Εξέταση ούρων θα δείχνει τον πρόωρο τοκετό

Θα συμβάλλει στη μείωση των επιπλοκών της κύησης

Μια εξέταση ούρων για εγκύους την οποία αναπτύσσουν Ελληνες και Βρετανοί επιστήμονες θα δείχνει αν υπάρχει κίνδυνος πρόωρου τοκετού και αν το βρέφος θα έχει μικρότερο σωματικό βάρος από το φυσιολογικό.
Η εξέταση αναπτύσσεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Imperial College του Λονδίνου, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των επιπλοκών της κύησης και του τοκετού και στην πρόληψη των αναπτυξιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα βρέφη όταν το βάρος τους είναι μικρότερο από το κανονικό.
Οπως αναφέρεται στην επιστημονική ανακοίνωση, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «BMC Medicine», η εξέταση θα γίνεται στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης και θα εντοπίζει τον κίνδυνο λόγω των μεταβολών που παρατηρούνται στον μεταβολισμό των εγκύων.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι ο μεταβολισμός των γυναικών αλλάζει κατά την εγκυμοσύνη για να παρέχει θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο που αναπτύσσεται και πως αυτό συμβαίνει από τις πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης. Ανακάλυψαν δε ότι η σχέση του μικρού σωματικού βάρους του βρέφους έχει άμεση σχέση με μερικά προϊόντα του μεταβολισμού, τα οποία μπορούν να εντοπιστούν εύκολα με μια εξέταση ούρων της μητέρας, ακόμη και αν αυτή γίνει στην αρχή της εγκυμοσύνης.
Η ανακάλυψη αυτή εξέπληξε τους ερευνητές, οι οποίοι πιστεύουν ότι με τη βοήθεια της εξέτασης θα είναι σε θέση να εντοπίζουν ταχύτερα τις γυναίκες που έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα. Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα ούρων από 438 εγκύους και διαπίστωσαν ότι κάποιες ουσίες, όπως το αμινοξύ λυσίνη και μια συγκεκριμένη γλυκοπρωτεΐνη, παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα όταν επρόκειτο να υπάρξει πρόωρος τοκετός.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι αν κάποιες άλλες ουσίες είναι μειωμένες, αυτό δείχνει ότι το βρέφος δεν θα έχει το κατάλληλο σωματικό βάρος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Imperial College London, Hector Keun, η εξέταση θα γίνεται με τη χρήση μιας μη επεμβατικής τεχνολογίας ανάλυσης του μεταβολισμού και μάλιστα από την αρχή της εγκυμοσύνης.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ