Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Επιστροφή στις ρίζες για τη Βάρη

Η Ελληνίδα εικαστικός που κατέκτησε τον Κολομβιανό ζωγράφο Φερνάντο Μποτέρο ξεκινάει αφιερωματική έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ανδρου

Είναι η Ελληνίδα εικαστικός που κατέκτησε την καρδιά του κορυφαίου Κολομβιανού ζωγράφου Φερνάντο Μποτέρο και «κυρίευσε» με τις καλλιτεχνικές δημιουργίες της τους σημαντικότερους μουσειακούς χώρους του πλανήτη. Η διεθνούς φήμης κοσμοπολίτισσα γλύπτρια Σοφία Βάρη το φετινό καλοκαίρι θα το περάσει στην Ανδρο. Αφορμή της επίσκεψης της εικαστικού που μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα σε Νέα Υόρκη, Κολομβία και Παρίσι είναι μια μεγάλη αφιερωματική έκθεση επάνω στο πολυδιάστατο έργο της, η οποία ξεκινάει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του νησιού στις 29 Ιουνίου. Πρόκειται για μια έκθεση που φέρει την επιμέλεια της ίδιας, θα διαρκέσει τρεις μήνες και διοργανώνεται από το «Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή».

«Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο συγκινημένη είμαι για αυτή την παρουσίαση» ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου εν όψει των εγκαινίων της έκθεσης. «Θέλω να πάνε όλα καλά. Είναι ο τόπος μου, τον πονώ. Νιώθω πέρα ως πέρα Ελληνίδα. Μη σας πω πως αισθάνομαι περισσότερο Ελληνίδα και από αυτούς που μένουν μόνιμα εδώ».

Στο αφιέρωμα στην Ανδρο, εκτός από γλυπτά όλων των κατηγοριών και μεγεθών, θα παρουσιαστούν ακόμη σχέδια, ακουαρέλες, ελαιογραφίες, ανάγλυφα, κολάζ και αντικείμενα μικρογλυπτικής καθώς και ο πινακάς της «I love Greece».

Η επί 38 συναπτά έτη σύζυγος του παγκοσμίου φήμης Κολομβιανού ζωγράφου Φερνάντο Μποτέρο ομολόγησε απερίφραστα ότι ο καλλιτέχνης είναι ο πιο σκληρός και αυστηρός κριτής της. «Δεν με αφήνει ποτέ να μπω στο στούντιό του χωρίς να με έχει προσκαλέσει, κάτι που άλλωστε ισχύει και για μένα. Θυμάμαι μια φορά, βλέποντας ένα έργο που μόλις είχα ολοκληρώσει, πήρε το μαχαίρι και το έκοψε στα δύο. Δεν του άρεσε και μου είπε πως το είχα κάνει με ευκολία. Ποτέ ωστόσο ο Φερνάντο δεν με έκανε να αισθανθώ ότι δεν είμαι στο ίδιο επίπεδο με εκείνον. Με θαυμάζει πολύ ως καλλιτέχνιδα».
Οπως αποκάλυψε χθες η κοσμοπολίτισσα εικαστικός, η Ελλάδα την επηρεάζει αρκετά στον τρόπο με τον οποίο δουλεύει. «Οταν βρίσκομαι εδώ έχω ενθουσιασμό. Τα λουλούδια έχουν άλλη μυρωδιά, το φως είναι διαφορετικό». Μάλιστα της αρέσει πολύ να περνάει χρόνο στο παραθαλάσσιο σπίτι που διατηρεί στη χώρα μας.

Οταν η φωτιά κατέστρεψε το σπίτι τους

Η γλύπτρια και ο Φερνάντο Μποτέρο τον περασμένο Ιανουάριο κινδύνευσαν σοβαρά όταν για άγνωστο λόγο ξέσπασε φωτιά στο σπίτι τους στην Κολομβία. «Είναι ένα θαύμα που σήμερα βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Ηταν μια απίστευτη καταστροφή, το σπίτι μας κάηκε ολοσχερώς. Τόσο εγώ όσο και ο σύζυγός μου νοσηλευτήκαμε με αναπνευστικά προβλήματα. Να φανταστείτε πως τώρα, ύστερα από τόσους μήνες, ξαναβρήκα τη φωνή μου» τόνισε η ίδια και διευκρίνισε ότι κανένα από τα έργα του ζευγαριού δεν έπαθε ούτε μια γρατσουνιά.

Φωτό: Χρήστος Ζήνας
 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...