Ενα μοναδικό εύρημα-ναυάγιο από το ελληνικό Κέντρο Καταδύσεων

Ο δύτης κ. Κώστας Νιζάμης με την ομάδα του από το Ελληνικό Κέντρο Καταδύσεων πρωταγωνίστησαν στην ανασκαφή-ανέλκυση του πλοίου στα μέσα του 2010.

Πόλεμοι, ναυμαχίες και ανεξαρτησίες έχουν αφήσει το στίγμα τους όχι μόνο στην Ιστορία, αλλά και στον βυθό των θαλασσών.

Στα μέσα του 2004, στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, στο επίνειο Κορφούντα αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα αλιευτικό καταφύγιο, για τους ψαράδες της περιοχής. Οι εργασίες ξεκίνησαν και οι δύτες της περιοχής ανακάλυψαν κάτι μοναδικό. Σε βάθος οκτώ μέτρων, βρέθηκε χωμένο στην άμμο ένα τουρκικό πολεμικό-εμπορικό πλοίο, το οποίο είχε βουλιάξει το 1904. Αμέσως το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε εντολή να «παγώσουν» οι εργασίες και να ανασυρθεί πρώτα αυτό το άγνωστο μέχρι τότε «κουφάρι».

Ο δύτης κ. Κώστας Νιζάμης με την ομάδα του από το Ελληνικό Κέντρο Καταδύσεων πρωταγωνίστησαν στην ανασκαφή-ανέλκυση του πλοίου στα μέσα του 2010. Ο λόγος που αποφάσισαν να καλέσουν Ελληνες και συγκεκριμένα τον κ. Κώστα Νιζάμη, ήταν ότι στα 40 χρόνια που είναι δύτης, έχει ερευνήσει-ανελκύσει έναν μεγάλο αριθμό ναυαγίων, όπως «Σάμινα», «Κωστάκος», «Δύστος», «Φετίχ Μουλέτ» και «Britanic (Βρετανικός)».

Το ναυάγιο στην Τζέντα ήταν κάτι το μοναδικό, είχε βυθιστεί στην άμμο σχεδόν ολόκληρο, τα αντικείμενα που βρέθηκαν και ανασύρθηκαν από το πλοίο ήταν σε άριστη κατάσταση. Σύμφωνα με το φωτογραφικό υλικό και την εμπειρία του κ. Νιζάμη, το τουρκικό βαπόρι ήταν μία φοβερά γερή κατασκευή. Ήταν διώροφο, με χωρητικότητα 150 ατόμων. Ανακάλυψαν μία ανέπαφη αποθήκη πυρομαχικών, προσωπικά αντικείμενα, κουζινικά σκεύη, οπλισμό ακόμα και γραφεία που στεγάζονταν στο πλοίο, που ήταν όλα σε άριστη κατάσταση. Οι Άραβες ήταν ενθουσιασμένοι με την ανακάλυψη και θέλησαν όχι μόνο να το ανασύρουν από τον βυθό, αλλά και να το εκθέσουν στο κοινό όπου θα μπορεί να το επισκεφτεί, να το θαυμάσει και να γνωρίσει τη ναυπηγική τέχνη του 19ου αιώνα. Έτσι, το πλοίο κόπηκε προσεκτικά σε 14 κομμάτια, για να συγκολληθεί ξανά και να μπει σε κάποιον μουσειακό χώρο. Η ανασκαφή και η ανέλκυση διήρκησαν δύο χρόνια(2010-2012). Οπως πρέπει να γίνει και με άλλα ξακουστά ναυάγια που ακόμα μένουν ανεξερεύνητα στη χώρα μας, τα οποία είναι κομμάτι της Ιστορίας μας και πρέπει να τα ανασύρουμε κάποια στιγμή.

Ο κ. Κώστας Νιζάμης είναι επίσης Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον συνδιασμό «ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ» που θα διεξαχθούν στις 25 Μαίου, διότι “Σε αυτό το ταξίδι πρέπει να είμαστε μαζί. Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΤΡΟΜΑΖΕΙ, ΑΛΛΑΖΕΙ”.

kostas nizamis selida 1

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ