Τα αντηλιακά δεν αποτρέπουν το μελάνωμα

Ανεπαρκή και τα προϊόντα με υψηλό δείκτη προστασίας

Τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά τη σχέση της έκθεσης στον ήλιο με το μελάνωμα, την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος, κρούουν επιστήμονες στη Βρετανία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η χρήση αντηλιακών συχνά δεν είναι αρκετή προκειμένου να προστατεύσει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ και το Ινστιτούτο Ερευνας για τον Καρκίνο, που βρίσκεται στο Λονδίνο, πραγματοποίησαν την πρώτη μοριακή μελέτη για τον τρόπο με τον οποίο προκαλείται το κακοήθες μελάνωμα και διαπίστωσαν ότι ακόμη και τα αντηλιακά με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας συχνά δεν αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων που ευθύνονται για τη χρωστική ουσία του δέρματος.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, ο δείκτης προστασίας των αντηλιακών μπορεί να μπλοκάρει τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες της ηλιοθεραπείας, όχι όμως κι εκείνες που μπορεί να εμφανιστούν μακροπρόθεσμα. Η νέα μελέτη εστίασε στον τρόπο με τον οποίο η υπεριώδης ακτινοβολία επιτίθεται στο δέρμα σε 110 ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να είναι ευάλωτα στο μελάνωμα. Για διάστημα 15 μηνών οι επιστήμονες είχαν εκθέσει τα ποντίκια σε υπεριώδη ακτινοβολία που αντιστοιχεί σε εκείνη στην οποία εκτίθεται ο άνθρωπος, όταν κάνει ηλιοθεραπεία μία ώρα την εβδομάδα, στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Αγγλία.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature», όταν η προστασία δεν είναι αρκετή, η ακτινοβολία UV προκαλεί μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που υπάρχει στο δέρμα και παράγει πρωτεΐνες που το προστατεύουν από τις συνέπειές της. Οταν το γονίδιο αυτό καταστρέφεται, η επιδερμίδα είναι πιο ευάλωτη στη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει ο ήλιος κι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να σχηματιστεί όγκος. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα αντηλιακά με δείκτη προστασίας 50 καθυστερούν τον σχηματισμό όγκων, σε κάποιες περιπτώσεις όμως δεν μπορούν να τον αποτρέψουν. Τα ποντίκια που ήταν λιγότερο προστατευμένα ανέπτυξαν όγκους σε περίπου πέντε μήνες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ