Η ιστορία του τόπου στα ράφια του ΤΑΙΠΕΔ

Η μεταβίβαση μεταξύ άλλων και της Μονής Πέτρας Πιερίας

Στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάστηκαν με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, νευραλγικά «φιλέτα» γης στο παράκτιο μέτωπο της πρωτεύουσας.

Πρόκειται για 176 στρέμματα γης, από το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά μέχρι τα «Αστέρια» Γλυφάδας, άλλα 20 στρέμματα στη Γλυφάδα, καθώς και το Ασπρο Λιθάρι Σουνίου (όπου και το Cape Sounio του ομίλου Grecotel), έκτασης 383 στρεμμάτων και κυριότητας του ΕΟΤ, που τελεί υπό τη διοίκηση και τη διαχείριση της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Παράλληλα, στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάστηκε ή/και μεταφέρθηκε μια νέα ομάδα ακινήτων του Δημοσίου, που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων το λιμάνι της Ζέας, το Χιονοδρομικό Κέντρου του Παρνασσού, ξενοδοχεία Ξενία, καθώς και την έκταση των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας. Ομως μεταξύ των «φιλέτων» είναι και ένα ακίνητο που αποτελεί κομμάτι της Ιστορίας του τόπου. Στο ΤΑΙΠΕΔ κατέληξε το δικαίωμα παραχώρησης του ακινήτου «Πρώην Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Ιεράς Μονής Πέτρας», στον Ολυμπο της Πιερίας. Πρόκειται για έκταση 21.320 στρεμμάτων, την οποία είχε κατασχέσει το 1927 το Δημόσιο από το ομώνυμο μοναστήρι της Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα.

Στο Μοναστήρι Πέτρας, που εορτάζει στα Εισόδια της Θεοτόκου, βρήκαν στέγη στη διάρκεια της Επανάστασης ο Κολοκοτρώνης και άλλοι οπλαρχηγοί. Συγκεκριμένα η Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου το 1927 πέρασε με βίαιο τρόπο στην Πολιτεία (μαζί με όλη την περιουσία της, που δημεύτηκε) για να μετατραπεί σε σανατόριο (θεραπευτήριο των φυματικών) και αργότερα σε ψυχιατρείο. Λειτούργησε με αυτό τον τρόπο έως το 2004. Τότε ελήφθη η απόφαση να κλείσει οριστικά το ψυχιατρικό νοσοκομείο, με αποτέλεσμα η περιοχή και τα κτίσματα να εγκαταλειφθούν πλήρως. Παρ’ όλα αυτά το κράτος, που αδυνατούσε πλέον να συντηρεί τον ιστορικό χώρο, αρνήθηκε να παραχωρηθεί ξανά ο μοναστηριακός ναός στην τοπική Εκκλησία και τους πιστούς. Η Μητρόπολη Κίτρους αγωνίστηκε για την επιστροφή της μονής, αλλά η τελική απόφαση ήταν να παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ισως γύρω από την υπόθεση να υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα επιχειρηματιών, που θα ήθελαν να αγοράσουν την έκταση και να την αξιοποιήσουν για εμπορικούς σκοπούς.

Κ. Ζαφειρίου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ