Φάνηκε η οροφή!

Κορυφώνεται η αγωνία για την αποκάλυψη του μυστικού της Αμφίπολης

Θέμα ημερών είναι να γίνει η αποκάλυψη του μυστικού του τάφου της Αμφίπολης! Το ενδιαφέρον σε Ελλάδα και εξωτερικό κορυφώνεται για τα αποτελέσματα της έρευνας και, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, στο υπουργείο φτάνουν συνεχώς αιτήματα από πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης που ζητούν να βιντεοσκοπήσουν τον χώρο της ανασκαφής και να πάρουν εικόνα από το εσωτερικό του τάφου όταν ανοιχτεί.
Χθες, στη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών απομακρύνθηκαν χώματα τα οποία βρίσκονταν πίσω από τα αγάλματα των σφιγγών, σε βάθος περίπου δύο μέτρων, αποκαλύπτοντας έναν διάδρομο πέντε μέτρων. Ταυτόχρονα αφαιρέθηκαν με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος πέντε λίθοι, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν κάτω από τη βάση των σφιγγών η οροφή της εισόδου του μνημείου και οι κορυφές κιονοκράνων.

Ο αρμόδιος υπουργός υπολόγισε ότι οι αρχαιολόγοι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να μπουν στον τάφο, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το διάστημα που απομένει έως τη στιγμή που θα ανοίξει η πόρτα του. Η όλη επιχείρηση έχει μεγάλο οικονομικό κόστος, συνεπώς κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η δωρεά των 30.000 ευρώ που έκανε ο δημόσιος φορέας Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ), ο οποίος διαθέτει τα χρήματα προκειμένου να συνδράμει τις σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν και στα Σκόπια τις προσπάθειες των αρχαιολόγων να ανακαλύψουν τι περιέχει ο τάφος στην Αμφίπολη και φαίνεται ότι τρέμουν τη μεγάλη αποκάλυψη. Ούτε λίγο ούτε πολύ λένε ότι η Αμφίπολη είναι «μακεδονική», έχοντας στον νου τους όμως τη «Μακεδονία» που οραματίζονται οι ίδιοι. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στη γειτονική χώρα είναι η προκλητική δήλωση του πλέον ονομαστού αρχαιολόγου των Σκοπίων Πάσκο Κούζμαν.
«Είναι σίγουρα μια μεγάλη ανακάλυψη, η οποία είναι σημαντική για την αρχαιολογία. Ομως, αν θέλουμε να επισημάνουμε τα αποτελέσματα, μπορούμε μόνο να πούμε ότι η Αμφίπολη είναι στη Μακεδονία. Ετσι πρέπει να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι σχετικά με την τρέχουσα εύρεση» δήλωσε ο αρχαιολόγος στην εφημερίδα των Σκοπίων «Utrinski Vesnik», όπως αναμεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο Independent.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ