Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δημήτρης Ρούσσος: Ο τραγουδοποιός που πέρασε και από το «The Voice», είναι...

Οταν δεν γράφει τα δικά του τραγούδια, ο Δημήτρης...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που ...

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Πέμπτη 25 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Μην έχετε το κέρδος ως απόλυτη και μοναδική...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Η «Νίκη της Σαμοθράκης» επιστρέφει πιο καθαρή!

Υστερα από πολύμηνη συντήρηση το κορυφαίο γλυπτό θα τοποθετηθεί ξανά στη θέση του, στο Μουσείο του Λούβρου

Θα «σταθεί» ξανά, ύστερα από δέκα ολόκληρους μήνες, στο πόστο της, στην κορυφή της επιβλητικής σκάλας «Νταρού» του Μουσείου του Λούβρου. Πολύ πιο καθαρή, σχεδόν λευκή, η «Νίκη της Σαμοθράκης» γύρω στις 14 Ιουλίου θα επιστρέψει στη θέση της έχοντας επανακτήσει την αίγλη της.

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της αποκατάστασης του κορυφαίου γλυπτού αποκάλυψε κατά την προχθεσινή του διάλεξη στην Αθήνα ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Ζαν-Λικ Μαρτίνεζ. Ο διαπρεπής επιστήμονας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε στο Γαλλικό Ινστιτούτο για το μεγαλεπήβολο έργο της συντήρησης του δημοφιλούς εκθέματος, προσκεκλημένος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής.

«Οι επισκέπτες διατηρούν μια συναισθηματική σχέση με το μνημείο αυτό» δήλωσε ο φιλέλληνας επιστήμονας, ο οποίος επί σειρά ετών είχε πάρει μέρος σε ανασκαφές στην Ελλάδα. «Γι’ αυτό και στην πρόσφατη καμπάνια που διοργανώσαμε για τη συγκέντρωση χρημάτων για την ολοκλήρωση των εργασιών σε αυτό, υπήρχαν άνθρωποι που έδωσαν ακόμη και 10 ευρώ. Είναι ένα γλυπτό που “μιλάει” σε πολλούς».

Κατά τον ίδιο, η αποκατάσταση που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν επιτακτική ανάγκη, καθότι ετησίως 700.000 άτομα ανεβαίνουν στη βάση του νηόσχημου αγάλματος επιφέροντας σημαντικές φθορές σε αυτό. «Ετσι προκλήθηκαν σημαντικά προβλήματα δομής. Το άγαλμα επιπλέον είχε αποκτήσει καφέ χρώμα, λόγω γήρατος».

Μετακίνηση

Η χαρτογράφηση των γύψινων στοιχείων του γλυπτού είχε αρχίσει από τη δεκαετία του ’90. «Η μεταφορά του ήταν μια μεγάλη περιπέτεια για εμάς» ανέφερε ο ίδιος. «Μιας και το άγαλμα ζυγίζει δύο τόνους, ενώ η βάση του πέντε, καταλήξαμε ότι δεν έπρεπε να μεταφερθεί από το μουσείο. Απλώς έπρεπε να μετακινηθεί σε διπλανή αίθουσα. Μάλιστα είμαστε η πρώτη γενιά ερευνητών από το 1945 που είδε από κοντά το μνημείο και είχε την ευκαιρία να το μελετήσει. Διότι μέχρι σήμερα οι περισσότεροι ερευνητές εργάζονταν από φωτογραφίες του».

Χαρακτηριστικό ήταν πως εντάχθηκαν στο γλυπτό και πολλά θραύσματά του, τα οποία ήταν ξεχασμένα στις αποθήκες του μουσείου. «Το γλυπτό ήταν πολύ πιο βρόμικο στο πίσω μέρος του. Τώρα βέβαια, μετά την αποκατάσταση, τα δεδομένα έχουν αλλάξει».

Το 2015 θα ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης

Η… νέα «Νίκη της Σαμοθράκης» έχει πλέον καθαρή μορφή, ενώ και δομικά πλέον είναι πιο σταθερή. Η συντήρησή της βοήθησε τους ειδικούς να μάθουν περισσότερα πράγματα για τη μορφή ακόμη και τη χρονολόγηση του γλυπτού, επαληθεύοντας αυτό που ήδη γνώριζαν οι επιστήμονες: πως αν και το μνημείο είναι αρχαίο, δέχτηκε σημαντικές τροποποιήσεις τον 19ο και τον 20ό αιώνα. «Αν και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πότε φιλοτεχνήθηκε, υπολογίζουμε πως δημιουργήθηκε στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.» λέει ο κ. Μαρτίνεζ και τονίζει πως η συντήρηση του γλυπτού θα συνεχιστεί μέχρι το 2015. Τότε θα γίνουν και τα επίσημα εγκαίνιά του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...