Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Σίμος προσπαθεί να αποτρέψει την Αμαλία και...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Θεάσεις UFO πάνω από πυρηνικό σταθμό και σταθμό ατομικής ενέργειας στην Ινδία

Παγκόσμιες διαστάσεις παίρνει το μυστήριο με τις θεάσεις UFO...

Ανδρέας Βγενόπουλος: Άγονο το «σφυρί» για τον πύργο στην Εκάλη του νεκρού...

Στα αζήτητα έμεινε η βίλα του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου,...

Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Mε Μαντόνα και Hollywood στο… δικαστήριο για το σκάνδαλο της...

Με αναφορές στο Hollywood αλλά και στη βασίλισσα της...

Ο Sfinos με αντιγράφει για να βγάλει μεροκάματο

Ο σόουμαν των ’70s Τζων Τίκης μιλάει για την καριέρα του και θυμάται τις αξέχαστες εποχές που λατρευόταν από τις γυναίκες

Ηταν ένα από τα μεγαλύτερα είδωλα του μοντέρνου τραγουδιού στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και συνεχίζει να «βασιλεύει» στην Αυστραλία, τη δεύτερη πατρίδα του. Ο παλιός σούπερ δημοφιλής σόουμαν -που κάποτε στη θέα του ο γυναικείος πληθυσμός πάθαινε υστερία τύπου… Ρουβά- εδώ και αρκετά χρόνια είναι εξαφανισμένος από τα καλλιτεχνικά, χωρίς όμως αυτό να συμβαίνει με τη θέλησή του. «Λες και δεν πέρασα ποτέ από την Ελλάδα» λέει ο Τζων Τίκης στην «Espresso» και τονίζει ότι δεν έχει κανένα παράπονο από τον κόσμο που τον λάτρεψε και τον αγαπά ακόμη.

Η οικογένεια

Οσο για τη διπλή καριέρα του, εδώ και στην Αυστραλία, έχει να πει μόνο καλά λόγια, καθώς έζησε μοναδικές στιγμές δόξας και απέκτησε όλα αυτά που ήθελε ως τραγουδιστής, όμως σήμερα δεν κρύβει τη χαρά του ως παππούς τεσσάρων εγγονιών.

«Οχι, δεν είμαι αδικημένος και ποτέ δεν είχα τέτοια παράπονα. Δεν μπορώ να πω ότι πέρασα δύσκολα. Εκανα πάντα ό,τι ήθελα και όποτε και όπου το έκανα, είτε στην Ελλάδα είτε στην Αυστραλία, είχε επιτυχία. Ακόμη και τότε που μπήκα στα λαϊκά μαγαζιά έκανα χαμό. Δεν είχα προβλήματα ποτέ. Είμαι ευχαριστημένος με τον εαυτό μου και την καριέρα μου. Και λεφτά έκανα και την οικογένειά μου την κράτησα» μας λέει ο Τζων Τίκης, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή της συνέντευξης ότι ανήκει στην κατηγορία των καλλιτεχνών που η ζωή τους και η καριέρα τους δεν είχε ούτε δράματα ούτε σκοτεινά τούνελ.

Ο καλλιτέχνης, ο οποίος το 1996 επέλεξε να σταματήσει οριστικά τις εμφανίσεις του σε νυχτερινά μαγαζιά («λόγω του ότι τα προγράμματα στα κέντρα είχαν αρχίσει να βασίζονται σε νεαρούς τραγουδιστές και η νυχτερινή Αθήνα να παίρνει μια άλλη τροπή», όπως υποστηρίζει) δεν είναι ποτέ απών από την Ελλάδα, όσο κι αν πηγαινοέρχεται στην Αυστραλία. «Η βάση μου βρίσκεται πάντα στη Γλυφάδα, όπου μένω. Εδώ ζουν και οι δύο κόρες μου και τα τέσσερα εγγόνια που έχω. Πάντα γράφω τραγούδια και ασχολούμαι με τη μουσική. Ομως καμιά φορά αναρωτιέμαι για ποιο λόγο δεν ακούγεται στα ραδιόφωνα ένα τραγούδι μου, έστω η μεγάλη μου επιτυχία “Πώς περνούν τα χρόνια” και γενικά δεν παίζει πουθενά το όνομά μου. Είναι σαν να μην υπάρχει ο Τζων Τίκης, λες και δεν πέρασε ποτέ από την Ελλάδα» μας λέει, χωρίς όμως να αισθάνεται και γι’ αυτό καμία ιδιαίτερη πικρία. Αλλωστε αυτό φαίνεται στη σημερινή εικόνα του θρυλικού σόουμαν, που συνεχίζει να είναι ανέγγιχτος από το πέρασμα του χρόνου.

Οταν ταξιδεύει έχει μαζί του πάντα τη ρακέτα του τένις

«Η καλή φυσική κατάσταση οφείλεται στην ψυχολογία μου αλλά και στη γυμναστική και τη διατροφή που κάνω. Συνήθως τρώω λίγο κρέας και κυρίως ψάρια με λαχανικά. Επίσης είμαι φανατικός τενίστας και, όταν ταξιδεύω, μέσα στη βαλίτσα μου πάντα πρώτα μπαίνει η ρακέτα. Δεν θέλω να το παινευτώ, αλλά στη Γλυφάδα πάρα πολλοί που παίζουν τένις λένε “αν δεν παίξεις με τον Τζων Τίκη, δεν ξέρεις πού βρίσκεσαι ως τενίστας”».

Ο Τζων Τίκης τον περασμένο Φεβρουάριο πήγε ακόμη μία φορά στην Αυστραλία, όπου έκανε περιοδεία για τρεις μήνες τραγουδώντας στις μεγαλύτερες πόλεις. «Πηγαίνω για εμφανίσεις εκεί κάθε χρόνο. Ο κόσμος με αγαπάει πάντα και είμαι το “νούμερο ένα”. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτήν τη χώρα πρόσφερα περισσότερα από ό,τι στην Ελλάδα. Και εκείνη το ίδιο, ενώ συνεχίζει να μου δίνει πολλά. Εκεί είχα πάντα μια ανοιχτή πόρτα. Οταν ένιωθα ότι στριμώχνομαι εδώ γύριζα πάντα στην Αυστραλία. Ημουν με το ένα πόδι στη μία χώρα και με το άλλο στην άλλη, γεγονός που ίσως μου δημιούργησε πρόβλημα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα». Ο τραγουδιστής δεν θεωρεί ότι σήμερα η Αυστραλία είναι γη της επαγγελίας για τους μετανάστες και δηλώνει: «Τότε που οι Ελληνες πήγαιναν εκεί δεν είχαν πρόβλημα να κάνουν και λάντζα, ενώ σήμερα τα νέα παιδιά έχουν τα περισσότερα πτυχία και δεν μπορούν να εργαστούν σε οποιαδήποτε δουλειά».

Παντελόνι καμπάνα, άσπρη μπότα σιρίτια και… φωνή Τομ Τζόουνς

Στις εκάστοτε εμφανίσεις του ο Τζων Τίκης χρησιμοποιούσε ένα δικό του, ιδιαίτερο στιλ. Φορούσε το γιλέκο με τα σιρίτια, άσπρη μπότα, παντελόνια καμπάνα, ενώ τα μαλλιά του ήταν μακριά και το πουκάμισό του ανοιχτό, με έναν σταυρό να κρέμεται στο δασύτριχο στήθος του. «Με αποκαλούσαν “Ελβις της Αυστραλίας που τραγουδάει με τη φωνή του Τομ Τζόουνς”» υποστηρίζει και ξεκαθαρίζει ότι, όταν ήρθε στην Ελλάδα, μόνο ο Δάκης με τις αδελφές Μπρόγιερ έκαναν σόου, ενώ το ντύσιμό του το αντέγραψε ο Γιάννης Φλωρινιώτης. Τον ενημερώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας ένας σατιρικός σόουμαν, ο Τόνι Σφήνος, εμφανίζεται με look που θυμίζει πολύ το δικό του. Μάλιστα λόγω των εμφανίσεών του σε τηλεοπτικά σόου («Your face sounds familiar» και «Dancing with the stars» ως γκεστ) φημολογείται η συμμετοχή του σε κάποια παραγωγή τη νέα τηλεοπτική χρονιά. «Δεν τον ξέρω τον κύριο, αλλά αν, όπως μου λέτε, με αντιγράφει, τότε αυτό το κάνει γιατί ίσως θέλει να βγάλει κάνα μεροκάματο και για να τον μάθει κόσμος. Το λέω γιατί αυτό το στιλ πάντα πουλάει, μια και προέρχεται από “χρυσές” δεκαετίες, αυτές του ’70 και του ’80. Η διαφορά είναι ότι εγώ εμφανιζόμουν έτσι γιατί αυτή ήταν η μόδα της εποχής εκείνης. Αλλο είναι το να κάνεις σάτιρα και να υποδύεσαι κάποιον άλλον κι άλλο το να είσαι έτσι και να κάνεις επιτυχία με αυτό το στιλ και αυτά τα τραγούδια. Εγώ δεν υποδυόμουν κάποιον άλλο, ήμουν ο Τζων Τίκης με αυτό το ύφος από τα πρώτα βήματα της καριέρας μου. Είχα και έχω ένα δικό μου στιλ, που πάντα θα πουλάει. Στην Αυστραλία ακόμη και τώρα υπάρχουν τραγουδιστές που εμφανίζονται σε κλαμπ μιμούμενοι τον Ελβις Πρίσλεϊ».

Από τον Μόλυβο στην Αυστραλία για να σπουδάσει σε σχολή νομικά

Ο Τζων Τίκης γεννήθηκε στον Μόλυβο της Μυτιλήνης και από παιδάκι του άρεσε να τραγουδάει. «Ανέβαινα στα δέντρα και τραγουδούσα, αλλά ο πατέρας μου δεν ήθελε να γίνω… πανηγυρτζής, όπως έλεγε, και με έστειλε στη Μελβούρνη, όπου ζούσε ο αδελφός μου, για να σπουδάσω και να γίνω δικηγόρος» εξομολογείται. Στο καράβι που τον μετέφερε στη μακρινή χώρα ο 15χρονος Τζων συμμετείχε σε έναν διαγωνισμό τραγουδιού και κέρδισε το πρώτο βραβείο, κάνοντας έτσι την πρώτη του επιτυχία μπροστά σε κοινό. Φτάνοντας στην Αυστραλία πηγαίνει στο γυμνάσιο και παράλληλα κάνει μαθήματα υποκριτικής, τραγουδιού και χορού, ενώ δουλεύει και στο μανάβικο του αδελφού του. Σε ηλικία 18 χρόνων είναι ήδη το είδωλο της νεολαίας στην Αυστραλία, ως βασικός τραγουδιστής στα συγκροτήματα John Tikis and the Playboys και Τα λεβεντόπαιδα, αποκτώντας τρεις χρυσούς δίσκους με ελληνικά και ξένα κομμάτια στο ύφος του Τομ Τζόουνς. Ο έρωτάς του για μια όμορφη κοπέλα, την Καίτη (με την οποία παντρεύτηκε και απέκτησε μαζί της δύο κόρες) τον έφερε στην Ελλάδα, με σκοπό να γνωρίσει τους γονείς της. Με το που πάτησε το πόδι του στη χώρα μας έγινε ανάρπαστος στους παραγωγούς των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, που, εκτός από την ωραία φωνή του, εκτιμούν ιδιαίτερα και το στιλ του ως σόουμαν.

Εμφανίζεται σε γνωστά κέντρα μαζί με μεγάλα ονόματα, όπως είναι η Πόλυ Πάνου, η Τζένη Βάνου, η Μαίρη Λίντα, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Μανώλης Αγγελόπουλος και άλλοι, ενώ το κοριτσίστικο περιοδικό «Μανίνα» τον ανακηρύσσει για πολλές χρονιές έναν από τους πιο δημοφιλείς τραγουδιστές. Ωστόσο πηγαινοέρχεται στην Αυστραλία και, εκτός από εμφανίσεις σε τοπικά κλαμπ, αναλαμβάνει και την παρουσίαση μιας τηλεοπτικής εκπομπής με τον τίτλο «Let’s go Greek endaxi». «Προβαλλόταν για τέσσερα χρόνια, από το 1980 έως το 1984, σε ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια της Αυστραλίας και φιλοξενούσα τα μεγαλύτερα ονόματα από τον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο. Εμπαινα στα σπίτια των Ελλήνων και έγινα ο δικός τους άνθρωπος» μας λέει.

Αλκίνοος Μπουνιάς
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Μασιάς 

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...