Τα διαφανή όργανα δίνουν απαντήσεις

Καινοτομία θα οδηγήσει στην πηγή των ασθενειών

Ενα μεγάλο βήμα στην έρευνα για την προέλευση των ασθενειών και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τα όργανα ποντικιών… διαφανή!
Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, οι οποίοι χρησιμοποιώντας μια σειρά από χημικές ουσίες, τις οποίες εισήγαγαν στα αιμοφόρα αγγεία, στη σπονδυλική στήλη και σε κάποιες συγκεκριμένες «οδούς» στον εγκέφαλο των ποντικιών, κατάφεραν να τα κάνουν διαφανή κρατώντας τον ιστό στη θέση τους. Ακέραια διατηρήθηκαν και τα κόκαλα, ενώ κάποιες από τις ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν έλιωσαν το λίπος που κάνει τον ιστό να μπλοκάρει το φως.

Οπως αναφέρει στην επιστημονική έκθεση η επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, δρ Vivian Gradinaru, «παρόλο που η ιδέα της μετατροπής του ιστού σε διάφανο υπάρχει εδώ και έναν αιώνα, η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που παρουσιάζει τη μετατροπή ολόκληρου του σώματος. Η μεθοδολογία μας έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει οποιοδήποτε επιστημονικό εγχείρημα θα μπορούσε να συμβάλει στη χαρτογράφηση ενός ολόκληρου οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης για τον τρόπο με τον οποίο τα όργανα και τα περιφερικά νεύρα επηρεάζουν τις γνωστικές λειτουργίες και τις πνευματικές διαδικασίες γενικότερα».

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι η μέθοδος αυτή αποκαλύπτει πολύ περισσότερες λεπτομέρειες απ’ ό,τι οι ακτινογραφίες και οι μαγνητικές τομογραφίες και ότι τα ποντίκια δεν έλαβαν τις ουσίες όσο ήταν ζωντανά, ότι το δέρμα τους έχει αφαιρεθεί και ότι όλο αυτό το έκαναν για να μπορέσουν να μελετήσουν την ανατομία τους με κάθε λεπτομέρεια, καθώς η βασική βιολογία τους είναι παρόμοια με εκείνη των ανθρώπων.
Αυτό σημαίνει ότι οι ασθένειες τα επηρεάζουν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζουν τον άνθρωπο, γι’ αυτό και πιστεύουν ότι με τη μέθοδο αυτή θα καταφέρουν να μελετήσουν λεπτομερώς το νευρικό σύστημα, την επίδραση των ασθενειών, τη μετάσταση του καρκίνου, ακόμη και την ακριβή θέση των γονιδίων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ