Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αφυπνίστηκαν οι ελπίδες για τον Δημήτρη Κόκοτα

Σημάδια αισιοδοξίας στην προσπάθεια αφύπνισης του Δημήτρη Κόκοτα. Θετικές...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 24 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Δώστε στο ταίρι σας την ασφάλεια, την προστασία...

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ο… γητευτής των μελισσών

Ελληνας αστυνομικός στη Νέα Υόρκη έχει ως αποστολή να απομακρύνει τα σμήνη από κατοικημένες περιοχές

Εργάζεται στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης, αλλά δεν εξιχνιάζει εγκλήματα, ούτε συλλαμβάνει παρανόμους. Δουλειά του Αντώνη Πλανάκη είναι να προστατεύει τους κατοίκους της αμερικανικής μεγαλούπολης από τις μέλισσες, όταν αυτές σχηματίζουν επικίνδυνα μεγάλα σμήνη στις γειτονιές!

Ο 50χρονος ομογενής είναι πλέον πασίγνωστος στο Μεγάλο Μήλο ως Tony Bees. Μάλιστα ενημερώνει τους συμπολίτες του μέσω twitter, στο οποίο ανεβάζει φωτογραφίες και βίντεο από τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των εντόμων. Από το 1995 ο κ. Πλανάκης σπεύδει στα σημεία της πόλης όπου εντοπίζονται μεγάλα σμήνη μελισσών και τις απομακρύνει είτε με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων είτε με ειδικές τεχνικές. Βασικός κανόνας στη δουλειά του είναι να μη βλάπτει τις μέλισσες, όχι μόνο γιατί αποτελούν πολύτιμο παράγοντα της φύσης αλλά και γιατί ο ίδιος είναι ερασιτέχνης μελισσοκόμος και τις λατρεύει. «Οι μέλισσες είναι το μόνο έντομο στον κόσμο που παράγει τροφή για εμάς. Το να δουλεύεις μαζί τους και να τις καταλαβαίνεις είναι η πιο όμορφη εμπειρία» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Συχνά τα μελίσσια που καλείται να αντιμετωπίσει αποτελούνται από πολλές χιλιάδες έντομα. Ενα τέτοιο περιστατικό είχε στις αρχές Μαΐου, όταν απομάκρυνε περισσότερες από 30.000 μέλισσες που είχαν φωλιάσει σε μια κερασιά στη διασταύρωση της 28ης λεωφόρου με την 48η, στην Αστόρια. «Ηταν ένα πολυάριθμο σμήνος, ήταν πραγματικά τεράστιο. Δεν το είχα συνειδητοποιήσει μέχρι που το είδα από κοντά».

Ο Tony Bees χρησιμοποίησε φορτηγάκι με αναβατόριο για να φτάσει στο ύψος των 4,5 μέτρων όπου είχε εγκατασταθεί το σμήνος. Για να μαζέψει τις μέλισσες χωρίς να τις βλάψει χρησιμοποίησε μια ειδική αντλία, με την οποία τις ρούφηξε και τις τοποθέτησε σε ειδικά δοχεία. Η όλη προσπάθεια ολοκληρώθηκε σε δυόμιση ώρες. Συνολικά απομακρύνθηκαν περίπου 6 κιλά μέλισσες, οι οποίες μεταφέρθηκαν σώες και αβλαβείς σε μελισσοκομείο στη βόρεια πλευρά τη πολιτείας.

Ερασιτέχνες

Το πώς βρέθηκαν τόσες πολλές μέλισσες στην καρδιά της Νέας Υόρκης παραμένει μυστήριο. Ο κ. Πλανάκης διέκρινε δύο κυψέλες στην ταράτσα ενός γειτονικού κτιρίου, αλλά είναι άγνωστο αν προέρχονταν από εκεί. Οπως εξηγεί ο ίδιος, από τότε που νομιμοποιήθηκε η εκτροφή μέσα στην πόλη πολλοί είναι οι ερασιτέχνες που διατηρούν μέλισσες, ο πληθυσμός των οποίων προστίθεται σε εκείνον των άγριων μελισσών. Σε γενικές γραμμές πάντως τα σμήνη που θορυβούν τους Νεοϋορκέζους προέρχονται από κυψέλες που πάσχουν από υπερπληθυσμό. Οταν συμβαίνει αυτό, η βασίλισσα εγκαταλείπει την κυψέλη και οι εργάτριες την ακολουθούν σχηματίζοντας τελικά μια μάζα που… βουίζει.

Ο «παραγωγός» που μοιράζει τη… σοδειά του δωρεάν σε φίλους και γείτονες

Ο Αντώνης Πλανάκης είναι ο μόνος αστυνομικός της Νέας Υόρκης με πιστοποίηση στη διαχείριση περιστατικών με σμήνη μελισσών. Ο λόγος είναι ότι διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία, καθώς μετρά 35 χρόνια ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος. Ξεκίνησε το χόμπι στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, ο οποίος διατηρούσε κυψέλες στο Κονέκτικατ. «Καθόμουν και απλώς τον κοίταζα, παρακολουθούσα ό,τι έκανε, γιατί δεν ήξερα τίποτα πάνω σ’ αυτό» θυμάται.

Η συντήρηση των μελισσιών συνοδεύεται από αρκετά κεντρίσματα -ο Tony Bees έχει δεχτεί περισσότερα από 25- αλλά και από την πιο γλυκιά ανταμοιβή: το μέλι. Ο κ. Πλανάκης διατηρεί αρκετές κυψέλες και μοιράζει δωρεάν σε φίλους και γείτονες το μέλι που παράγει, ενώ στο σπίτι του διατηρεί ακόμη ποσότητες από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. «Το μέλι κρατάει για πάντα» λέει ο ομογενής αστυνομικός και επισημαίνει ότι το ηλικίας 30 ετών μέλι είναι πολύτιμο, διότι παρήχθη πριν από την εξάπλωση γενετικά τροποποιημένων φυτών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...