Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στη φόρα βίντεο με επτάχρονο να ξυλοκοπά οκτάχρονο στην Πάτρα για να...

Δεν έχει προηγούμενο το νέο περιστατικό βίας ανηλίκων που...

O Ιερός Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια κινδυνεύει με...

Με άμεσο «σφράγισμα», λόγω φθορών, κινδυνεύει ο Ιερός Καθεδρικός...

Στη φυλακή σάτυρος που θώπευσε 22χρονη κοπέλα στη Θεσσαλονίκη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 48χρονος άνδρας...

Η Μαρίνα Ασλάνογλου μιλά για τον ρόλο της στις «Ψυχοκόρες» του ANT1!

Τη στιγμή που η ταλαντούχα ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου περιοδεύει...

Η κομμώτρια του «Χριστίνα» θυμάται τη χρυσή εποχή Ωνάση

Η Μαργαρίτα Σταύρακα (κομμώτρια στη θρυλική θαλαμηγό «Χριστίνα») θυμάται τα γλέντια στον Σκορπιό και συγκρίνει το χθες με το σήμερα

Τα φώτα στον Σκορπιό ύστερα από δεκαετίες άναψαν και πάλι για το πάρτι της Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα, η μουσική «έντυσε» τη νύχτα, ενώ πλωτά παλάτια έριξαν άγκυρα γύρω από τον επίγειο παράδεισο του Ιονίου και rich and famous από όλο τον κόσμο βρέθηκαν εκεί που κάποτε ζούσαν και απολάμβαναν τον ήλιο και τη θάλασσα ο Αριστοτέλης Ωνάσης, η Χριστίνα και ο Αλέξανδρος, αλλά και η Τζάκι Κένεντι. Αναπόφευκτες λοιπόν οι συγκρίσεις μεταξύ του Ελληνα κροίσου και του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ…

«Ο Ωνάσης ήταν ανοιχτός και πρόσχαρος άνθρωπος. Αν τον έβλεπε κάποιος χωρίς να ξέρει ποιος είναι, θα νόμιζε ότι είναι ένας από εμάς. Τον “πρόδιδε” όμως το αρχοντικό παρουσιαστικό του» ανέφερε στην «Espresso» η 62χρονη Μαργαρίτα Σταύρακα που τη δεκαετία του ’70 εργαζόταν ως κομμώτρια στη θρυλική θαλαμηγό του Ωνάση «Χριστίνα».

Από τα χέρια της έχουν περάσει μερικά από τα πιο διάσημα… κεφάλια της εποχής, όπως αυτό της Τζάκι Κένεντι – Ωνάση. Εκεί πρωτογνωρίστηκε και με τον μετέπειτα σύζυγό της, ο οποίος την εποχή εκείνη εργαζόταν ως ναύτης στο «Χριστίνα».

«Σαν μικρή πόλη»

«Αυτό το πλοίο ήταν σαν μια μικρή πόλη, είχε τα πάντα! Εχουμε ζήσει απίστευτες στιγμές σε αυτό. Εχουμε γιορτάσει τα Χριστούγεννα παρέα με τον Ωνάση και τους υψηλούς προσκεκλημένους του από ολόκληρο τον κόσμο, ενώ όποτε πιάναμε Σκορπιό, πάντα θα κατεβαίναμε και στο Νυδρί» θυμάται η κυρία Μαργαρίτα που μετά τον γάμο της άνοιξε μαζί με τον σύζυγό της μία από τις δύο παλαιότερες ταβέρνες στην παραλία του χωριού (η δεύτερη ανήκει στον αδερφό της Νίκο).

Με τη διασκέδαση των Ωνάσηδων να είναι… οικογενειακή της υπόθεση, η κυρία Μαργαρίτα θυμάται ακόμη τα ξενύχτια τόσο του Αριστοτέλη συντροφιά με την Τζάκι και τους χορούς της Χριστίνας πάνω στα τραπέζια.

«Η Χριστίνα, όποτε ερχόταν στο μαγαζί, ήθελε να χορέψει. Πότε ανέβαινε στα τραπέζια, με τους φίλους της να βαράνε παλαμάκια από κάτω και πότε ζητούσε από εμάς να χορέψουμε μαζί της συρτάκι! Τότε ήταν που γινόταν πανδαιμόνιο, σπάγαμε πιάτα μέχρι το πρωί!».

Με τον θάνατο του πατριάρχη της οικογένειας οι επισκέψεις της Χριστίνας στο νησί λιγόστεψαν, ωστόσο, όποτε πήγαινε, είχε πάντα αγκαλιά την Αθηνά.

Αργότερα, όταν η μοναδική εν ζωή Ωνάση ήταν στην εφηβεία, κατά τη μία και μοναδική φορά που βρέθηκε στον Σκορπιό για το μνημόσυνο της μητέρας της, επισκέφτηκε και πάλι το μαγαζί της κυρίας Μαργαρίτας συνοδευόμενη από τον πατέρα της Τιερί Ρουσέλ.

Με αυτόν τον τρόπο γράφτηκε και ο επίλογος στην «εποχή Ωνάση» για το Νυδρί, το χωριό που -όπως λέει η κυρία Μαργαρίτα- «οφείλει την ύπαρξη του σε αυτόν».

«Ο Αρίστος δεν προστατευόταν από έναν μίνι στρατό. Εβγαινε έξω και γλένταγε με την ψυχή του»

ΤΟ HAPPY birthday πάρτι της χλιδής που διοργάνωσε η μεγάλη κόρη του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ προκειμένου να γιορτάσει τα 25α γενέθλιά της, όπως ήταν φυσικό, ξύπνησε στους κατοίκους του Νυδρίου μνήμες από τα παλιά… Τότε που ο Αριστοτέλης Ωνάσης παρέα με τους αστέρες της περιοχής γλεντούσε στον Σκορπιό μέχρι το πρωί και η μουσική από το μπουζούκι του Ζαμπέτα αντηχούσε σε ολόκληρο το χωριό.

Τότε που η Χριστίνα συγκέντρωνε από όλα τα μέρη του κόσμου τους διάσημους φίλους της και σήκωναν όλη την περιοχή στο πόδι.

Αυτά τα περασμένα μεγαλεία προσπάθησε να επαναφέρει στον Σκορπιό η Εκατερίνα. Κι εν μέρει τα κατάφερε… Οσο όμως και αν προσπάθησε να βαδίσει στα χνάρια της δυναστείας Ωνάση, εκεί φαίνεται πως απέτυχε παταγωδώς. Ο λόγος; Οπως λένε οι κάτοικοι: «Ο Ωνάσης δεν προστατευόταν από έναν μίνι στρατό. Εβγαινε έξω και γλένταγε με την ψυχή του. Τα έπινε με τους ψαράδες και τους ντόπιους. Και το νησί και η περιοχή θα ζουν για πάντα στη σκιά του…».

Ο Σμυρνιός κροίσος της ναυτιλίας και «πατέρας» της Ολυμπιακής Αεροπορίας, με την πολυτάραχη ζωή και το άδοξο τέλος, έβρισκε πάντα χρόνο για ένα ουζάκι στα ελάχιστα τότε μαγαζιά του χωριού. Συνομιλούσε με τους κατοίκους, γλεντούσε μαζί τους, άκουγε τα προβλήματά τους και σε πολλές περιπτώσεις έμπαινε ο ίδιος μπροστά για να δοθεί λύση σε αυτά.

Απογευματινές βόλτες

Οι απογευματινές βόλτες του -πότε μόνος και πότε κρατώντας από το χέρι την κόρη του Χριστίνα- στο λιμανάκι (εκεί όπου σήμερα στέκει το άγαλμα που του αφιέρωσαν οι κάτοικοι του Νυδρίου) έχουν μείνει ακόμη χαραγμένες στη μνήμη των παλαιότερων.

Αντίθετα, ο νέος «γείτονας» με την κουστωδία των σωματοφυλάκων παραμένει άγνωστος στους περισσότερους, καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που τον έχουν δει, ακόμα λιγότεροι αυτοί με τους οποίους έχει μιλήσει, ενώ το Νυδρί, όπως λένε, δεν το έχει επισκεφτεί ποτέ.

Δεκάδες δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και παπαράτσι ακροβολίστηκαν αναζητώντας έστω κι ένα μικρό ενσταντανέ από τους υψηλούς προσκεκλημένους του πάρτι της Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, χρόνια πριν, κυνηγούσαν μανιωδώς μια φωτογραφία του Ελληνα κροίσου και της οικογένειάς του. Αλλά όσοι τόλμησαν να πλησιάσουν έστω κι ένα εκατοστό από το επιτρεπόμενο όριο των 500 μέτρων, εκδιώχθηκαν από τα σκάφη ασφαλείας του Ριμπολόβλεφ.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...