Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Γερμανός κροίσος επινόησε τον θάνατό του για να το σκάσει με τη...

Ο Γερμανός κροίσος Καρλ Εριβάν Χάουμπ, που αγνοείται εδώ...

Η έπαυλη-φάντασμα και η σεξουαλική κακοποίηση μαθητή σε εκδρομή

Ιστορίες με φαντάσματα, πνεύματα, ανεξήγητους θανάτους και δύο τρομακτικές...

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του...

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Παζάρευαν θησαυρό για 1.000.000 €

Χειροπέδες σε δύο αρχαιοκάπηλους που είχαν στην κατοχή τους επιτύμβια πλάκα, για την οποία έψαχναν αγοραστές

Ενας αρχαιολογικός θησαυρός τεράστιας αξίας, που είχε εξαφανιστεί εδώ και 17 χρόνια, γλίτωσε την τελευταία στιγμή από τα χέρια δύο εξαδέλφων από την Καλαμάτα που προσπάθησαν να τον πουλήσουν! Οι δύο αρχαιοκάπηλοι, ηλικίας 55 και 52 ετών, έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας έπειτα από οργανωμένη και άριστα συντονισμένη επιχείρηση.

Η αρχή του τέλους της παράνομης δραστηριότητας των δραστών ξεκίνησε την περίοδο του Πάσχα, όταν στο γραφείο του ιδιωτικού ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη έφτασε η πληροφορία που ήθελε δύο άνδρες από την Καλαμάτα να ασχολούνται συστηματικά με παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων. Χωρίς να χάσει χρόνο, ο έμπειρος ιδιωτικός ερευνητής και η ομάδα του ταξίδεψαν δύο φορές στην πόλη της Πελοποννήσου, όπου έπειτα από σχετικές έρευνες διαπίστωσαν πως οι δύο δράστες, που έχουν συγγένεια πρώτου βαθμού μεταξύ τους, είχαν στην κατοχή τους μια επιτύμβια πλάκα της περιόδου των Ελληνιστικών χρόνων, μουσειακής αξίας 500.000 ευρώ, για την οποία αναζητούσαν αγοραστές αντί του ποσού του 1.000.000 ευρώ περίπου.

Επιχείρηση

Οταν η έρευνα έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και διασταυρώθηκαν πλήρως όλες οι πληροφορίες, ενημερώθηκε αμέσως η Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά και άνδρες της Ασφάλειας άρχισαν να παρακολουθούν στενά τους δύο άνδρες που είχαν ταξιδέψει στον Πειραιά έχοντας μαζί τους την επιτύμβια πλάκα, προφανώς αναζητώντας αγοραστές με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Στις 8.30 το βράδυ της Τρίτης, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση των αστυνομικών Αρχών, τα δύο πρώτα ξαδέρφια συνελήφθησαν στη περιοχή του Κολωνού και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της έρευνας στην κατοχή τους βρέθηκε η μαρμάρινη πλάκα, που χρονολογείται από το 300 π.Χ. και στην οποία απεικονίζεται μια γυναικεία μορφή διαστάσεων 27Χ35 εκατοστών. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι ο σπάνιος αρχαιολογικός θησαυρός είχε κλαπεί τον Νοέμβριο του 1997 από τον ναό της Φανερωμένης στο χωριό Κίττα Οιτύλου Λακωνίας, στη Μάνη, ενώ η περίπτωση ήταν καταγεγραμμένη και στο δίκτυο αναζήτησης της Ιντερπόλ!

Η Αστυνομία πραγματοποίησε νομότυπη έρευνα στα σπίτια αλλά και στις στάνες των δύο συλληφθέντων, χωρίς ωστόσο να εντοπίσει άλλα αρχαία αντικείμενα, ενώ η κλεμμένη επιτύμβια πλάκα παραδόθηκε στο μουσείο του Πειραιά. Χθες το πρωί οι δύο δράστες, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πειραιά, απ’ όπου και παραπέμφθηκαν στην Εισαγγελία Αθηνών.

Μιλώντας στην «Espresso», ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης έκανε λόγο για μεγάλο χτύπημα κατά της αρχαιοκαπηλίας, αλλά και για ιδιαίτερα μελετημένες κινήσεις των δραστών, που έπαιρναν προφυλάξεις προκειμένου να μην εντοπιστούν και συλληφθούν, ενώ τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον αστυνομικό διευθυντή Πειραιά Ιωάννη Λυκουρέζο, τον αστυνομικό υποδιευθυντή Πειραιά Βαγγέλη Λινάρδο, καθώς και τον αστυνομικό διευθυντή Καλαμάτας Σταύρο Τουφεξή για τη συνδρομή τους και τις ενέργειές τους, που οδήγησαν στη διαλεύκανση της σοβαρής αυτής υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας».

Ανδρέας Αξιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Η έπαυλη-φάντασμα και η σεξουαλική κακοποίηση μαθητή σε εκδρομή

Ιστορίες με φαντάσματα, πνεύματα, ανεξήγητους θανάτους και δύο τρομακτικές...