Εφιάλτης με 7,6 δισ. ευρώ!

Αγωνία στο υπουργείο Οικονομικών για την είσπραξη του ποσού-μαμούθ που απαιτείται μέχρι το τέλος του έτους

Πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν όλοι οι φορολογούμενοι προκειμένου να πληρώσουν το ιλιγγιώδες ποσό των 7,6 δισ. ευρώ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Από την εισπρακτική επιτυχία αυτού του εγχειρήματος εξαρτάται στον μέγιστο βαθμό η υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων για σταδιακή μείωση της φορολογίας, αλλά και γενικότερα η ομαλή πορεία εξόδου της χώρας και της οικονομίας από την επιτήρηση των δανειστών και την κρίση συνολικά, καθώς το φοροεισπρακτικό αποτέλεσμα θα καθορίσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 και το δημοσιονομικό κενό του 2015.
Στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τη «δημοκρατία», έχουν εκπονήσει μια σειρά σενάρια αναφορικά με την είσπραξη των φόρων που επιβάλλονται σε ακίνητα και εισοδήματα προκειμένου να είναι έτοιμοι για διορθωτικές παρεμβάσεις, στην περίπτωση που τα πράγματα πάνε πολύ χειρότερα σε σχέση με ό,τι έχει προβλεφθεί. Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους φορολογικούς λογαριασμούς που καλούνται να εξοφλήσουν οι φορολογούμενοι, υπάρχει μια σειρά άλλων λογαριασμών που θα πρέπει να πληρώσουμε μέχρι τέλος του έτους.
Ο δεύτερος μεγάλος λογαριασμός που καλούνται να εξοφλήσουν οι φορολογούμενοι είναι αυτός των υπόλοιπων δόσεων του φόρου εισοδήματος. Πρόκειται για συνολικό ποσό ύψους 3,5 δισ. ευρώ και αφορά 2.400.000 φορολογουμένους με χρεωστικά εκκαθαριστικά. Ηδη πληρώθηκε η πρώτη δόση και απομένουν η δεύτερη του Σεπτεμβρίου, η οποία θα συμπέσει με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, και η τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου, η οποία επίσης θα συμπέσει με την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Οι πέντε φόροι

Θυμίζουμε ότι ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων συμπεριλαμβάνει πέντε επιμέρους φόρους:
* φόρος εισοδήματος,
* τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες,
* φόρος πολυτελούς διαβίωσης, που επιβάλλεται σε όσους έχουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και πισίνες,
* έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και
* προκαταβολή φόρου 50% για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τον βαρύ λογαριασμό των φετινών εκκαθαριστικών πληρώνουν κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς πλέον δεν έχουν αφορολόγητο όριο, ενώ πολλοί, αν και έχουν χαμηλά εισοδήματα, πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων και καλούνται να καταβάλουν φόρους πολλαπλάσιους σε σχέση με το παρελθόν.
Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι ο υφιστάμενος τρόπος φορολόγησης, που πράγματι προκαλεί αδικίες, είναι το αποτέλεσμα της εκτεταμένης φοροδιαφυγής στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών και της τάσης που έχουν και ακολουθούσαν όλα τα τελευταία χρόνια να δηλώνουν εισοδήματα λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το αφορολόγητο όριο προκειμένου να μην πληρώνουν φόρο.
Ο τελευταίος πονοκέφαλος του έτους θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.

Κώστας Ζαφειρίου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ