Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χειροθέτησε τον ευεργέτη Νικόλαο Πατέρα σε Αρχοντα...

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος τελέστηκε σήμερα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού...

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 19 Απριλίου

ΚΡΙΟΣΕίστε έτοιμοι να μπείτε στη διαδικασία να εξισορροπήσετε τις...

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

Οι δύο κατηγορούμενοι της Μάνης πέρασαν στα ΤΕΙ

Δάκρυα χαράς για εκείνους που πρώτευσαν στη χώρα – Αύξηση της προτίμησης των νέων να εισαχθούν σε Σώματα Ασφαλείας – Σε 44 σχολές χάθηκαν 500-1.000 μόρια

Γκρέμισαν μόνοι τους όσα όνειρα είχαν κάνει οι δύο 18χρονοι που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Κώστα Σγούρου και του Γιάννη Κομμάτη στη δυτική Μάνη… Και τώρα, εννέα ημέρες μετά το διπλό φονικό, έχουν έναν ακόμη λόγο να μετανιώνουν για το έγκλημά τους, καθώς θα στερηθούν το μέλλον που οραματίζονταν. Η επιτυχία που φαντάζονταν στις πανελλήνιες εξετάσεις ήρθε, αλλά ήταν δώρο άδωρο γι’ αυτούς! Οι νεαροί κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση πληροφορήθηκαν από τους δικούς τους στις φυλακές Αυλώνα, όπου βρίσκονται προφυλακισμένοι με απόφαση εισαγγελέα και ανακρίτριας Καλαμάτας, ότι τα ονόματά τους βρίσκονται στις λίστες των επιτυχόντων των φετινών εξετάσεων και μάλιστα ο ένας εισάγεται σε σχολή κοντά στο σπίτι του!

Τμήμα Λογιστικής

Ο Παναγιώτης Μήτσος, που φοιτούσε στο 1ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας, πέρασε στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ Πελοποννήσου που εδρεύει στην ίδια πόλη. Πιο μακριά είναι η σχολή στην οποία πέτυχε να εισαχθεί ο Νίκος Μοσχανδρέου, που ομολόγησε στην απολογία του ότι αυτός πυροβόλησε τα άτυχα θύματα. Συγκεκριμένα, ο απόφοιτος του 4ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας εισάγεται στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΤΕΙ Θεσσαλίας που έχει έδρα στα Τρίκαλα.

Παρά την επιτυχία τους στις πανελλαδικές όμως, είναι αμφίβολο αν οι δύο 18χρονοι θα καταφέρουν να σπουδάσουν, καθώς κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και δύσκολα θα τους επιτραπεί να παρακολουθούν στις σχολές, στις οποίες έτσι κι αλλιώς απαιτείται να δίνουν το «παρών». Ειδικά για τον Παναγιώτη Μήτσο πάντως εκκρεμεί το αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καθώς από την απολογία του Μοσχανδρέου προκύπτει ότι δεν ήταν αυτός ο φυσικός αυτουργός της διπλής δολοφονίας.

Δάκρυα χαράς για εκείνους που πρώτευσαν στη χώρα

ΤΑ ΠΡΟΑΥΛΙΑ των λυκείων της χώρας γέμισαν χθες με παιδιά που αναζητούσαν αγωνιωδώς το όνομά τους στους πίνακες των αποτελεσμάτων. Οταν το έβρισκαν, η ματιά τους «έτρεχε» λίγα εκατοστά πιο δεξιά, όπου αναγραφόταν η σχολή στην οποία είχαν εισαχθεί. Στη συνέχεια, πανηγυρισμοί, αγκαλιές και φωνές ικανοποίησης για όσους είδαν τους κόπους μιας δύσκολης χρονιάς να αποδίδουν καρπούς! Από την άλλη, τα κατηφή πρόσωπα μαρτυρούσαν όσους δεν τα κατάφεραν…

Από τους πιο ικανοποιημένους της χθεσινής ημέρας είναι η 18χρονη Νεφέλη Αγγελοπούλου, η οποία με 19.870 μόρια είναι η πρώτη των πρώτων πανελλαδικά! Η νεαρή φοίτησε στο 7ο Λύκειο Αθηνών και από σήμερα είναι φοιτήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο πέρασε τουλάχιστον… άνετα, αφού η βάση του είναι περισσότερα από 2.000 μόρια πιο κάτω απ’ όσα κατάφερε να συγκεντρώσει η ίδια, στα 17.794 μόρια.

Σάλπαρε για τα Κουφονήσια

Μάλιστα, με το που ανακοινώθηκαν οι βάσεις, η 18χρονη Νεφέλη μπήκε στο πρώτο καράβι και… σάλπαρε για Κουφονήσια, προκειμένου να απολαύσει μερικές στιγμές χαλάρωσης στο τέλος ενός αγχωτικού καλοκαιριού!

Στο Πειραματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων συναντήσαμε δύο μελλοντικές συμφοιτήτριες, τη Σοφία Μπαλτζή και τη Νίκη Ριτσοπούλου, που πέρασαν στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχοντας συγκεντρώσει περισσότερα από 18.000 μόρια, οι δύο φίλες κατάφεραν να είναι από τους πρώτους εισαχθέντες στη συγκεκριμένη σχολή και τώρα κάνουν σχέδια για τη φοιτητική ζωή. Φέτος, πάντως, η παραδοσιακή βόλτα στο σχολείο αντικαταστάθηκε από το διαδίκτυο, καθώς οι περισσότεροι από τους υποψηφίους προτίμησαν να δουν τα αποτελέσματα από το σπίτι τους, αμέσως μόλις αναρτήθηκαν στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Αύξηση της προτίμησης των νέων να εισαχθούν σε Σώματα Ασφαλείας

ΤΟ ΓΕΓΟΝOΣ ότι έχει μειωθεί κατά 30% ο αριθμός των εισακτέων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, σε συνδυασμό με την προτίμηση που δείχνουν σε αυτές οι υποψήφιοι, τις οποίες θεωρούν ως μοναδική διέξοδο από την ανεργία, εκτινάσσει τον ανταγωνισμό για τη διεκδίκηση μιας θέσης σε αυτές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι βάσεις εισαγωγής να εκτοξευτούν! Η σχολή Ευελπίδων ΣΣΕ – ΣΩΜΑΤΑ «σκαρφάλωσε» στα 18.536 και η Ευελπίδων ΣΣΕ – ΟΠΛΑ στα 16.890 μόρια, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 928 και 785 μόρια, αντίστοιχα, σε σχέση με πέρυσι! Το ίδιο συνέβη και στις Σχολές Ικάρων και Ναυτικών Δοκίμων. Το Τμήμα Ικάρων Ιπτάμενοι… πέταξε στα 17.875 μόρια αυξάνοντας τη βάση του κατά 1.056 μονάδες συγκριτικά με πέρυσι. Επίσης, τα Τμήματα Ναυτικών Δοκιμών ΜΑΧΙΜΟΙ και Ναυτικών Δοκίμων ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ συναγωνίζονται πλέον τις Ιατρικές και Νομικές Σχολές με 18.143 και 18.425 μόρια.

Απ’ όλο το φάσμα

Ωστόσο, οι υποψήφιοι φέτος διεύρυναν τους ορίζοντές τους επιλέγοντας τμήματα απ’ όλο το φάσμα των Στρατιωτικών Σχολών. Η βάση για το Τμήμα Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας ανέβηκε κατά 984 μονάδες, με αποτέλεσμα να φτάσει στα 17.152 μόρια. Η Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών Ναυτικού «κέρδισε» 904 μόρια και αυτές των Μόνιμων Υπαξιωματικών Στρατού – ΟΠΛΑ και Μόνιμων Υπαξιωματικών Στρατού – ΣΩΜΑΤΑ αυξήθηκαν κατά 870 και 800 μονάδες, αντιστοίχως.

Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων επέλεξαν και τις Αστυνομικές Σχολές, δείχνοντας να αδιαφορούν για το γεγονός ότι θα πρέπει να περιμένουν έως το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 για να φοιτήσουν σε αυτές. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία διετία οι Αστυνομικές Σχολές έχουν κλείσει τις πόρτες τους για τους πολίτες, λόγω αδυναμίας απορρόφησής τους μετά την αποφοίτησή τους. Οι επιτυχόντες απέδειξαν περίτρανα ότι το μόνο που μετράει στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και των απολύσεων είναι η εύρεση σταθερής δουλειάς. Η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας ανέβηκε στα 18.319 (+1.410) και η Σχολή Αστυφυλάκων στα 15.910 (+1.734) μόρια.

Σε 44 σχολές χάθηκαν 500-1.000 μόρια

ΣΤΑ ύψη έφτασαν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα περιζήτητα τμήματα, με αποτέλεσμα πολλοί αριστούχοι να μείνουν εκτός της σχολής πρώτης προτίμησής τους! Οι υποψήφιοι αυτή τη χρονιά συμπλήρωσαν το μηχανογραφικό τους με το μυαλό στραμμένο στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, καθώς Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές έπιασαν… ταβάνι, ενώ φαίνεται ότι παγιώνεται μια νέα τάση, με τα παιδιά να στρέφονται στις Θεολογικές Σχολές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, 99.958 υποψήφιοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο (πέρυσι 104.988), εκ των οποίων οι 72.763 εισήχθησαν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ (πέρυσι 71.761), ενώ 1.164 θέσεις έμειναν κενές (πέρυσι 836). Οι επιτυχόντες καλούνται να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους από τις 15 έως τις 26 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι όλοι ανεξαιρέτως οι επιτυχόντες σε ΤΕΙ εισάγονται στο πρώτο εξάμηνο.

Μόλις τα 2/5 των τμημάτων του φετινού μηχανογραφικού δελτίου που συμπλήρωσαν οι υποψήφιοι είχαν «απώλειες» στις βάσεις τους, οι οποίες όμως σε αρκετές περιπτώσεις ήταν… θεαματικές. Ειδικότερα, 44 σχολές έχασαν από 500 έως 1.000 μόρια και 31 περισσότερες από 1.000 μονάδες, ενώ σε 69 τμήματα οι εισακτέοι συγκέντρωσαν βαθμολογία μικρότερη του «10».

Κατρακύλα

Σε επίπεδο ΑΕΙ, οι Μουσικές Επιστήμες, των οποίων οι βάσεις τα προηγούμενα χρόνια είχαν αδικαιολόγητα «ψηλώσει», ήταν αυτές που κατρακύλησαν: κατά 7.919 μόρια έπεσε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, αποκτώντας την αρνητική πρωτιά της μεγαλύτερης πτώσης. Ανάλογη μοίρα είχε και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο έχασε 7.834 μόρια.

Το μεγαλύτερο πλήγμα πάντως δέχτηκαν τα ΤΕΙ και ειδικά αυτά με γνωστικό αντικείμενο τη Λογιστική, τη Χρηματοοικονομική και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, για τα οποία, στο παρελθόν, οι υποψήφιοι σχημάτιζαν ουρές. Η Διοίκηση Επιχειρήσεων (Κατεύθυνση Τουριστικών Επιχειρήσεων) του ΤΕΙ Θεσσαλίας έχασε 2.540 μονάδες, ενώ την ακολούθησε και το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Κρήτης (-2.181). Περισσότερα από 1.300 μόρια έπεσε το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος και 1.278 το «αδελφό» τμήμα του ΤΕΙ Ηπείρου.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...