«Μαύρο» χρήμα για να γελάσουν οι φτωχοί

Οι δεσμευμένες καταθέσεις θα καταλήγουν σε ασθενείς ομάδες

Με νόμο ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων που έχουν προέλθει από εγκληματικές ενέργειες, ενώ θα προβλέπεται επιεικέστερη ποινική αντιμετώπιση όσων έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, αλλά το επιστρέφουν πριν από την άσκηση δίωξης ή μετά την άσκηση της δίωξης και πάντως πριν από την καταδίκη.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου (φωτό), τα χρήματα από τις δεσμευμένες καταθέσεις όσων έχουν καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών αδύναμα κοινωνικά ομάδων. Δεν έδωσε πάντως περισσότερες λεπτομέρειες.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως μόνο από ορισμένες δράσεις του ΣΔΟΕ έχουν δεσμευτεί καταθέσεις ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, 770.000 δολαρίων, τουρκικές λίρες, χρυσός, ασήμι, κοσμήματα κ.ά. «Είναι σαφές λοιπόν» πρόσθεσε «ότι το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο, διότι στα παραπάνω ποσά δεν υπολογίζονται καταθέσεις που βρίσκουν έρεισμα στη φορολογική νομοθεσία, καθώς και στη νομοθεσία για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, που υπάρχουν πάρα πολλές υπό δέσμευση καταθέσεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι ενδεχομένως είναι χρήσιμο να συνδυαστεί η διάταξη αυτή και με ακόμη μία ρύθμιση, εκείνη για την επιεικέστερη ποινική αντιμετώπιση όσων έχουν καταχραστεί χρήματα του Δημοσίου και αυτοβούλως τα επιστρέφουν πριν ασκηθεί η δίωξή τους ή μετά τη δίωξή τους και πάντως πριν από την καταδίκη. Η ουσία της διάταξης είναι έτοιμη, αποκάλυψε ο υπουργός, και θα κατατεθεί τον Ιούνιο. Πάντως ο κ. Αθανασίου είπε ότι η νομοθετικές αυτές πρωτοβουλίες θα τύχουν λεπτομερούς επεξεργασίας, «διότι τα τεχνικά ζητήματα δεν είναι λίγα, ενώ εύκολα το ζήτημα μπορεί να γίνει αιτία μικροκομματικής εκμετάλλευσης, αν συνδυαστεί και με την επιεικέστερη αντιμετώπιση των καταχραστών που θα επιστρέφουν οικειοθελώς τα χρήματα».

Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗ.ΜΑΡ. Νίκου Τσούκαλη, με την οποία υπενθύμισε ότι η αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων αποτελεί πρόταση του κόμματός του από τον Οκτώβριο 2012, μια «πρόταση ανακούφισης των κατώτερων εισοδηματικά τάξεων».

Ελενα Σολωμού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ