Νέο φάρμακο θεραπεύει την ψωρίαση

Δοκιμάστηκε και περιμένει την έγκριση για να κυκλοφορήσει

Καλά είναι τα νέα για τους πάσχοντες από ψωρίαση, αφού νέο φάρμακο που δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πάνω από 2.000 ασθενείς με ψωριασικές πλάκες σε μέτρια έως σοβαρή κατάσταση είχε θεαματικά αποτελέσματα. Οι πλάκες εξαφανίζονται σε 12 εβδομάδες, η φαγούρα και η απολέπιση μειώνονται και τα θετικά αυτά αποτελέσματα της θεραπείας διήρκεσαν έναν ολόκληρο χρόνο, το διάστημα δηλαδή κατά το οποίο οι ασθενείς ήταν υπό παρακολούθηση.
Αυτό προκύπτει από δύο διαφορετικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», οι οποίες αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ανεκτικότητα του νέου, πολλά υποσχόμενου φάρμακου κατά της ψωρίασης, της αυτοάνοσης, μη μεταδιδόμενης δερματικής νόσου.

To Secukinumab, όπως ονομάζεται η δραστική ουσία του νέου φαρμάκου, είναι εκλεκτικός αναστολέας της ιντερλευκίνης-17Α ,μιας βασικής πρωτεΐνης που εμπλέκεται στην ανάπτυξη της ψωρίασης. Αυτός ο αναστολέας δοκιμάστηκε σε δύο μελέτες, στις οποίες πήραν μέρος συνολικά 2.040 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση. Στους εθελοντές χορηγήθηκαν υποδορίως δύο διαφορετικές δόσεις της θεραπείας (των 300 ή των 150 mg) για 12 εβδομάδες και ακολούθησε θεραπεία συντήρησης μέχρι την 52η εβδομάδα.

Εξαφανίστηκαν

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που έλαβαν το Secukinumab (τη δόση των 300 mg) μέχρι την 12η εβδομάδα παρουσίασαν πλήρη εξαφάνιση δερματικών εκδηλώσεων, όπως είναι το ερύθημα, η απολέπιση και το μεγάλο πάχος των ψωρισιακών πλακών. Επίσης στο 70% από τους άλλους στους οποίους δοκιμάστηκε το φάρμακο με τη συνέχιση της θεραπείας επήλθε βελτίωση των συμπτωμάτων μέχρι και τη 16η εβδομάδα.
Γενικά το νέο φάρμακο ήταν καλά ανεκτό, με λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες, κυρίως ήπιες έως μέτριες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Το Secukinumab, αφού πέρασε και την τρίτη φάση των δοκιμών με επιτυχία, περιμένει έγκριση από τις αρμόδιες αρχές για να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Κάτια Γιαπαλάκη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ