Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αφυπνίστηκαν οι ελπίδες για τον Δημήτρη Κόκοτα

Σημάδια αισιοδοξίας στην προσπάθεια αφύπνισης του Δημήτρη Κόκοτα. Θετικές...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 24 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Δώστε στο ταίρι σας την ασφάλεια, την προστασία...

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Η «πριγκίπισσα» της Μαφίας που έγινε καθαρίστρια

Η Μαρίζα Μέρικο μεγάλωσε μέσα στο πιο ισχυρό εγκληματικό συνδικάτο της Ιταλίας. Στα 22 της ήταν ήδη στην κορυφή της «επιχείρησης». Η φυλακή την έκανε να εγκαταλείψει το αμαρτωλό παρελθόν της

Με τα μακριά ξανθά μαλλιά της, το ξεβαμμένο τζιν και τη βρετανική προφορά της, η Μαρίζα Μέρικο δεν μοιάζει να διαφέρει σε τίποτα από τις υπόλοιπες μητέρες που συγκεντρώνονται τα μεσημέρια στην αυλή του σχολείου στο Μπλάκπουλ για να παραλάβουν τα παιδιά τους. Κι όμως, η 44χρονη Βρετανίδα, η οποία σήμερα μεγαλώνει τη μονογονεϊκή οικογένειά της δουλεύοντας ως καθαρίστρια, πριν από 20 χρόνια ήταν η «πριγκίπισσα» της ιταλικής μαφίας! Ο συντονισμός του εμπορίου ναρκωτικών, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το κρυφτούλι με την αστυνομία και οι συχνές επισκέψεις στη φυλακή αποτελούσαν καθημερινές δραστηριότητές της. Ομως τώρα πια ανήκουν στο παρελθόν κι ας αποκαλεί ακόμα τη γιαγιά της «γιαγιάκα Ηρωίνη»!

Από μικρούλα

Γεννημένη μέσα στο πιο ισχυρό εγκληματικό συνδικάτο της Ιταλίας, την Ντραγκέτα, η Μαρίζα Μέρικο ήταν αναπόφευκτο να στεφθεί «πριγκίπισσα» της μαφίας από τα γεννοφάσκια της. Στα επτά της πήγε στο δικαστήριο για να δει τον πατέρα της να μεταφέρεται τραυματισμένος από σφαίρες πάνω σε φορείο προκειμένου να αντιμετωπίσει κατηγορίες πώλησης κλοπιμαίων. Στα 13 της τον επισκεπτόταν στη φυλακή, όπου εξέτιε την ποινή του για τη δολοφονία ενός γκάνγκστερ. Στα 18 της ήταν πια καλά μπασμένη στις παράνομες επιχειρήσεις της μαφίας, ενώ στα 22 της είχε φτάσει να τη διευθύνει παίρνοντας εντολές από τον πατέρα της, ο οποίος βρισκόταν κλεισμένος μέσα σε κελί υψίστης ασφαλείας.

Τίποτα από αυτά όμως δεν της προκαλούσε ιδιαίτερη εντύπωση, αφού οι απειλές, η βία και τα όπλα αποτελούσαν το σκηνικό μέσα στο οποίο είχε γεννηθεί και είχε μεγαλώσει. Η μητέρα της Πατρίσια Ράιλι ήταν ένα νεαρό καθολικό κορίτσι από το Μπλάκπουλ που είχε μετακομίσει στο Μιλάνο για να εργαστεί ως οικιακή βοηθός. Υστερα από μια ερωτική απογοήτευση βρέθηκε να κλαίει στον δρόμο. Εκεί την είδε πρώτη φορά ο πατέρας της Μαρίζα, ο Εμίλιο ντι Τζόβανι, ο οποίος προερχόταν από μια κυρίαρχη οικογένεια της Ντραγκέτα, που είχε μάθει να πουλάει τα πάντα -ακόμα και κλεμμένα αυτοκίνητα- προκειμένου να βγάζει χρήματα.

«Η μητέρα μου ποτέ δεν αναρωτήθηκε ποιο ήταν το ακριβές επάγγελμα της οικογένειας του πατέρα μου, αφού όλο αυτό έμοιαζε με επιχείρηση. Λαθραία τσιγάρα, κλεμμένα αντικείμενα, φτηνό αλκοόλ, οτιδήποτε μπορούσε να αποκτήσει η γιαγιά μου, το πουλούσε. Είχε δώδεκα στόματα να θρέψει και δεν την ένοιαζε τίποτα άλλο» θυμάται η Μαρίζα Μέρικο στα απομνημονεύματά της με τίτλο «Πριγκίπισσα της μαφίας», η οποία ήταν μόλις ενός έτους όταν οι γονείς της χώρισαν, εξαιτίας της απιστίας του πατέρα της. Τότε μητέρα και κόρη μετακόμισαν στο σπίτι της γιαγιάς, ένα τριάρι διαμέρισμα στην πιάτσα Πρεάλπι του Μιλάνου.

«Αυτοκρατορία»

Μέσα σε σύντομο διάστημα η οικογένεια είχε καταφέρει να μετατρέψει τη μικρή συμμορία σε μια αυτοκρατορία πολλών εκατομμυρίων. Η πώληση τσιγάρων εξελίχθηκε σε πώληση κάνναβης και στη συνέχεια πιο σκληρών ναρκωτικών. «Στις αρχές του ’80 ο πατέρας μου πουλούσε ηρωίνη. Την προμηθευόταν από την Τουρκία και την πουλούσε στους εμπόρους. Η οικογένειά μου έβγαλε πολλά λεφτά από αυτό κι εγώ ως κόρη του αρχηγού της συγκεκριμένης συμμορίας της μαφίας ζούσα σαν πριγκίπισσα και δεν μου έλειπε τίποτα» παραδέχεται η Μαρίζα Μέρικο, η οποία ακόμα κι όταν ο πατέρας της μπήκε στη φυλακή για ανθρωποκτονία, παρηγορήθηκε με την εξήγηση που της έδωσε ότι αν δεν σκότωνε τον άλλον άντρα, θα τον σκότωνε εκείνος.

«Οι άλλοι κρατούμενοι έβλεπαν τις μερίδες του φαγητού τους να ζυγίζονται, ενώ ο πατέρας μου το γιόρταζε με ζαμπόν Πάρμα από το καλύτερο εργοστάσιο της πόλης, αστακό και εκλεπτυσμένα τυριά» συμπληρώνει η Μέρικο, η οποία όσο μεγάλωνε εμπλεκόταν όλο και πιο βαθιά στα κόλπα της μαφίας. Στα 22 της χρόνια είχε ήδη αναλάβει τα ηνία από τον πατέρα της.

Η στροφή στη ζωή της μετά τους δύο αποτυχημένους γάμους

Λίγο αφότου η Μαρίζα Μέρικο ανέλαβε επικεφαλής της «επιχείρησης» του πατέρα της ήρθε σε ισχυρή ρήξη μαζί του, όταν αποφάσισε να παντρευτεί τον Μπρούνο (μαφιόζος φίλος του θείου της), με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί. Ο ερχομός της κόρης της Λάρα ήταν αυτός που την οδήγησε να κάνει στροφή 180 μοιρών στη ζωή της.

«Ξαφνικά συνειδητοποίησα πόσο μπλεγμένη ήμουν στον χώρο του εγκλήματος και αποφάσισα ότι επιθυμούσα μια καλύτερη ζωή για την κόρη μου» περιγράφει η Μέρικο, η οποία ωστόσο καθυστέρησε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, αφού τη στιγμή που πήγε να «σηκώσει» χρήματα από τραπεζικό λογαριασμό της Ελβετίας για να αγοράσει ένα καινούργιο σπίτι στη Βρετανία και να κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα, συνελήφθη για ξέπλυμα χρήματος και στάλθηκε στη φυλακή.

Η επίσκεψη στη γιαγιά

«Αυτό ήταν αληθινό σοκ! Η Λάρα ήταν δυόμισι χρόνων όταν με συνέλαβαν και σχεδόν επτά όταν αποφυλακίστηκα. Το δυσκολότερο πράγμα ήταν ότι δεν την είχα κοντά μου να την αγκαλιάσω» ομολογεί η Μέρικο, η οποία στο μεσοδιάστημα χώρισε από τον Μπρούνο και ερωτεύτηκε έναν άλλον πρώην μαφιόζο, τον Φρανκ Μπίρλεϊ, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο.

Οταν βγήκε ωστόσο από τη φυλακή και άρχισε να ζει μαζί του, συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν ο κατάλληλος για εκείνη. Τον χώρισε και άρχισε να εργάζεται ως καθαρίστρια για να μπορεί να μεγαλώσει τα παιδιά της. Πριν κλείσει για πάντα πίσω της το κεφάλαιο της μαφίας φρόντισε να συμφιλιωθεί με τον πατέρα της, ο οποίος ζούσε πλέον με νέα ταυτότητα στην Ιταλία, ενώ δεν παρέλειψε να πραγματοποιήσει και μια επίσκεψη στην αγαπημένη «γιαγιάκα Ηρωίνη», η οποία όντας πια σε βαθιά γεράματα δεν μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι.

«Εξακολουθώ να αισθάνομαι άσχημα για όσα έκανα. Ομως δεν μπορώ να αλλάξω τα όσα έκανα. Και πιστεύω ότι υπέφερα και τιμωρήθηκα αρκετά γι’ αυτά. Δεν θέλω πια αυτή τη ζωή. Εχω μεγαλώσει πια. Τώρα έχω την οικογένειά μου γύρω μου και τα έχω βρει με τον εαυτό μου» δηλώνει η «πριγκίπισσα» της μαφίας.

Αφροδίτη Ραυτοπούλου 

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...