Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

«Το προξενιό της Ιουλίας»: Οι τύψεις οδηγούν τον Στράτο στον τάφο του...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Το...

Σαν τρελό… λεωφορείο

Συναγερμός σήμανε χθες το πρωί στα Λιόσια, όταν ένα...

Οικογενειακές στιγμές στα Νότια για τον Σόμμερ και τη σύζυγό του Βαλεντίνη

Οικογενειακές στιγμές στη Γλυφάδα μοιράστηκαν ο Κώστας Σόμμερ και...

Πολιτικός πίσω από τους λαθρομετανάστες

Μέλος κόμματος της Γεωργίας συντόνιζε έξι χρόνια τη μεταφορά

Πολιτικό πρόσωπο και ενεργό μέλος μεγάλου πολιτικού κόμματος της Γεωργίας είναι ο φερόμενος ως εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης που τα τελευταία έξι χρόνια προωθούσε συστηματικά… ορδές λαθρομεταναστών στην ελληνική επικράτεια και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Οπως προέκυψε από την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών των κατηγορούμενων ως μελών του κυκλώματος, ο 44χρονος υπήκοος Γεωργίας και πατέρας δύο παιδιών φέρεται να είχε αρχηγικό ρόλο στην πολυμελή σπείρα, χαρακτηριστικά της οποίας ήταν η ιεραρχική δομή, οι διακριτοί ρόλοι και η άριστη οργάνωση.

Πολλές κατηγορίες

Ο 44χρονος, που κατηγορείται ως το πρόσωπο που κινούσε τα νήματα και έδινε τις εντολές, και βαρύνεται με τα αδικήματα της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της παράνομης μεταφοράς λαθρομεταναστών, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, της πλαστογραφίας κατ’ επάγγελμα και της δωροδοκίας, δεν έπεισε με τις εξηγήσεις του ανακρίτρια και εισαγγελέα και πήρε τον δρόμο για τη φυλακή.

Το κατώφλι της δικαστικής λειτουργού πέρασαν ακόμη 21 κατηγορούμενοι-άντρες και γυναίκες- που φέρονται να συμμετείχαν στην οργάνωση. Μεταξύ αυτών είναι και τέσσερις αστυνομικοί που υπηρετούσαν στον Εβρο, ενώ συνολικά μόλις τέσσερις κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα μέλη του κυκλώματος εκτός από την παράνομη διακίνηση μεταναστών, που γινόταν άλλοτε με τη χρήση τουριστικών λεωφορείων, άλλοτε με ταχύπλοα και άλλες φορές πεζή, είχαν εντρυφήσει και στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων, με τα οποία προμήθευαν τους λαθρομετανάστες αντί αδράς αμοιβής. Είχαν μάλιστα φροντίσει να αποκτήσουν τα απαραίτητα τεχνικά μέσα και την τεχνογνωσία, ώστε να αντιγράφουν με άνεση δημόσια έγγραφα Αρχών της χώρας μας αλλά και άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε.

Οχι σε αποδείξεις

«Κατά την κρίση των αστυνομικών που συνέταξαν το διαβιβαστικό, ο εντολέας μου εμφανίζεται ως αρχηγός της φερομένης οργάνωσης. Ωστόσο οι βασικές κατηγορίες της διακίνησης λαθρομεταναστών και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα στηρίζονται σε υποθέσεις και όχι σε σε αποδείξεις. Θεωρώ ότι με τα αιτήματα που υπέβαλα και όσα θα υποβάλω στην πορεία θα αποδομηθεί μεγάλο μέρος της κατηγορίας» δήλωσε μιλώντας στην «Espresso» ο συνήγορος του 44χρονου Δημήτρης Γκαβέλας.

Ο ρόλος που έπαιζαν τέσσερις αστυνομικοί

Τα στραβά μάτια αντί μηνιαίου… μισθού που τους κατέβαλλε το κύκλωμα και ξεπερνούσε τα 3.500 ευρώ φέρονται να έκαναν οι τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι συνελήφθησαν από τους άνδρες της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Οι τρεις αρχιφύλακες και ο υπαρχιφύλακας κατηγορούνται ότι διευκόλυναν την είσοδο των παράνομων μεταναστών στη χώρα μας από τον μεθοριακό σταθμό των Κήπων στον Εβρο, με «ταρίφα» που κυμαινόταν ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας από 100 έως 500 ευρώ για κάθε αλλοδαπό που περνούσε ασφαλώς τα σύνορα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σύνδεσμος των αστυνομικών με το κύκλωμα ήταν ένας 58χρονος Γεωργιανός, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα οδηγού – μεταφορέα των παράνομων αλλοδαπών. Ο 58χρονος φέρεται να ήταν εκείνος που κατέβαλλε στους κατηγορούμενους αστυνομικούς και το αντίτιμο για τις «υπηρεσίες» τους ύστερα από κάθε επιτυχημένη μεταφορά.

Οι τέσσερις εμπλεκόμενοι ένστολοι πάντως αρνήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους. Ωστόσο εκτός από την ποινική εμπλοκή τους στην υπόθεση, με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκαν από την πρώτη στιγμή σε διαθεσιμότητα, ενώ εις βάρος τους διενεργείται Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

Ντέμη Ντάβαρη

Φωτό: Δημ. Γκολφομήτσος

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Μπαμ στην TV με τη Μαρίνα του «Σκορπιού» και την Πέπη Τσεσμελή

Ολη η αλήθεια για την απολυμένη εργαζόμενη του music...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...