Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ο υπαρχηγός ο «καρφάκιας» και ο βετεράνος

Ποιοι είναι οι τρεις δράστες της ληστείας στο Δίστομο, τα πρώτα συμπεράσματα και η (μεγάλη) αποθήκη που αναζητείται

Φόβους ότι η ομάδα Μαζιώτη προετοιμάζει με τη σύμπραξη ποινικών ένοπλη επίθεση, ίσως κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της ΔΕΘ, σε αντίποινα για τη σύλληψη του αρχηγού της, προκαλεί στην ΕΛ.ΑΣ. η κινηματογραφική ληστεία στον Δομοκό με λεία 300.000 ευρώ και την ομηρία του ταμία. Μάλιστα, ήταν η πρώτη επιτυχημένη προσπάθειά τους να ενισχύσουν το «επαναστατικό ταμείο» για την προετοιμασία του χτυπήματος, ύστερα από δύο άλλες ληστείες με πολλά κοινά σημεία, οι οποίες πέτυχαν, αλλά δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα στους δράστες.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι πεπεισμένοι ότι η ληστεία έγινε με την καθοδήγηση της καταζητούμενης συντρόφου του Μαζιώτη Παναγιώτας Ρούπα κι ενδεχομένως του Χριστόδουλου Ξηρού.

Το ορφανό αποτύπωμα

Εκτός από τον 35χρονο επίσης καταζητούμενο υπαρχηγό της ομάδας Μαζιώτη, Γιώργο Πετρακάκο, το γενετικό υλικό του οποίου βρέθηκε στο σκάφος διαφυγής των ληστών, εκτιμούν ότι συμμετείχαν ποινικοί από την ομάδα του φαντομά Βασίλη Παλαιοκώστα, όπως προκύπτει από κάποια χαρακτηριστικά, παρά τη μεταμφίεσή τους με γένια και μουστάκια! Εκτός από τους τρεις ληστές, φαίνεται ότι υπήρξε και τέταρτο άτομο στο φουσκωτό, καθώς βρέθηκε ένα «ορφανό» αποτύπωμα που ερευνάται σε ποιον ανήκει.

Γνωστός ποινικός

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής που εξετάζουν καρέ καρέ το βίντεο της ληστείας πιθανολογούν ότι ο δεύτερος ληστής είναι ένας 40χρονος, επίσης γνωστός ποινικός, ο οποίος είχε πάρει μέρος στην απόδραση Παλαιοκώστα με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό, είχε καταδικαστεί κι έπειτα από πολυήμερη απεργία πείνας κι ένα κίνημα συμπαράστασης, το αρμόδιο συμβούλιο του είχε χορηγήσει πενθήμερη άδεια. Από τότε τα ίχνη του χάθηκαν καθώς δεν επέστρεψε ποτέ στη φυλακή. Ο τρίτος εκ των δραστών φαίνεται πως ήταν ένας 44χρονος Ελληνας κακοποιός που έχει στο ενεργητικό του πολλές ληστείες στην περιοχή της Αργολίδας και της Στερεάς Ελλάδας. Ο ίδιος άνθρωπος φέρεται να έχει αναγνωριστεί τα τελευταία δύο χρόνια στις ληστείες-καρμπόν στις Σπέτσες, στο Συκούριο Λάρισας, στον Μαραθώνα και στη Σαρωνίδα. Πιθανότατα μάλιστα αυτός παρείχε το κλεμμένο τζιπ και το φουσκωτό που χρησιμοποιήθηκαν για τη διαφυγή των ληστών.

Το μήκους δέκα μέτρων σκάφος που είχε κλαπεί στις 22 Αυγούστου του 2012 από το λιμάνι της Καλαμάτας, όταν ο ιδιοκτήτης του έκανε διακοπές με την οικογένειά του, αλλά και το ασημί τζιπ μάρκας Rav4 που είχε κλαπεί το 2012 από την Αττική δεν ήταν εύκολο να κρυφτούν επί δύο ολόκληρα χρόνια, αν αυτοί που τα άρπαξαν δεν διέθεταν μεγάλων διαστάσεων αποθηκευτικό χώρο. Αυτό τον χώρο αναζητούν τώρα οι αστυνομικοί στις περιοχές μεταξύ Κορινθίας, Αχαΐας και Αργολίδας, αφού εκεί φαίνεται πως κινήθηκαν οι δράστες μετά τη ληστεία στο Δίστομο. Δεν αποκλείουν μάλιστα αν τον εντοπίσουν, να βρουν και τη γιάφκα με τον οπλισμό του Επαναστατικού Αγώνα, την οποία αναζητούσαν στην Αθήνα μετά την περιπετειώδη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη στο Μοναστηράκι.

Απείλησαν και πελάτη

ΑΝ ΚΑΙ οι ληστές της Εθνικής Τράπεζας του Διστόμου καθησύχασαν υπαλλήλους και πελάτες ότι δεν κινδυνεύουν, δεν δίστασαν να φανούν απειλητικοί σε τρεις περιπτώσεις! Οταν ένας από τους πελάτες αντέδρασε, του απάντησαν: «Εσένα τι σε νοιάζει για τα λεφτά της τράπεζας; Αύριο θα σου πάρουν το σπίτι». Μάλιστα, τρομοκράτησαν τη διευθύντρια του υποκαταστήματος βλέποντας ότι καθυστερούσε να ανοίξει τα χρηματοκιβώτια: «Αν δεν τα ανοίξεις, έχουμε άνθρωπο έξω από το σπίτι σου και θα σκοτώσει όλη σου την οικογένεια!» της είπαν. Απειλές δέχτηκε και ο 35χρονος ταμίας, τον οποίο οι δράστες πήραν ως όμηρο φεύγοντας από την τράπεζα, καθώς οι εισβολείς τον είδαν σωματώδη και κοντοκουρεμένο και τον πέρασαν για αστυνομικό!

Λίγες κουβέντες

«Οταν με έβαλαν στο αυτοκίνητο, ο ένας από αυτούς με έψαξε για να δει αν έχω όπλο» κατέθεσε ο υπάλληλος, που πρόσθεσε ότι στη διαδρομή οι κακοποιοί αντάλλαξαν πολύ λίγες κουβέντες για τον τρόπο διαφυγής τους: «Οταν πλησιάσαμε στην ακτή, ο ένας από αυτούς με ρώτησε αν ξέρω κολύμπι και όταν απάντησα “ναι”, μου είπε “τότε πήδα και κολύμπα”». Απειλητικά είχαν φερθεί οι δράστες και στη ληστεία της τράπεζας του Συκουρίου, όταν από τον φόβο του ο διευθυντής πάτησε λάθος κωδικό. «Πάτησες τον συναγερμό;» ρώτησαν εκνευρισμένοι και όταν εκείνος τους εξήγησε τι είχε συμβεί, του είπαν: «Αμα δεν ανοίξει θα φας σφαίρα στο κεφάλι»!

Τα κοινά σημεία στις τέσσερις προηγούμενες επιθέσεις

Η ΛΗΣΤΕΙΑ της Εθνικής Τράπεζας Δομοκού έχει πολλά κοινά στοιχεία με τρεις άλλες, οι οποίες απέφεραν πενιχρά ποσά. Αυτή ήταν ίσως η αιτία που οι εκτελεστές τους οργάνωσαν μια νέα εισβολή. Στον Δομοκό οι δράστες παρέμειναν στο υποκατάστημα πάνω από 15 λεπτά, ώστε να παρέλθει η χρονοκαθυστέρηση και να ανοίξουν τα δύο χρηματοκιβώτια. Στο διάστημα αυτό είπαν στους πελάτες: «Μην ανησυχείτε, δεν θα σας πειράξει κανείς, θέλουμε μόνο τα λεφτά της τράπεζας, και εμείς πολίτες είμαστε». Τα ίδια ακριβώς λόγια είχαν πει και στη ληστεία σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην πλατεία Ηρώων του Μαραθώνα την 1η Ιουλίου οι τρεις ληστές, οι οποίοι φορούσαν αποκριάτικες μάσκες! Και τότε έμειναν 15 λεπτά στο υποκατάστημα προκειμένου να αδειάσουν το χρηματοκιβώτιο που ήταν ανοιχτό, το ΑΤΜ και τα ταμεία, χωρίς όμως να βρουν όσα περίμεναν, αλλά μόνο 70.000 ευρώ.

Με περούκες στη Σαρωνίδα

Αλλά και στη ληστεία της Τράπεζας Πειραιώς στην κεντρική πλατεία του Συκουρίου Λάρισας, στις 5 Ιουνίου, από το βίντεο της οποίας οι αστυνομικοί αναγνώρισαν -παρά τις μεταμφιέσεις τους- Βασίλη Παλαιοκώστα, Νίκο Μαζιώτη και Γιώργο Πετρακάκο, καθησύχασαν τους υπαλλήλους λέγοντας: «Μην κάνετε καμιά χαζομάρα, τα λεφτά είναι ασφαλισμένα. Δεν είναι δικά σας». Δύο από τους δράστες της ληστείας στη Σαρωνίδα στις 8 Αυγούστου φορούσαν περούκες και ο τρίτος φόρμα ηλεκτρολόγου. Οπως στο Δίστομο, εκνευρίστηκαν όταν ο διευθυντής και ο ταμίας είπαν ότι δεν ήξεραν τον συνδυασμό για να ανοίξουν το ΑΤΜ. Και τότε πήραν ως όμηρο τον διευθυντή, ώσπου να φύγουν με λεία μόλις 3.300 ευρώ.

Ομηρία υπαλλήλων με πανομοιότυπο τρόπο είχε γίνει και στη ληστεία τράπεζας στις Σπέτσες στις 16 Ιουλίου 2012, η οποία αποδίδεται στους ληστές του Διστόμου. Αρπαξαν περίπου 450.000 ευρώ και άφησαν ελεύθερες τις δύο γυναίκες όταν έφτασαν στο ταχύπλοο, το οποίο έκαψαν όταν αποβιβάστηκαν στην περιοχή Σαλαντί της Αργολίδας. Επικεφαλής ήταν ο 42χρονος τότε ποινικός, ενώ συμμετείχαν άλλοι δύο άνδρες και μία μικροκαμωμένη νεαρή γυναίκα με τζόκεϊ, γυαλιά ηλίου, καθώς και ο Νίκος Μαζιώτης που φορούσε περούκα με μαλλί αφάνα.

Μάνος Τσαγκαράκης 

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...