Νέα μέθοδος αντιμετώπισεις του AIDS

Επιστήμονες από τη Δανία χρησιμοποιούν χημιοθεραπείες

Σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του HIV έκαναν επιστήμονες στη Δανία σε συνεργασία με συναδέλφους τους από άλλες χώρες, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ένα φάρμακο μπορεί να φέρει τον ιό σε τέτοια κατάσταση ώστε να θεραπευτεί.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο HIV μπορεί να βρίσκεται στον ανθρώπινο οργανισμό για δεκαετίες ολόκληρες σε αδρανή κατάσταση, γεγονός που καθιστά τη θεραπεία του αδύνατη. Ωστόσο οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η χαμηλή δόση χημειοθεραπείας μπορεί να «ξυπνήσει» τον ιό (χωρίς να τον θεραπεύσει), βοηθώντας τους έτσι να τον αντιμετωπίσουν.

Η ανακάλυψη αυτή έγινε έπειτα από μελέτη, η οποία βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της στάδια, όμως δείχνει ότι ανοίγεται ένας νέος δρόμος για την αντιμετώπιση του HIV, καθώς οι επιστήμονες κάνουν λόγο για πολύ καλή νέα αρχή.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Aarhus χρησιμοποίησαν την ουσία ρομιδεψίνη (χορηγείται σε ασθενείς για την αντιμετώπιση του λεμφώματος), η οποία δόθηκε στους εθελοντές τρεις φορές σε διάστημα τριών εβδομάδων. Οπως διαπιστώθηκε, το φάρμακο προκάλεσε σημαντική άνοδο στα επίπεδα του ιού στο αίμα πέντε ασθενών, ενώ οι παρενέργειες ήταν οι συνήθεις που προκαλεί η χημειοθεραπεία, όπως η έντονη κόπωση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αντιρετροϊκά φάρμακα που υπάρχουν σήμερα έχουν την ικανότητα να οδηγούν τον ιό σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο αίμα, ώστε να μην εντοπίζεται. Πράγμα που σημαίνει πως όσοι είναι φορείς έχουν ίδιο προσδόκιμο ζωής με τους υγιείς ανθρώπους. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι ο HIV μπορεί να ενσωματωθεί στο DNA του οργανισμού χωρίς να έχουν πρόσβαση σ’ αυτόν τα φάρμακα και οι άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος. Ετσι, όταν η θεραπεία σταματά, ο ιός μπορεί να βγει από το «κρησφύγετό» του και να επιτεθεί ξανά στον οργανισμό.
Η ανακοίνωση της νέα ανακάλυψης έγινε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου AIDS 2014, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Μελβούρνη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ