Με το ποδήλατο πάνω στις ράγες του… τρένου!

Η πατέντα ενός νοσηλευτή που λατρεύει φύση και σιδηρόδρομο

Ζωή στις παλιές σιδηροδρομικές γραμμές του ΟΣΕ που σήμερα δεν χρησιμοποιούνται θέλει να δώσει ένας νοσηλευτής με μια δρεζίνα-ποδήλατο δικής του κατασκευής, δίνοντας έτσι την ευκαιρία και στις ράγες να αξιοποιηθούν, αλλά και στους ποδηλάτες να απολαύσουν πανέμορφες διαδρομές κάνοντας πετάλι εκεί όπου κάποτε ακουγόταν η μηχανή του τρένου! «Οι δρεζίνες είναι μικρά σιδηροδρομικά οχήματα που χρησιμοποιούνται από τους εργαζομένους για τη φύλαξη και τη συντήρηση του σιδηροδρόμου. Η ποδηλατοδρεζίνα είναι σιδηροδρομικό όχημα που κινείται με τη βοήθεια των πεταλιών» λέει ο Αρτέμιος Φιλάτοβ που δηλώνει λάτρης του ποδηλάτου και του σιδηροδρόμου. Η διπλή αγάπη του τον έσπρωξε να κατασκευάσει μόνος του ένα ποδήλατο που κινείται στις γραμμές του τρένου, έχοντας ως επόμενο σχέδιό του να διαδώσει και στη χώρα μας το χόμπι του σιδηροδρομικού ποδηλατοτουρισμού!

«Η αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υποδομών συνήθως οδηγεί σε χάραξη μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής, ενώ η παλιά εγκαταλείπεται. Μοναδικής ομορφιάς διαδρομές τρένων, λίθινες ή σιδερένιες γέφυρες, σήραγγες σκαμμένες από τον άνθρωπο και όχι από τα μηχανήματα και σημεία απαράμιλλου φυσικού κάλλους, που άλλοτε ήταν προσιτά σε κάθε ταξιδιώτη, πλέον αποτελούν γραφικότητες του παρελθόντος. Ιστορικό σιδηροδρομικό υλικό καταλήγει στην ανακύκλωση μέταλλων και χάνεται. Η ανάγκη της αξιοποίησης των σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων που παρουσιάζουν τέτοια προβλήματα σήμερα είναι αμεσότατη. Ενας τρόπος για να διασωθούν είναι να αξιοποιηθούν οι παλιές σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις που είναι εκτός λειτουργίας και να μετατραπούν σε ποδηλατοδρόμους» υποστηρίζει ο νεαρός νοσηλευτής.

Οπως λέει, οι σιδηροδρομικοί διάδρομοι έχουν πολύ ικανοποιητικές κατά μήκος κλίσεις για τους ποδηλάτες, με αποτέλεσμα να αποτελούν ιδανικούς διαδρόμους για την προώθηση της μετακίνησης με το ποδήλατο. Σύμφωνα με τον Αρτέμιο Φιλάτοβ, στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά χιλιόμετρα ανενεργών σιδηροδρομικών γραμμών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στόχος του είναι να έρθει σε συνεννόηση με τον ΟΣΕ ώστε να επιτρέψει τη χρήση τους.

«Το χόμπι του σιδηροδρομικού ποδηλατοτουρισμού είναι πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο. Η ποδηλασία πάνω σε ραγές τρένου είναι ο ιδανικότερος τρόπος να έρθει κανείς σε επαφή με το περιβάλλον, τη φύση, αλλά και με τον σιδηρόδρομο. Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτης τάξης τουριστικό προϊόν χωρίς κόστος, αφού τα ποδήλατα που κινούνται σε ράγες είναι πολύ φθηνά» καταλήγει.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ