Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Ελένη Φουρέιρα – Αλμπέρτο Μποτία: Ετοιμασίες για βάφτιση του μικρού

Ηταν το μεσημέρι της 7ης Φεβρουαρίου του 2023 όταν...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Κώστας Σλούκας στο PS Blog: «Συγκινητικό να τραγουδάνε οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού...

Αποκαλυπτικός ήταν ο Κώστας Σλούκας στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο PS Blog,...

Το… χρίσμα στην Ντενίση θα έδινε η Γερονικολού, αν παντρευόταν τον Τσιμιτσέλη

«Η Μιμή είναι πολύ φίλη μας, κάνουμε και παρέα,...

«Παίζει» με τις… λέξεις το ΤΑΙΠΕΔ

Τι απαντά ο οργανισμός στο ρεπορτάζ της «Espresso της Κυριακής» για το… ξεπούλημα (!) 175 στρεμμάτων παραλίας στο Σαρακίνικο και στο Σίμου Ελαφονήσου

Μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Espresso της Κυριακής» για το ξεπούλημα της Ελαφονήσου από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και τον σάλο που προκλήθηκε σε ολόκληρη τη χώρα, το ΤΑΙΠΕΔ αναδιπλώνεται, «παίζοντας» με τις λέξεις, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μιλάει για «αξιοποίηση» της περιοχής και όχι για ξεπούλημα, αν και στην επίσημη ιστοσελίδα του εξαγγέλλει ανεγέρσεις ακινήτων στη μαγευτική παραλία στον Σίμο και στο Σαρακίνικο, γεγονός που σημαίνει πως θα παραχωρηθεί (αντί οικονομικού ανταλλάγματος, φυσικά) έκταση σε ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, το νησάκι της Πελοποννήσου έχει μπει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο προσφέρει (σε κάθε ενδιαφερόμενο) 175 στρέμματα μαγευτικής λευκής αμμουδιάς στο Σαρακίνικο και τον Σίμο (με «Property Code» ΑΒΚ 382), με στόχο -όπως σημειώνεται- να αναγερθούν εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχείο. Σε συνδυασμό με το άρθρο 14 του ν. 3986/2011 (εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ΦΕΚ 152 Α), με την πώληση παράλιου ακινήτου μπορεί να αποκτηθεί από ιδιώτη το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια!

Μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής», ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου και επιστημονικός συνεργάτης του δήμου, Σταύρος Δεληγιαννίδης, επισήμανε ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν απάντησε ποτέ στους φορείς του νησιού άμεσα, παρά έμμεσα, εκδίδοντας ένα δελτίο Τύπου: «Το ΤΑΙΠΕΔ αναδιπλώνεται ελαφρώς. Στην ουσία λέει ότι θα θέσει το θέμα -και αυτό είναι θετικό για εμάς- σε δημόσια διαβούλευση και θα γίνει ανοιχτός διάλογος με τις τοπικές και περιφερειακές Αρχές. Ο Σύλλογος Επιστημόνων και οι κάτοικοι αντιδρούμε. Αυτό που δεν επιθυμούμε είναι επενδύσεις που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον της Ελαφονήσου και αλλοιώνουν την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της. Και βέβαια είμαστε αντίθετοι σε επενδύσεις που θίγουν τον δημόσιο χαρακτήρα των παραλιών μας. Πώς μπορούν να επενδύσουν πάνω στην άμμο μας;».

«Δεν είναι ξεκάθαρα τα όσα λένε»

Ο κ. Δεληγιαννίδης τόνισε ότι υπάρχουν κάποια κενά στα όσα ισχυρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ κι εξήγησε: «Δεν είναι ξεκάθαρα όσα λέει, ενώ υποστηρίζει ότι η Ελαφόνησος δεν έχει ενταχθεί ακριβώς στο χαρτοφυλάκιο. Μα, πώς; Εμείς από εκεί το αντλήσαμε το θέμα και ξεκινήσαμε τις αντιδράσεις. Θεωρούμε έως έναν βαθμό ότι πρόκειται για προεκλογική απόπειρα του ΤΑΙΠΕΔ, άρα και της κυβέρνησης, να κατευνάσουν τα πνεύματα εν όψει των ευρωεκλογών. Φοβάμαι ότι θα υπάρχει συνέχεια, όμως εμείς είμαστε και θα είμαστε εδώ για να “πολεμήσουμε”».

«Η έκταση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης»

ΜΕΤΑ τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε με το ρεπορτάζ της «Espresso της Κυριακής» για το ξεπούλημα και την αναδημοσίευση του θέματος από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, το ΤΑΙΠΕΔ έσπευσε να εκδώσει μια γεμάτη αντιφάσεις ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει ότι η Ελαφόνησος δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης, ενώ συνεχίζει τονίζοντας ότι η μελλοντική αξιοποίησή της θα είναι αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης και ότι η χρήση που αναφέρεται στον κατάλογο είναι «ενδεικτική». Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με ακίνητο του Ελληνικού Δημοσίου στην Ελαφόνησο που μεταβιβάστηκε για αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ, διευκρινίζεται ότι αφενός η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης, αφετέρου το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησής της θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ανοιχτό διάλογο με τις τοπικές και περιφερειακές Αρχές, με γνώμονα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Εξάλλου, οι χρήσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο ενδεικτικές και σε κάθε περίπτωση αφορούν σε ιδιαίτερα ήπια και οικολογική ανάπτυξη, με ειδική μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά ή και προστατευόμενων δημόσιων ακινήτων. Επιπλέον, η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στις παραλίες».

Εύα Παπαδάτου 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Χωρισμένη και λαμπερή η Λάσπα!

Λαμπερή και ανανεωμένη Κατερίνα Λάσπα σε μία από τις...

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...