Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Παγκόσμιο σοκ με το Boeing 777 της Malaysia Airlines

Στη μοιραία πτήση (με τους 298 νεκρούς) και διάσημοι επιστήμονες που πήγαιναν σε συνέδριο στην Αυστραλία

Η διαμάχη για τον υπεύθυνο της τραγωδίας στην Ουκρανία συνεχίστηκε και χθες, με Μόσχα και Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, που οδήγησε στον θάνατο 298 ανθρώπους και βύθισε στο πένθος τους συγγενείς τους.

Ωστόσο μια σοβαρότατη «παράπλευρη» απώλεια είναι αυτή του χαμού περισσότερων από εκατό επιστημόνων που ασχολούνταν με τον πόλεμο κατά του AIDS και κατευθύνονταν στη Μελβούρνη για το παγκόσμιο συνέδριο, το οποίο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει εκεί αύριο. «Μπορεί η θεραπεία για το AIDS να ήταν στο αεροσκάφος. Δεν μπορούμε να ξέρουμε. Δεν μπορούμε παρά να αναρωτιόμαστε τι είδους γνώσεις και εμπειρία υπήρχε σ’ αυτό το αεροσκάφος». Η δήλωση-σοκ ανήκει στον ειδικό σύμβουλο σε θέματα AIDS Τρέβορ Στράτον, που μίλησε στο αυστραλιανό δίκτυο ABC και αντικατοπτρίζει την τεράστια -και από επιστημονική άποψηαπώλεια.

Οπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στη Μελβούρνη, περίπου 100 σύνεδροι επέβαιναν στη μοιραία πτήση. Μεταξύ αυτών ήταν ο Ολλανδός Γεπ Λάνγκε, πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης για το AIDS (IAS), η οποία διοργανώνει το συνέδριο. Στα θύματα περιλαμβάνεται και ο Γκλεν Τόμας, εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος επρόκειτο να μετάσχει στο συνέδριο.

Με υλικό από υποκλοπές και δορυφόρους, Κίεβο και Μόσχα δίνουν από χθες μάχη για να «χρεώσουν» η μια στην άλλη την ευθύνη για το μοιραίο δυστύχημα. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) έδωσαν στη δημοσιότητα, αναρτώντας στο ίντερνετ, ηχητικά μηνύματα από συνομιλίες στρατιωτικών διοικητών των δυνάμεων των φιλορώσων αυτονομιστών αμέσως μετά την πτώση του αεροσκάφους, στις οποίες παραδέχονται ότι κατέρριψαν ένα αεροσκάφος και ότι στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για επιβατηγό αεροπλάνο. Σύμφωνα με τον «Guardian», οι συνομιλίες ήταν ανάμεσα στον διοικητή των φιλορώσων αυτονομιστών Ιγκορ Βέζλερ (Μπες), τον Ρώσο συνταγματάρχη Βασίλ Μικολάιοβιτς Γκεράνιν και τον στρατιωτικό διοικητή των Κοζάκων Μίκολα Κοζίτσιν, οι οποίοι συζητούσαν την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Συνομιλία

Στην πρώτη συνομιλία ο Ιγκορ Βέζλερ φέρεται να λέει στον Γκεράνιν: «Μόλις καταρρίψαμε ένα αεροπλάνο». Σχεδόν άμεση ήταν η απάντηση από τη Ρωσία, που υποστήριξε ότι ο πύραυλος που έπληξε το Μπόινγκ προερχόταν από ουκρανικές συστοιχίες αντιαεροπορικών, τη λειτουργία των οποίων «ανίχνευσε» το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Το Κίεβο ανταπάντησε, παραδεχόμενο ουσιαστικά τη λειτουργία των αντιαεροπορικών, οι ένοπλες δυνάμεις του όμως έσπευσαν να σημειώσουν ότι δεν έχουν αναπτύξει αντιαεροπορικούς πυραύλους στις μάχες με τους αυτονομιστές αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας και το αεροσκάφος, ούτως ή άλλως, βρισκόταν εκτός του δραστικού βεληνεκούς των αντιαεροπορικών συστημάτων τα οποία διαθέτουν.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί, τέλος, το γεγονός ότι ένας Ολλανδός επιβάτης της μοιραίας πτήσης τράβηξε φωτογραφία λίγο πριν από την απογείωση, την οποία ανέβασε στο facebook γράφοντας: «Αν εξαφανιστεί, να πώς ήταν». Ο Κορ Παν ήθελε με αυτόν τον τρόπο να κάνει χιού-
μορ -μαύρο, όπως αποδείχτηκε- με το άλλο αεροπλάνο της Malaysia Airlines, που χάθηκε. Τραγική είναι και η περίπτωση μιας Αυστραλής που έχασε στο δυστύχημα τη θετή της κόρη, ενώ στο προηγούμενο είχε χάσει τον αδελφό της. Οπως κι ενός ζευγαριού, που είχε χάσει γιο και νύφη στην προηγούμενη τραγωδία, και τώρα έχασε την εγγονή και τον συζυγό της.

Πίστεψαν ότι είναι (;) το προεδρικό αεροσκάφος του Πούτιν 

ΚΑΠΟΥ εδώ ξεκινούν τα σενάρια, ένα εκ των οποίων υποστήριζε χθες πως το αεροπλάνο χτυπήθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις επειδή ίσως πίστεψαν πως επρόκειτο για το προεδρικό αεροσκάφος της Ρωσίας που μετέφερε τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα μ’ αυτό το σενάριο, το σφάλμα οφείλεται στο γεγονός ότι τα χρώματα των αεροσκαφών της Malaysia Airlines μοιάζουν μ’ εκείνα του αεροσκάφους που χρησιμοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το μοντάζ που έκανε η εφημερίδα «La Repubblica», το οποίο επιβεβαιώνει τις ομοιότητες.

Γιάννης Δουνδουλάκης 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...