Οι… παραλίες «κέρδισαν» τις εκπτώσεις

Ο κόσμος και τα καταστήματα γύρισαν την πλάτη στο μέτρο για το κυριακάτικο άνοιγμα.Τι δείχνει έρευνα της ΕΣΣΕ

Την αδιαφορία των πολιτών φαίνεται πως συνάντησε στην πλειοψηφία του το μέτρο για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Παρά τις προσπάθειες του υπουργείου Ανάπτυξης και του ίδιου του υφυπουργού Γεράσιμου Γιακουμάτου να πείσει πως πρόκειται για ένα μέτρο που θα δώσει οικονομική ανάσα στα καταστήματα, οι περισσότεροι πολίτες δεν δείχνουν να συμμερίζονται την άποψή του. Την προηγούμενη Κυριακή που όλα τα καταστήματα έπρεπε να είναι ανοιχτά λόγω των εκπτώσεων, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ «οι παραλίες κέρδισαν τις εκπτώσεις». Η έρευνα ήταν τηλεφωνική σε δομημένο ερωτηματολόγιο σε τυχαίο δείγμα 227 εμπορικών επιχειρήσεων στις εμπορικές αγορές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και ορισμένων σημαντικών περιφερειακών αγορών της Αττικής (Πειραιάς, Μαρούσι, Γλυφάδα, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Περιστέρι, Νέα Ιωνία, Νέα Σμύρνη).

Από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων δεν άνοιξε καν το κατάστημα την Κυριακή. Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 40%, με το ποσοστό για τη Θεσσαλονίκη να φτάνει στο 53%. Για τα καταστήματα που άνοιξαν, υπήρξε σχετική ταύτιση των απόψεων των επιχειρηματιών αναφορικά με την πορεία του τζίρου και της κίνησης της επιχείρησης την Κυριακή, σε σύγκριση με τις άλλες Κυριακές. Ετσι, ο τζίρος της Κυριακής 20 Ιουλίου 2014 ήταν πολύ μικρότερος συγκριτικά τόσο με την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 όσο και με την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014. Ιδιαίτερα για το κέντρο της Αθήνας και με δεδομένο ότι η τουριστική κίνηση είναι σαφώς αυξημένη, οι προσδοκίες ήταν μεγάλες, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του μέτρου. Αλλωστε, το κυριακάτικο άνοιγμα στηρίζεται κυρίως στο επιχείρημα του τουρισμού. Και όμως ιδίως για το κέντρο της Αθήνας δεν υπήρξε καμία θετική απάντηση για την πορεία του τζίρου σε σύγκριση με τις προηγούμενες Κυριακές.

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι απαντήσεις των εμπόρων αναφορικά με την αύξηση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης από το άνοιγμα της Κυριακής. Το 64% επιβαρύνεται από το άνοιγμα, ενώ ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό (36%) δείχνει ότι κρίνει αμελητέα έως και μηδενική την επιβάρυνση. Τέλος, στην πρόθεση πρόσληψης υπαλλήλου με αφορμή το άνοιγμα της επιχείρησης την Κυριακή, όλοι σχεδόν οι έμποροι απαντούν αρνητικά, όχι μόνο για τώρα, αλλά και για το μέλλον. Δηλαδή, επιχειρήσεις οι οποίες ανοίγουν την Κυριακή δεν προτίθενται να προσλάβουν υπάλληλο. Το ποσοστό είναι συντριπτικό για να μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει και αποδυναμώνει πλήρως το επιχείρημα των υποστηρικτών του ανοίγματος περί αύξησης της απασχόλησης. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε ότι την προηγούμενη Κυριακή οι παραλίες κέρδισαν τις εκπτώσεις, καθώς κατά γενική ομολογία η κίνηση στις περισσότερες αγορές ήταν υποτονική.

Ελενα Σολωμού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ