«Ξεκλειδώνουν» το μυστικό

Αποκαλύφθηκε η πρόσοψη του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη – Υπάρχει και δεύτερη είσοδος που οδηγεί στο εσωτερικό του θαλάμου

Μια εξαιρετικά πρωτότυπη σύνθεση, σε σχέση με την αντίστοιχη αρχιτεκτονική του τύπου του μακεδονικού τάφου του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα, αποτελεί η πρόσοψη του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη, που αποκαλύφθηκε σχεδόν ολόκληρη χθες φέρνοντας ολοένα και πιο κοντά στη λύση του μυστικού που κρύβεται στο εσωτερικό του τους αρχαιολόγους της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Ηδη αποκαλύφθηκαν δύο νέοι χώροι, ενώ αναμένεται να υπάρχει δεύτερη είσοδος που οδηγεί στο εσωτερικό του μνημείου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, που αναφέρει ότι συνεχίστηκε η αφαίρεση των λιθόπλινθων από τον τοίχο σφράγισης. Οπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, «η πρόσοψη έχει διάκοσμο που δεν διαφέρει από τους πλευρικούς τοίχους, με νωπογραφία που μιμείται τον ευρύτερο μαρμάρινο περίβολο. Το μέγιστο άνοιγμα ανάμεσα στις παραστάδες ανέρχεται στο 1,67 μέτρο. Η τυπολογία υποδεικνύει ότι δεν υπήρξαν θυρόφυλλα, αλλά πρόκειται για απλό άνοιγμα εισόδου».

Οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να διακρίνουν δύο νέους χώρους στο εσωτερικό του μνημείου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Με τη συνέχιση της αφαίρεσης των χωμάτων στο εσωτερικό του προθαλάμου εμφανίστηκε κάτω από το μαρμάρινο ιωνικό επιστύλιο μια ένθετη μαρμάρινη επένδυση από ορθοστάτες, καθ’ όλο το μήκος των πλευρικών τοίχων. Σε απόσταση έξι μέτρων από το άνοιγμα της εισόδου αποκαλύφθηκε το πάνω μέρος μαρμάρινου διαφραγματικού τοίχου, ελλιπούς κατά τμήμα του αριστερού μέρους του. Πίσω από αυτόν διακρίνονται ακόμη δύο χώροι».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη: «Επί του διαφραγματικού τοίχου αποκαλύπτεται επίσης μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, όμοιο του αντίστοιχου του ίδιου περιβόλου. Φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες, στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων».

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι επί του διαφραγματικού τοίχου αναμένεται να υπάρχει δεύτερη είσοδος που οδηγεί στο εσωτερικό του μνημείου. Τα χώματα του χώρου που δημιουργείται πίσω από τη θύρα θα αφαιρεθούν τις επόμενες μέρες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ