Αθωώνουν τα ορμονικά φάρμακα!

Είναι ακίνδυνα για καρκίνο στην τεχνητή γονιμοποίηση

Καθησυχαστικά είναι τα νέα για όλες τις γυναίκες που πασχίζουν να γίνουν μητέρες με τον «δύσκολο» τρόπο. Αμερικανική έρευνα έρχεται να αθωώσει τα ορμονικά φάρμακα που χορηγούνται για την τεχνητή γονιμοποίηση και έχουν κατηγορηθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκινογένεσης. Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσίασαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Αναπαραγωγής, τα ορμονικά φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών δεν αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης όγκου στο στήθος, στις ωοθήκες ή τη μήτρα.

Οι Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν επί τριάντα χρόνια την πορεία της υγείας 12.000 γυναικών, οι οποίες είχαν υποβληθεί σε θεραπείες διέγερσης της γονιμότητάς τους, από το 1965 έως το 1988. «Από τη μακρά παρακολούθηση αυτών των γυναικών παρατηρήθηκε μονάχα ένας ελαφρά αυξημένος κίνδυνος για εκδήλωση καρκίνου του στήθους στις ασθενείς που είχαν ακολουθήσει 12 ή περισσότερους κύκλους κλομιφαίνης, του πιο κοινού φαρμάκου για την πρόκληση ωορρηξίας έως τις αρχές της δεκαετίας του ’80» τόνισε ο δρ Χουμπέρο Σκότσα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο. «Σε ό,τι αφορά τη γοναδοτροπίνη, που αποτελεί σήμερα το πιο συνηθισμένο φάρμακο για τη διέγερση των ωοθηκών, δεν φάνηκε να σχετίζεται με κανέναν κίνδυνο».

Οπως δήλωσαν οι επιστήμονες, οι υπόλοιπες παρενέργειες από τη χορήγηση ορμονών, όπως η αύξηση του βάρους, οι ίλιγγοι, οι ναυτίες και το κοιλιακό άλγος, είναι αποδεδειγμένες και ελεγχόμενες. «Μονάχα ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου παραμένει υπό στενή παρατήρηση, καθώς τα στοιχεία που υπήρχαν μέχρι σήμερα διαθέσιμα για τον πιθανό συσχετισμό της τεχνητής γονιμοποίησης με την ανάπτυξη νεοπλασιών ήταν αντιφατικά. Κάποιες μελέτες έδειχναν αύξηση του κινδύνου, κάποιες μείωση και άλλες κανέναν συσχετισμό. Ωστόσο, πολλές έρευνες βασίζονταν σε σχετικά μικρό αριθμό συμμετεχόντων και σε βραχύ διάστημα παρακολούθησης, αφήνοντας έτσι πολλά ερωτήματα» εξήγησε ο δρ Σκότσα, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι είναι σημαντικό οι γυναίκες να μην παραλείπουν τους τακτικούς ελέγχους τους.

Αφροδίτη Ραυτοπούλου 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ