Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στον ναό των Μουσών στην Ακαδημία Πλάτωνος, σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές, ο...

Τον τάφο του Πλάτωνα υποστηρίζουν ότι εντόπισαν στην Αθήνα...

Η Πιερίδη με το νέο αγόρι της

«Ο έρωτας με έρωτα περνάει» λέει ένα λαϊκό διαχρονικό...

Ο τρόπος λειτουργίας του στρατού των χούλιγκαν και τα αντίποινα που οδήγησαν...

Ο «Ιωσήφ», ο μάνατζερ OΜΛΕ του Τρανού, ο «Καρχαρίας»...

Πόσο (!) αδυνάτισε ο Θανάσης Λάλας

Ο «Προμηθέας» δίχασε το κοινό της Επιδαύρου – Ανάμεικτα συναισθήματα άφησε στους 6.000 θεατές που κατέκλυσαν το αρχαίο θέατρο η παράσταση του Εκτορα Λυγίζου

Μετά τις αλλεπάλληλες τιμητικές διακρίσεις στα διεθνή φεστιβάλ (κέρδισε το πρώτο βραβείο στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Crossing Europe για το «Αγόρι που έφαγε το φαγητό του πουλιού»), ο Εκτορας Λυγίζος πάτησε το πόδι του στην… απαιτητική Επίδαυρο στην πρώτη μεγάλη -για εκείνον- σκηνοθετική πρόκληση.

Ο κινηματογραφιστής, ηθοποιός και θεατρικός σκηνοθέτης παρουσίασε το περασμένο Σάββατο στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου τον δικό του «Προμηθέα Δεσμώτη», αφήνοντας όμως ανάμεικτα συναισθήματα στους 6.000 θεατές που τον τίμησαν με την παρουσία τους. Η ιστορία του Τιτάνα Προμηθέα, που έκλεψε τη φωτιά και την παρέδωσε στους ανθρώπους, οδηγήθηκε από το Κράτος και τη Βία στην ερημιά και καθηλώθηκε σ’ ένα βράχο, όπου καταποντίστηκε από τους κεραυνούς του Δία, όπως και οι συμπαραστάτριές του Ωκεανίδες, δίχασε το κοινό της Επιδαύρου. Κάποιοι δυσαρεστήθηκαν, άλλοι χειροκρότησαν με πάθος. Σχεδόν πάντα έτσι συμβαίνει στην Επίδαυρο.

Ο ρόλος

Τον ομώνυμο ρόλο μοιράστηκε ο Εκτορας Λυγίζος με τη Στεφανία Γουλιώτη, ενώ στο πλευρό τους ήταν μια ομάδα αξιόλογων ηθοποιών που με την εμφάνιση τους και τις καλοσιδερωμένες στολές τους παρέπεμπαν σε αυστηρό κολέγιο αλλοτινού καιρού. Η αλήθεια είναι πως ο Λυγίζος υπηρετεί θαυμάσια το θέατρο του λόγου και το δράμα του Αισχύλου ήταν ό,τι καλύτερο για να ακουστεί με τονισμένες τις φράσεις σε ένα ανοιχτό θέατρο, όπως αυτό της Επιδαύρου. Ομως δεν ήταν λίγοι οι θεατές που στο τέλος της παράστασης ένιωσαν… εξαντλημένοι από τον υπερβολικό τονισμό που έκαναν οι ηθοποιοί σε κάθε λέξη του ρόλου τους. Επίσης δεν εντυπωσίασε το σκηνοθετικό εύρημα του να μοιράζεται ο κάθε ρόλος σε δύο ηθοποιούς. Κι όλα αυτά μέσα ένα μάλλον ιδιόρρυθμο σκηνικό (μια γιγάντια ανθρώπινη φιγούρα που παρέπεμπε στον Τιτάνα) και μια ενδυματολογική άποψη με πλισέ φούστες, λευκά γιακαδάκια και σαλιάρες που φορούσαν άντρες και οι γυναίκες ηθοποιοί.

Οπως και να είχαν οι κριτικές, η Επίδαυρος γέμισε ζωή για ακόμη ένα Σαββατοκύριακο, οι γύρω ταβέρνες δούλεψαν, αφού δεν έπεφτε καρφίτσα και οι θεατρόφιλοι έκαναν μια ωραία έξοδο στο μαγικό φυσικό σκηνικό του αρχαίου θεάτρου.

Εκτός από τον Λυγίζο και τη Γουλιώτη, τους υπόλοιπους πρωταγωνιστικούς ρόλους μοιράστηκαν οι Αννα Μάσχα, Στεφανία Γουλιώτη, Θάνος Τοκάκης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη. Ανάμεσα σε εκείνους που παρακολούθησαν την παράσταση ήταν ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου Γιώργος Λούκος, ο σκηνοθέτης Διαγόρας Χρονόπουλος, ο Θανάσης Λάλας με την Αννα Δρούζα, και η πρωταγωνίστρια από το «Κάτω Παρτάλι» και τη «Νεράιδα» (παράσταση που ανεβαίνει εντός της λίμνης της Βουλιαγμένης) Βασιλική Τρουφάκου.

Αλκίνοος Μπουνιάς 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...