδοξα πρότζεκτ, η εταιρία Al Maabar, με έδρα το Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι μπαίνει δυναμικά στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Ελληνικού), κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι.
Τα μεγέθη των σχεδίων που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας είναι εξωπραγματικά, τόσο σε αξιώσεις και έκταση όσο και σε επενδύσεις. Το γεγονός ότι αποφάσισε να μπει στο Ελληνικό συστήνοντας με τον Ομιλο Λάτση και την κινεζική Fosun το Global Investment Group, που θα συνεργαστεί με την εταιρία Lamda Development S.A. για την ανάπτυξη του Ελληνικού, είναι για την Al Maabar απλώς μία από τις συνηθισμένες τακτικές της.

Τα μισά τουλάχιστον από τα πρότζεκτ-μαμούθ που έχει σε εξέλιξη τα «τρέχει» σε συνεργασία 50 – 50 με άλλους εταίρους, που προέρχονται από τη χώρα όπου κατασκευάζονται τα έργα. Πάντως, αυτά δεν προχωράνε πάντα σύμφωνα με τους υπολογισμούς και τις εξαγγελίες.
Το πιο εντυπωσιακό έργο (εκεί όπου φαίνεται να έχει ρίξει το μεγαλύτερο βάρος) είναι η πολυτελής πόλη Marsa Zayed, την οποία χτίζει στην Ιορδανία.

Οταν το Ελληνικό ενταχθεί επίσημα στο χαρτοφυλάκιό της, το πρότζεκτ στην Ελλάδα θα είναι ακριβώς το επόμενο πιο φιλόδοξο και δύσκολο. Στην πραγματικότητα, όπως τονίζουν όλα τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, το Ελληνικό είναι για την Al Maabar το πρώτο τιτάνιο έργο που θα αναλάβει μαζί με εταίρους έξω από την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το μεγάλο καμάρι

Οπως και να ‘χει, μέχρι το 2016, οπότε αναμένεται να ξεκινήσει το έργο της ανάπτυξης στην έκταση των 6.200.000 τ.μ. του Ελληνικού, η Al Maabar θα έχει προχωρήσει σημαντικά το μεγάλο της καμάρι στην Ιορδανία.

Στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας, Aqaba, το πρότζεκτ των 7,2 δισ. ευρώ βρίσκεται σε εξέλιξη φιλοδοξώντας να μεταμορφώσει την παράκτια περιοχή της Ιορδανίας σε… μίνι Ντουμπάι. Το Μarsa Zayed, που πήρε το όνομά του στη μνήμη του ιδρυτή του έθνους, του σεΐχη Ζαγιέντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναχγιάν, πρώτου προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατασκευάζεται στο κέντρο της πόλης. Αυτό θα έχει συνολική έκταση 3.200.000 τ.μ., συμπεριλαμβανομένων δύο χιλιομέτρων ακτογραμμής. Πολυτελείς μαρίνες, πολυώροφοι πύργοι, 30.000 πολυτελή διαμερίσματα και παραθαλάσσιες κατοικίες, εμπορικά κέντρα αναψυχής και ψυχαγωγίας, οικονομικές και επιχειρηματικές περιοχές και οκτώ ξενοδοχεία συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο-μαμούθ, η πρώτη φάση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της εταιρίας, το 50% των κατοικιών έχει ήδη πουληθεί.

 Το Resort των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ: Το πρότζεκτ των 2,2 δισ. ευρώ της Αl Maabar για το Ραμπάτ, στο Μαρόκο, είναι να ολοκληρώσει σε συνεργασία με την εταιρία Agence de Bouregreg ένα resort μεικτής χρήσης, που θα απλώνεται σε 292.000 τετραγωνικά μέτρα και θα περιλαμβάνει κατοικίες, ξενοδοχεία, γραφεία, καταστήματα και γκαλερί τέχνης. Στόχος είναι να συνδυαστεί η μοντέρνα με την παραδοσιακή αραβική αρχιτεκτονική και το έργο να έχει παραδοθεί έως το 2015. Οι πρώτες κατοικίες, αυτές μπροστά στη μαρίνα, αλλά και εκείνες στην περιοχή που εκτείνεται σε όχθη ποταμού παραδόθηκαν το 2012 και μέχρι το 2013, σύμφωνα με δημοσιεύματα του περσινού Απρίλη, είχε ήδη πωληθεί το 80% στις δύο αυτές ζώνες, με τους αγοραστές να προέρχονται από κάθε γωνιά της Γης. Η δεύτερη φάση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφορά τη «ζώνη της τέχνης», έκταση που θα καλύπτεται από γκαλερί και αίθουσες τέχνης.

Οι δίδυμοι πύργοι της Τρίπολης: Σε συνεργασία με τη Libyan Investment and Development Company, η Αl Maabar ανακοίνωσε το 2009 το μεγαλεπήβολο σχέδιό της να κατασκευάσει δίδυμους πύργους στην Τρίπολη της Λιβύης. Ενα πολυτελέστατο ξενοδοχείο 20 ορόφων σε περιοχή συνολικής έκτασης 36.500 τετραγωνικών μέτρων, με 196 διαμερίσματα, health club, εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες, spa, μία τεράστια αίθουσα δεξιώσεων και έναν ουρανοξύστη αλλά και επιχειρηματικό κέντρο. Το σχέδιο είχε «παγώσει» για χρόνια, αλλά σύμφωνα με τις δηλώσεις υπευθύνων των δύο εταιριών, τέθηκε και πάλι σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2013. Από τότε έως σήμερα ωστόσο καμία περαιτέρω εξέλιξη δεν έχει ανακοινωθεί για το πρότζεκτ, συνολικού κόστους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Τα κοσμήματα στο Αμμάν: Στην καρδιά της σύγχρονης πόλης του Αμμάν, στην Ιορδανία, η Al Maabar καμαρώνει για δύο ιδιοκτησίες της: τα «St Regis Amman» και «Τhe Residences» (Οι Κατοικίες), που τις διαφημίζει ως άντρο του πραγματικά χλιδάτου lifestyle. Δύο πύργοι 16 ορόφων, που συνδέονται μεταξύ τους, 79 κατοικίες (έως και με πέντε κρεβατοκάμαρες), πισίνα, γυμναστήριο, επιχειρηματικό κέντρο, θέατρο, σέρβις με μπάτλερ και 24ωρες παροχές κι ένας υπερπολυτελής χώρος για εκδηλώσεις συνιστούν το συγκρότημα «The Residence. Το «St Regis» είναι πύργος-ξενοδοχείο 16 ορόφων με 200 δωμάτια, μεταξύ των οποίων 86 σουίτες. Διαθέτει επίσης τέσσερα εστιατόρια, καφέ, πισίνα, φυσικά γυμναστήριο και spa, μεταμοντέρνο χώρο για meetings και ένα business centre, καθώς και μπουτίκ με τις πιο ακριβές φίρμες του κόσμου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, το «St Regis Amman» (το κόστος του οποίου υπολογίζεται σε 217.000.000 ευρώ) θα ανοίξει τις πύλες του τον Μάιο του 2016 για να δεχτεί τους VIP επισκέπτες του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Δεν θα πιστέψετε ποιος διάσημος τραγουδιστής είναι το αγοράκι στη φωτογραφία

Ο 37χρονος σήμερα διάσημος τραγουδιστής ανέβασε μια φωτογραφία του...

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...