Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Secret song»: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα κι επιστρέφει με νέα επεισόδια!

Το μεγαλύτερο τηλεοπτικό event της ελληνικής τηλεόρασης, που καθήλωσε και συγκίνησε πάνω...

Βαρύς ο πέλεκυς για τον 21χρονο που το 2021 βίασε τη 18χρονη...

Σε φυλάκιση πέντε ετών καταδικάστηκε προχθές κατά πλειοψηφία από...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

Νέα στοιχεία για τον ανώμαλο βίο του αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπαθεί ο 50χρονος φύλακας του...

Η πανσέληνος θα «κρύψει» τα πεφταστέρια

Οι λαμπρότερες εκδηλώσεις θα γίνουν στην Ελλάδα σήμερα – Το πιο φτωχό θέαμα των Περσείδων

Ρομαντικοί όλης της χώρας ενωθείτε και γιορτάστε με την παρέα της επιλογής σας το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου, που ειδικά σήμερα Κυριακή θα μας παρασύρει με τη λάμψη του και την ομορφιά του. Μνημεία και μουσεία στην Αττική αλλά και σε όλη την επικράτεια, από τη Ζώνη του Εβρου έως τη Φαιστό της Κρήτης και από το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας μέχρι το Ηραίο της Σάμου, γίνονται «κήποι» του φεγγαριού, προσφέροντας μαγικό περιβάλλον και απρόσκοπτη θέα στον ουρανό. Οι εκδηλώσεις στην Ελλάδα είναι φέτος πιο πλούσιες από ποτέ, οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες παρατηρητές του ουρανού ωστόσο δεν είναι και τόσο… χαρούμενοι με τη φετινή συγκυρία. Και αυτό γιατί η ιδιαίτερα λαμπερή πανσέληνος του Αυγούστου συμπίπτει με την εντυπωσιακή βροχή των Περσείδων, που γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν θα είναι καθόλου εντυπωσιακή!

Οι Περσείδες θεωρούνται από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» είναι γρήγορα, φωτεινά και με πύρινες «ουρές». Το ουράνιο φαινόμενο ξεκινά τον Ιούλιο, κορυφώνεται όμως στις 10 με 12 Αυγούστου, τότε που η Γη διασχίζει την τροχιά του κομήτη Σουίφτ-Τατλ (απομεινάρια του οποίου καίγονται) και οι διάττοντες είναι ορατοί ακόμη και με γυμνό μάτι, ειδικά όταν η βροχή συνοδεύεται από το σκοτάδι της νέας Σελήνης. Φέτος ωστόσο, όπως προειδοποιούν οι αστρονόμοι, το θέαμα της βροχής των Περσειδών, που θα κορυφωθεί τη νύχτα της 12ης Αυγούστου, είναι πολύ πιθανόν να «σβήσει» μέσα στο λαμπερό φως του φεγγαριού.

Οπως και να ‘χει, όπου κι αν βρίσκεστε, στην πόλη ή στο νησί, στο βουνό ή στην παραλία, διασκεδάστε σήμερα τραγουδώντας «έχει πανσέληνο απόψε κι είναι ωραία» ή ακολουθήστε τη νέα τάση της ομαδικής απόλαυσης του σεληνόφωτος σε μουσεία, φρούρια και άλση.

Στα μουσεία

Ενδεικτικά, στην Αττική θα διοργανωθούν μουσικές εκδηλώσεις στο Μουσείο της Ακρόπολης με τη συμμετοχή της μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και στο Νομισματικό Μουσείο, τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου (εκτός της περίφραξης του Ιερού του Ποσειδώνος), στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας και τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Θεατρική παράσταση θα φιλοξενήσει ο αύλειος χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά, ενώ το Λουτρό των Αέρηδων και ο αρχαιολογικός χώρος του Ολυμπίου θα παραμείνουν ανοιχτά έως αργά το βράδυ. Στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας -Μεγάλα Προπύλαια- οι μουσικές τις σπουδαίας Ευανθίας Ρεμπούτσικα θα δώσουν άλλη νότα στη λαμπερή βραδιά.

Από τις εκδηλώσεις της Στερεάς Ελλάδας, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Φυτά και πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης» και η μουσική εκδήλωση με τη χορωδία της Δαύλειας στο Βυζαντινό Μουσείο της Φθιώτιδας. Στον Βορρά, στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη εννέα χώροι και μνημεία θα παραμείνουν ανοιχτοί. Στις εκδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί συγκαταλέγονται και αστροφυσική παρατήρηση στον αρχαιολογικό χώρο Ακρόπολης Πλατανιάς, ενώ μουσικές εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης, τους αρχαιολογικούς χώρους Φιλίππων και Καλής Βρύσης. Στην κεντρική Μακεδονία θα παρουσιαστούν μουσικές, κινηματογραφικές και θεατρικές εκδηλώσεις, όπως παράσταση θεάτρου σκιών στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης και προβολή της ταινίας του Gregg Tallas «Το ξυπόλητο τάγμα» στο Επταπύργιο, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η δυτική Μακεδονία θα φιλοξενήσει μεταξύ άλλων μουσική εκδήλωση με τίτλο «Του φεγγαριού το χρώμα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής και την οπερετική παράσταση «Δραματικές βασίλισσες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας.

Από τις εκδηλώσεις στην Πελοπόννησο ξεχωρίζει η μουσική εκδήλωση-αφιέρωμα στον Δήμο Μούτση από το μουσικό σύνολο Χρώματα της Ηλιδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας. Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως τα Καλάβρυτα και η Κλειτορία είναι το μέρος σε όλη την Ευρώπη με τη χαμηλότερη φωτορύπανση, οπότε είναι το ιδανικό για να απολαύσετε το μαγικό φως της πανσέληνου σε όλο του το μεγαλείο.

Με τέσσερις εκδηλώσεις σε Ναύπακτο, Αντίρριο, Θέρμο, Στράτο και Πλευρώνα θα υποδεχτεί η Αιτωλοακαρνανία την αυγουστιάτικη πανσέληνο, η οποία είναι ομολογουμένως ένα θέαμα μοναδικό. Το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία και με τους κατά τόπους δήμους έχουν οργανώσει εκδηλώσεις στα περισσότερα από τα μνημεία της χώρας. Το κάστρο Ναυπάκτου θα παραμείνει ανοικτό, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο Θέρμου θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με το μουσικό σχήμα Ατροπον.

Μες στου Αιγαίου τα νησιά ο Ελύτης

Τα νησιά του Αιγαίου γιορτάζουν τη φετινή αυγουστιάτικη πανσέληνο με κοινό θέμα-αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη. Στις 21.19 σήμερα το βράδυ, με το που θα βγει το φεγγάρι, θα ακουστεί σε 110 χώρους και μνημεία σε Κυκλάδες, Ικαρία, Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Χίο και Ψαρά απόσπασμα από το «Αξιον Εστί» με τη φωνή του ίδιου του ποιητή, ενώ την ίδια στιγμή η λαλιά του Ελύτη θα ακούγεται και στους Δελφούς.

Σε ό,τι αφορά τα Δωδεκάνησα, έχουν προγραμματιστεί τρεις εκδηλώσεις σε Πάτμο, Ρόδο και Κάλυμνο. Συγκεκριμένα, μουσική εκδήλωση στο Αρχοντικό Νικολαΐδη στην Πάτμο, συναυλία της μαθητικής ορχήστρας «Ξένη Εμνερ» στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, ενώ ο Δήμος Καλυμνίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Καλύμνου και το φιλανθρωπικό σωματείο «Αγιος Νικόλαος» θα διοργανώσει μουσική εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Χριστού της Ιερουσαλήμ.

Κρήτη με Σεφέρη και Δίσκο της Φαιστού

Στην Κρήτη εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στους αρχαιολογικούς χώρους και των τεσσάρων νομών του νησιού. Στον αρχαιολογικό χώρο Απτερα, στο νομό Χανίων, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τίτλο «Νότες Μουσών και Σειρήνων», στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο νομό Ηρακλείου θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση με τίτλο «Ο Στρατής ο Θαλασσινός και ένα μικρό ναυάγιο», σε ποίηση Γεωργίου Σεφέρη, ενώ το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού θα παραμείνει ανοιχτό από νωρίς για όσους θέλουν να το επισκεφθούν. Μια ξεχωριστή εμπειρία, ωστόσο, θα βιώσουν όσοι βρεθούν στη Φαιστό, όπου κάτω από το φως της ομορφότερης πανσέληνου του χρόνου, ο γνωστός αρχαιολόγος δρ Γκάρεθ Οουενς, δίνει ραντεβού με όσους ενδιαφέρονται και θέλουν να ανακαλύψουν τα μυστικά που κρύβει ο Δίσκος.

Θάνος Μακρογαμβράκης 

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...