«Αντώνη, μην τους ξεχάσεις»

Επιστολή – προειδοποίηση από 38 βουλευτές στον πρωθυπουργό για τη γενοκτονία των Ελληνοποντίων

Επιστολή στον πρωθυπουργό απέστειλαν 38 βουλευτές της Ν.Δ. με θέμα τη γενοκτονία των Ποντίων, εν όψει και της κατάθεσης στη Βουλή του νέου αντιρατσιστικού νόμου. Οι βουλευτές ζητούν ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Ποντίων.
Οπως σημειώνουν μεταξύ άλλων, «στο σχέδιο νόμου το οποίο εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής (Β’ θερινό τμήμα) στις 26 και 27 Αυγούστου 2014, προς συζήτηση και ψήφιση, η άρνηση της γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής (Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων, Ασσυρίων), θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα, όπως πολύ ορθά αντιμετωπίζεται και η άρνηση του Ολοκαυτώματος των Εβραίων». Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι ο αρμόδιος υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου «είχε προβεί σε σχετική δήλωση – δέσμευση για το θέμα, η οποία είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά της αρμόδιας επιτροπής του Κοινοβουλίου».

Και οι 38 βουλευτές προειδοποιούν: «Αν αυτό δεν τηρηθεί, θα σημαίνει στην πράξη την άρνηση της γενοκτονίας των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής, την αυτοαναίρεση της Βουλής των Ελλήνων, γεγονός το οποίο δεν μπορούμε να αποδεχθούμε». Και καταλήγουν στην επιστολή τους: «Ολοι εμείς, κ. πρωθυπουργέ, είμαστε βέβαιοι ότι εσείς θα συμβάλετε στην ορθή από εθνικής πλευράς αντιμετώπιση του θέματος».

Εισαγωγικά οι βουλευτές τονίζουν: «Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης αποτελεί ένα αναμφισβήτητο ιστορικό γεγονός που πολλοί από εμάς, τους απογόνους εκείνων που μαρτύρησαν, την ακούσαμε και τη μάθαμε όχι μόνο από ιστορικές καταγραφές αλλά και από τα βιώματα και τις ζωντανές αφηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων μας, και φυσικά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Γι’ αυτό πολύ σωστά, αν και καθυστερημένα, ομόφωνα αναγνωρίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων τον Φεβρουάριο του 1994».
Την επιστολή υπογράφει πρώτος ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης που ουδέποτε στο παρελθόν απασχόλησε με κάποια διαφωνία του το κόμμα ή την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν οι υπογραφές των Γιάννη Μιχελάκη, Αννας Καραμανλή, Φωτεινής Αραμπατζή, Μαρίνου Ανδρέα, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Γεωργίου Βλάχου. Μιλώντας στο pontos-news.gr για την πρωτοβουλία, ο Σάββας Αναστασιάδης δήλωσε ότι κάνει το αυτονόητο. Πήρε την πρωτοβουλία, καθώς ο ίδιος δεν μετέχει στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, στο οποίο θα συζητηθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Η ενέργειά του από κοινού με τους συναδέλφους του -«ο αριθμός 38 στο σύνολο είναι ενδεικτικός, θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι» είπε- ακολούθησε τη διαπίστωση ότι η ποινικοποίηση της άρνησης γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική Βουλή δεν περιλαμβάνεται στο προσχέδιο που θα κατατεθεί στο Θερινό Τμήμα στις 26 Αυγούστου.

Κώστας Ζαφειρίου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ