Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

«Επίσημη» Μαλέσκου στο Open

Σας έλειψε η Μαλέσκου; Αν ναι, τότε θα δείτε...

Βασάλος και Αγγελόπουλος «μονομαχούν» για το ριάλιτι «Exathlon» που έρχεται στην TV

Kαλέ, τι μονομαχία είναι αυτή για το νέο ριάλιτι...

«OΗ MΥ GΟT»!

Oι έξι νέες υστερίες σε όλο τον πλανήτη γύρω από τη σειρά «Game of Thrones»

Καθώς το τηλεοπτικό κοινό της οικουμένης περιμένει με αδηφάγα ανυπομονησία τον επόμενο κύκλο του «Game of Thrones» τη μακρινή άνοιξη του 2015 ή στην καλύτερη περίπτωση τα βραβεία ΕΜΜΥ στις 25 Αυγούστου, οτιδήποτε έχει άμεση ή έμμεση σχέση με το σίριαλ-φαινόμενο γνωρίζει δόξες. Η -δηλωμένη- ακραία ευφορία της Ισπανίας για μέρος γυρισμάτων του πέμπτου κύκλου εντός των εδαφών της είναι μία μόνο πτυχή της υπερβολής, καθώς νέες υστερίες εκδηλώνονται από τους λάτρεις της σειράς.

Είναι χαρακτηριστική η πρωτοφανής ανταπόκριση που γνώρισε η ισπανική εταιρία Fresco Film, που συνεργάζεται με την εταιρία παραγωγής, στην προσπάθειά της να βρει κομπάρσους, κινηματογραφιστές και άλλες ειδικότητες που θα χρειαστεί. Δημοσίευσε αγγελία στο προφίλ της στο facebook και δέχτηκε μέσα σε ένα 24ωρο πάνω από 10.000 αιτήσεις! Τα γυρίσματα θα γίνουν στο Mudéjar Palace στο Alcazar της Σεβίλης και θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, οπότε το μνημείο θα κλείσει για το κοινό, καθώς και σε άλλες σε περιοχές της μεσογειακής χώρας. Η επαρχία Osuna, μια μικρή πόλη με ούτε 18.000 κατοίκους, διαφημίζεται ήδη ως μία από τις «μαγικές χώρες» της σειράς-φαινόμενο. Οι υπεύθυνοι πιστεύουν ότι το καλοκαίρι του 2015 -μετά την προβολή του πέμπτου κύκλου, που θα ξεκινήσει την άνοιξη- θα είναι το καλύτερο που έχει γνωρίσει ποτέ η Σεβίλη από άποψη τουρισμού!

Την επιβεβαίωση μπορεί να δώσει η Κροατία ή η Ισλανδία, όπου έχουν πραγματοποιηθεί γυρίσματα για τους προηγούμενους κύκλους. Εννοείται πως και οι δύο χώρες και όσες έως τώρα υποδέχτηκαν τα συνεργεία του σίριαλ διαφημίζουν επίμονα θεματικά τουρ «στα ίχνη του “Game of Thrones”», πουλώντας με επιτυχία ακριβά τουριστικά πακέτα. Το υποψήφιο για 19 βραβεία ΕΜΜΥ σίριαλ, εξάλλου, είναι γενικώς εγγύηση επιτυχίας σε οποιαδήποτε προσπάθεια και το δίκτυο ΗΒΟ δεν προλαβαίνει να δέχεται αιτήματα και ιδέες συνεργασίας κυριολεκτικά από κάθε επιχειρηματικό τομέα. Από την άλλη, ένα και μόνο «κλεμμένο» στοιχείο από το «GOT» μπορεί να λειτουργήσει θετικά προσελκύοντας την προσοχή, γι’ αυτό ακριβώς εικόνες, λέξεις και στοιχεία που παραπέμπουν στο σίριαλ εμφανίζονται παντού και χωρίς λόγο. Ο ράπερ Puff Daddy, για παράδειγμα, στο καινούργιο του βίντεο κάθεται σε ένα κατασκεύασμα που θυμίζει πολύ τον σιδερένιο θρόνο.

Εφαρμογές «Χόντορ» σε smartphones

Εφαρμογές για «έξυπνα» τηλέφωνα που έχουν να κάνουν με το «Game of Thrones» κυκλοφορούν συνεχώς και καλύπτουν κάθε απαίτηση. Πέρα από τις κλασικές και τις «επίσημες» εκδοχές, που βρίσκονται καιρό στην αγορά, τελευταία εμφανίζονται κάθε λογής απίθανα app, με στόχο να κάνουν τη διαφορά και να επιτύχουν εμπορικά. Κάπως έτσι πρόσφατα κυκλοφόρησε η εφαρμογή μηνυμάτων που ό,τι και να γράψεις αναπαράγει μόνο μία λέξη, τη «Χόντορ», όπως ο λακωνικός χαρακτήρας του σίριαλ. Μεταξύ άλλων περίεργων εφαρμογών θα βρεις κι εκείνη που σε βοηθά «να μάθεις το όνομά σου στο “GOT”», που σε αφήνει να… επωάσεις τα δικά σου αβγά δράκων, να δεις πώς θα είναι η μικρή Αρια όταν μεγαλώσει ή που περιέχει όλα τα «Χόντορ» που έχει πει ο Χόντορ και στους τέσσερις κύκλους!

Βαφτίσια: Και το όνομα αυτής «Καλίσι»

Η μητέρα των δράκων Καλίσι, από τους πλέον αγαπημένους χαρακτήρες του «Game of Thrones», έχει συνεπάρει το κοινό και ειδικά τις νέες μητέρες. Σχετική έρευνα αποδεικνύει ότι το -ανύπαρκτο- όνομα της βασίλισσας (που ουσιαστικά δεν είναι καν όνομα, αλλά τίτλος) βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο στην κορυφή των προτιμήσεων όσον αφορά ονόματα νεογέννητων κοριτσιών. Το Καλίσι στην -επίσης ανύπαρκτη- γλώσσα των Ντοθράκι σημαίνει βασίλισσα, ενώ το όνομα της μητέρας των δράκων είναι Ντενέρις. Η τάση ξεκίνησε τον δεύτερο χρόνο προβολής της σειράς, αλλά κορυφώθηκε το 2014, με μόνο σοβαρά ανταγωνιστικό όνομα το «Κάντις» από την πρωταγωνίστρια της ταινίας «Hunger Games». Μάλιστα, το 2013 από τα νέα ονόματα που δόθηκαν σε νεογέννητα στις ΗΠΑ πρώτο στη λίστα ήταν το Αρια, επίσης αγαπημένος χαρακτήρας του «Game of Thrones».

To σήριαλ-αντιγραφή του κόνσεπτ

Η πρωτοφανής τεράστια επιτυχία του σίριαλ του ΗΒΟ -και τα επίσης τεράστια έσοδα- άνοιξαν την όρεξη του παγκόσμιου τηλεοπτικού κοινού για παρόμοια σίριαλ και την όρεξη των καναλιών να δημιουργήσουν σειρές με σκληρές μάχες, μεσαιωνικά σκηνικά, σατανικές ίντριγκες και πλούσια βασίλεια που συγκρούονται με άγριες φυλές. Ετσι, φέτος το ΒΒC -που έκανε ήδη μια προσπάθεια με το σίριαλ «White Queen»- θα παρουσιάσει το «The Last Kingdom», μια πολύ ακριβή παραγωγή, που βασίζεται σε βιβλίο του Μπέρναρντ Κόρνγουελ και σε ιστορικά γεγονότα: τις μάχες του 9ου αιώνα μεταξύ των Βίκινγκς και των Αγγλοσαξόνων. Ακολουθώντας το ίδιο σκεπτικό, το History Channel πρόβαλε τη σειρά «Vickings», ενώ κι άλλα μεγάλα κανάλια αναζητούν τα βιβλία που θα έχουν τη «χρυσή συνταγή» και θα είναι κατάλληλα για μεταφορά στη μικρή οθόνη.

Ετικέτες κρασιών από τη μαγική χώρα

Πριν από λίγες ημέρες εταιρία του Σίδνεϊ παρουσίασε μια σειρά κρασιών που κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον. Είναι οι «Οίνοι του Γουέστερος», με κάθε κρασί να είναι αφιερωμένο σε έναν οίκο. Η εταιρία βρίσκεται ακόμη σε διαπραγματεύσεις με το ΗΒΟ, το κοινό όμως έχει ήδη ενδιαφερθεί και ρωτά πώς θα προμηθευτεί τον οίνο «Οίκος των Ταϊρέλ» ή «Ντοθράκι», ανάλογα με τις προτιμήσεις του στο σίριαλ! Φυσικά, υπάρχει ήδη η μπίρα Game of Thrones, με τύπους όπως η «Valar Morghulis» -με το όνομά της να συνδέεται με κομβική φράση που επαναλαμβάνεται στο σίριαλ- ή «Σιδερένιος Θρόνος» και άλλα χαρακτηριστικά της σειράς, ενώ τηλεοπτικές εκπομπές και διαδικτυακά μέσα ασχολούνται συνεχώς με «τις συνταγές του “Game of Thrones”», δίνοντας οδηγίες για φαγητά όπως «τα παϊδάκια με πουρέ μήλο του βασιλιά Μπαράθεον»!

Ενα τρελό ταξίδι στον τηλεοπτικό χρόνο

Πώς θα ήταν το θρυλικό σίριαλ, αν είχε γυριστεί στη δεκαετία του ’80; Τι θα άλλαζε στο τρέιλερ των τίτλων του, αν τα γυρίσματα είχαν γίνει κάπου στα μέσα του ’90; Οι φαν της σειράς φροντίζουν να δώσουν απάντηση και σε αυτό, φτιάχνοντας διαρκώς αυτοσχέδια βίντεο. Ο ήχος στο μουσικό θέμα αλλάζει και διαμορφώνεται ανάλογα με τα δεδομένα κάθε εποχής, οι τίτλοι και τα τρέιλερ το ίδιο και ως διά μαγείας πραγματικά ο θεατής των βίντεο μεταφέρεται στον χρόνο! Η δεκαετία του ’80 θέλει πιο πολλά χαμόγελα και κοντινά πλάνα στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών σε φάσεις που κατά προτίμηση κοιτούν άμεσα τον φακό, η εκδοχή του ’90 ντύνεται με σχετική μουσική της δεκαετίας και τα «like» πέφτουν βροχή. Οι παραλλαγές επεκτείνονται και σε άλλους τομείς, όπως στο «πώς θα ήταν το “GOT”,αν ήταν παραγωγή του Disney».

Hit από την μπάντα του Μπάκιγχαμ

Οι μεταφορές ή οι παραλλαγές στο μουσικό θέμα των τίτλων της σειράς είναι μία από τις διαδεδομένες τρέλες της εποχής. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και η μπάντα στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ «πιάστηκε» πριν από λίγες ημέρες να παίζει τη μουσική των τίτλων του GOT -αντί κάποιου φημισμένου εμβατηρίου του βρετανικού στρατού- για να συνοδεύσει τον βηματισμό των φρουρών της βασίλισσας κατά την αλλαγή φρουράς! Το βίντεο με την εκπληκτική εκτέλεση της ανακτορικής μπάντας έκανε τον γύρο του κόσμου, ενώ σε όλες τις χώρες όπου υπάρχουν φαν του σίριαλ συγκροτήματα παίζουν το μουσικό θέμα με τοπικά όργανα. Το ίδιο φυσικά έχει γίνει και στην Ελλάδα, όπου η εξαιρετική μουσική του Ramin Djawadi υπάρχει ακόμη και σε εκδοχή με κρητική λίρα. Εννοείται ότι κυκλοφορούν όλες οι διασκευές, από ροκ ή ντίσκο έως σόουλ και τέκνο.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Αντωνά – Σοϊλέδης: Μαζί στο σπίτι, χώρια στα μπουζούκια

Μαζί στο σπίτι, χώρια στα μπουζούκια ο Αρης Σοϊλέδης...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Μπαμ στην TV με τη Μαρίνα του «Σκορπιού» και την Πέπη Τσεσμελή

Ολη η αλήθεια για την απολυμένη εργαζόμενη του music...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...