Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

«Επίσημη» Μαλέσκου στο Open

Σας έλειψε η Μαλέσκου; Αν ναι, τότε θα δείτε...

Βασάλος και Αγγελόπουλος «μονομαχούν» για το ριάλιτι «Exathlon» που έρχεται στην TV

Kαλέ, τι μονομαχία είναι αυτή για το νέο ριάλιτι...

Λαμπερά αστέρια της τέχνης φτιαγμένα με… πενάκι

Μοναδική έκθεση με 110 προσωπογραφίες διά χειρός (και μεράκι) Γιώργου Ψαρρόπουλου

Αγαπημένοι Ελληνες καλλιτέχνες που έβαλαν τη σφραγίδα τους τον περασμένο αιώνα αλλά και άλλοι που συνεχίζουν τη δράση τους ακόμη και στις μέρες μας «ζωντανεύουν» με το πενάκι του σκιτσογράφου Γιώργου Ψαρρόπουλου. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα έκθεση με τον τίτλο «Ηθοποιοί – Σκηνοθέτες – Τραγουδιστές – Συνθέτες στην Αθήνα του 20ού αιώνα», που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία και θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Οι 110 προσωπογραφίες που αποτελούν το υλικό της έκθεσης αγγίζουν όλη την γκάμα της καλλιτεχνικής ζωής, με εκπροσώπους που διακρίθηκαν είτε στο ποιοτικό είτε στο εμπορικό θέαμα, αλλά και με εκείνους που ξεχώρισαν στη χώρα μας και στο εξωτερικό.

Από την εποχή του Οθωνα

Ετσι, στα επιβλητικά δωμάτια του μουσείου (που κάποτε ήταν το παλάτι των πρώτων βασιλιάδων της Ελλάδας, του Οθωνα και της Αμαλίας) οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τις καλαίσθητες προσωπογραφίες της Μαρίας Κάλλας, της Μελίνας Μερκούρη, της Νάνας Μούσχουρη, της Ειρήνης Παπά, της Κατίνας Παξινού, του Φιλοποίμενα Φίνου, του Μιχάλη Κακογιάννη, του Κάρολου Κουν, του Αλέκου Σακελλάριου, του Μάνου Κατράκη, του Δημήτρη Χορν, του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Γρηγόρη Μπιθικώτση και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών που -αν και δεν ζουν πια- βρίσκονται πάντα στις καρδιές μας με το ανεκτίμητο έργο τους.

Ο δημιουργός αυτής της όμορφη συλλογής σκίτσων-καλλιτεχνικών πορτρέτων έχει εμπνευστεί επίσης από ηθοποιούς της «χρυσής εποχής» του ελληνικού σινεμά (ανάμεσά τους βρίσκονται οι Τζένη Καρέζη, Γιώργος Φούντας, Αννα Φόνσου,) από συνθέτες που έγραψαν ιστορία με τα τραγούδια τους (Μίκης Θεοδωράκης, Μίμης Πλέσσας, Θάνος Μικρούτσικος, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Γιώργος Κατσαρός) καθώς και από νεότερους καλλιτέχνες (Σμαράγδα Καρύδη, Ελντα Πανοπούλου, Κώστας Μακεδόνας κ.ά.). Ο Γιώργος Ψαρρόπουλος, που έχει στη συλλογή του πάρα πολλά σκίτσα, υποστηρίζει ότι για να δημιουργήσει ένα τέτοιο έργο θα πρέπει να του «μιλάνε» τα μάτια του καλλιτέχνη που πρόκειται να απεικονίσει. «Εχω κάνει και την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θα ήθελα για να το εκθέσω» είπε στην «Espresso», ενώ σε ερώτησή μας γιατί απουσιάζει από την έκθεσή του μια άλλη σταρ της εποχής μας, η Μιμή Ντενίση, μας δήλωσε πως δεν έχει ασχοληθεί ακόμη μαζί της γιατί δεν έχει βρει τη σωστή φωτογραφία της.

Ο Γιώργος Ψαρρόπουλος σταδιοδρόμησε στο Δημόσιο ως υπάλληλος, εξάντλησε την υπαλληλική ιεραρχία και τιμήθηκε από την υπηρεσία με εύφημη μνεία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το καλλιτεχνικό σκίτσο προσωπικοτήτων του πνευματικού, καλλιτεχνικού και αθλητικού κόσμου, αλλά και με σκίτσα τόπων και κτιρίων του αθηναϊκού κέντρου. «Δεν διεκδικώ καμία θέση ανάμεσα στους Ελληνες ζωγράφους. Είμαι ένας απλός, παθιασμένος σκιτσογράφος» τονίζει ο ίδιος για τη δουλειά του.

Αλκίνοος Μπουνιάς
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Αντωνά – Σοϊλέδης: Μαζί στο σπίτι, χώρια στα μπουζούκια

Μαζί στο σπίτι, χώρια στα μπουζούκια ο Αρης Σοϊλέδης...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...